Au revenit videoclipurile deepfake, iar Nicușor Dan și Ilie Bolojan au ajuns să fie victimele unor clipuri de tip scam. Cei doi politicieni de rang înalt au fost folosiți pentru a gira investiții false pe rețelele de socializare.
Mai multe atacuri cibernetice agresive de tip scam au fost semnalate imediat după încheierea alegerilor prezidențiale. DNSC a emis o avertizare cu privire la videoclipurile deepfake, în care sunt folosite imaginile unor personalități importante care girează investiții false. În ultimele zile, astfel de clipuri îi înfățișează pe președintele Nicușor Dan și șeful Senatului Ilie Bolojan.
„Imediat după alegeri am sesizat o revenire destul de agresivă pe platformele de social media a scam-urilor cu investiţii false, acele scam-uri pe care Meta le intitulează inspirat CELEBaits, deoarece se folosesc de clipuri realizate cu deepfake, în care apar de obicei persoane cu notorietate care par că girează aceste „oportunităţi de investiţii” ca un program care te poate îmbogăţi peste noapte. De câteva zile, identificăm atât cu preşedintele Nicuşor Dan, cât şi cu fostul preşedinte interimar Ilie Bolojan astfel de iniţiative pe platformele Meta, dar şi pe Youtube,Google etc.”, transmite Directoratul.
Una dintre tentativele de fraudă din online, care din păcate încă face victime, se referă la oportunități de investiții false care pot produce venituri masive într-un timp foarte scurt. Pentru a convinge cât mai multe persoane să cadă în capcană, hackerii realizează clipuri folosind imaginea unor persoane cu notorietate în România. Aceste clipuri deepfake sunt apoi distribuite pe rețelele sociale, dar nu numai, putând apărea inclusiv ca reclame.
„O platformă falsă de investiţii, creată de infractori din mediul online cu scopul de a fura bani de la utilizatorii creduli, foloseşte tehnologia deepfake pentru a genera clipuri cu un mesaj modificat. (…) Infractorii se folosesc de nişte videoclipuri existente public cu oameni politici din România (preşedintele, premierul etc.), al căror mesaj iniţial este ulterior alterat cu ajutorul inteligenţei artificiale. Mai precis, după procesarea acestor clipuri cu ajutorul deepfake, persoanele din video par că promovează un program de investiţii care ar aduce potenţialelor investitori profituri mari.
Prin această metodă, infractorii în mediul online încearcă să atragă în capcană potenţiale victime pentru a le convinge să ofere date sensibile sau să investească bani în oferte inexistente. Toate aceste informaţii şi aceşti bani ajung în posesia atacatorilor. Este vorba despre o campanie de înşelătorie digitală care combină ingineria socială cu tehnologia deepfake, folosind în mod abuziv imaginea unor persoane reale cu popularitate pentru publicul larg din România”, explică experții DNSC.
Pentru ca riscul ca videoclipurile deepfake să nu mai facă victime, experții în securitate cibernetică explică și cum pot fi recunoscute acestea.
Audio
Imagini
Informații suplimentare