Cele 11 clădiri de tip parter plus etaj, ridicate la sfârșitul secolului al XIX-lea, din vechea colonie minieră a orașului Aninoasa, aflate într-o stare avansată de degradare, au fost grav afectate de cutremurele produse în ultimele săptămâni în județul Gorj.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara a decis miercuri evacuarea locatarilor din clădirile aflate în stare avansată de degradare. Peste 550 de persoane locuiesc în cele 11 clădiri.
„În cele 11 blocuri, cu câte un etaj fiecare, aflate grupate în zona Colonie a orașului, locuiesc 562 persoane, dintre care 118 sunt copii. Asupra stării tehnice a clădirilor, construite în urmă cu peste 100 de ani, nu s-a intervenit niciodată, astfel că acum, pentru cele 182 de familii, trebuie aplicată procedura evacuării”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Hunedoara.
Primele containere modulare unde vor fi cazați localnicii care acceptă evacuarea din clădirile coloniei au fost ajuns în oraș și au fost amplasate pe un teren de sport din vecinătatea primăriei. Ele vor fi disponibile imediat după ce vor fi racordate la utilitățile necesare.
„În prima fază, vor fi amplasate un număr de 18 containere, care deja se află în județul Hunedoara. Aceste containere au fost folosite de spitale în perioada pandemiei, iar acum este momentul să le folosim unde este nevoie. Am dispus amplasarea lor într-o zonă sigură, iar de luni ne dorim să începem relocarea cetățenilor. Facem tot posibilul să avem toate condițiile necesare, în cel mai scurt timp”, a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara, citat de Adevărul.
Unii dintre cei care locuiesc în acele blocuri nu vor să își părăsească locuințele sau nu au curajul să o facă, spune primarul orașului Aninoasa, Nicolae Dunca. Unii dintre locatari au refuzat chiar sub semnătură evacuarea. În acest caz, instituțiile nu pot obliga cetățenii să plece împotriva voinței lor, a precizat ISU.
Blocurile din colonie au fost grav afectate în iarna anului 2018, când acoperișurile a trei blocuri s-au prăbușit din cauza zăpezii, iar peste 30 de familii au fost evacuate. În acel caz, oamenii s-au întors, în scurt timp, în locuințele lor.
Autoritățile din Aninoasa au reabilitat începând din 2019, cu fonduri guvernamentale, zece astfel de clădiri din colonia din Aninoasa, însă nu au mai obținut finanțare pentru restul clădirilor degradate, unele în pericol de prăbușire.
„Dacă vom primi ajutor de urgență și pentru consolidarea celorlalte clădiri, în câteva luni, probabil, oamenii vor putea reveni în locuințele lor, odată ce vor redeveni sigure”, spune primarul Nicolae Dunca.