Life

Au trecut 15 ani de la moartea lui Florian Pittiș. Cum i-a sfidat mereu pe comuniștii care-l voiau fără plete

Sunt 15 ani de când a murit Florian Pittiș sau Moțu, după cum îi spuneau prietenii. Artistul i-a sfidat mereu pe comuniști prin stilul său interzis de regim: purtarea părului lung.
05.08.2022 | 07:20
Au trecut 15 ani de la moartea lui Florian Pittis Cum ia sfidat mereu pe comunistii carel voiau fara plete
Florian Pittiș, artistul nonconformist al comunismului. Sursa foto: Rador, Adevărul, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vineri, 5 august 2022, se împlinesc 15 ani de când renumitul artist și actor, Florian Pittiș, a murit. A fost o personalitate foarte cunoscută, mai ales pentru modul său de a trăi liber în fața regimului comunist. Florian Pittiș nu se sfia să poarte plete, lucru interzis în acele vremuri, dominate de mai multe restricții.

De ce a fost respins Pittiș la admiterea de la IATC

Florian Pittiș sau ”Moțu”, după cum i se adresau amicii, s-a născut pe 4 octombrie, în 1943, la București. S-a stins din viață în 2007, trupul său fiind depus la Cimitirul Bellu, din Capitală.

ADVERTISEMENT

Florian Pittiș avea 63 de ani când a murit, iar cauza decesului a fost metasteză la prostată. Înainte de a pieri, el a stat internat 10 zile la Institutul Oncologic Fundeni.

Florian Pittiș a fost un iubitor de scenă. Ca drept dovadă, a avut mai multe profesii: artist de folk, actor, regizor, realizator de radio și traducător. La acestea se mai pot adăuga pasiunile pentru poezie și echipa Rapid, dar și funcția de mason. Cântărețul a avut rolul de purtător de cuvânt al Marii Loji Naționale din România.

ADVERTISEMENT

Să pătrundă în lumea actoriei nu i-a fost ușor. A fost respins la admiterea la IATC ( în prezent se numește ”Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”Ion Luca Caragiale” din București”-nr.r) din cauza dicției. Avea defectul de a vorbi mai mult cu ”r” și chiar prea intens.

Dezamăgit, s-a înscris la Facultatea de Politehnică, dar nu a renunțat la dorința lui. În timpul studiilor a început să facă cursuri de dicție și s-a angajat ca electrician la Teatrul Bulandra, dar fără plată.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă avea un serviciu neremunerat, Florian Pittiș a ”furat” din meseria de actor. La un moment chiar i s-a îndeplinit visul de a păși pe scenă și să interpreteze un rol. A urmat a doua admitere la teatru, care a fost o reușită remarcabilă. Asta pentru că a ajuns șef de promoție, la clasa lui Radu Beligan, notează Adevărul. 

Cum i-a sfidat artistul pe activiștii de partid care-l voiau tuns

Încă din 1971 Florian Pittiș a început să poarte plete, look ce era în contradicție cu regulile comuniste. Mai mult, deși regimul impunea cenzura, el niciodată nu s-a ferit să-și exprime gândurile critice și să-i îndemne și pe alții să facă la fel.

ADVERTISEMENT

Florian Pittiș a declarat, la un moment dat, într-un interviu pentru TVR că știa că era urmărit de Securitate, dar nu se temea de răul care i s-ar putea face. Inclusiv la Teatrul Bulandra securiștii îl monitorizau.

Totodată, s-a afișat cu părul lung și în fața activiștilor de partid. Când intra într-o sală în care se afla această categorie, după ce închidea ușa, el spunea: ”Bună ziua! Eu nu mă tund!”.

Ce s-a întâmplat la înmormântarea lui Florian Pittiș

Florian Pittiș a fost condus pe ultimul drum cu onoruri masonice. Acesta a ocupat un rang înalt în masoneria română, 33. Trupul său a fost depus în sicriu conform regulilor acestei organizații.

Florian Pittiș a fost înhumat cu mai multe semne masonice, iar mâinile i-au fost acoperite cu mănuși albe, simbol al purității și corectitudinii.

Florian Pittiș a devenit renumit și pentru colaborarea cu regizori faimoși, precum: Liviu Ciulei, Andrei Șerban, Dan Micu, Sanda Manu sau Alexandru Tocilescu. De-a lungul carierei, a scris texte pentru cântecele lui Mircea Vintilă, Sorin Chifiriuc sau Anda Călugăreanu.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e...
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e căsnicia unei vedete din România cu un fost sportiv de peformanță
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste...
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost...
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost implicat într-un scandal matrimonial
Vremea 27 mai - 24 iunie 2024. Început de vară cu temperaturi de...
Vremea 27 mai - 24 iunie 2024. Început de vară cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, dar şi fenomene meteo extreme
Gestul uriaş făcut de Valentina Pelinel! Soţia lui Cristi Borcea nu s-a uitat...
Gestul uriaş făcut de Valentina Pelinel! Soţia lui Cristi Borcea nu s-a uitat la bani
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
CÂND vin PENSIILE în luna IUNIE. Se DAU mai MULȚI BANI
CÂND vin PENSIILE în luna IUNIE. Se DAU mai MULȚI BANI
Cine este Florian Coldea, celebrul general SRI acuzat de trafic de influență și...
Cine este Florian Coldea, celebrul general SRI acuzat de trafic de influență și spălare de bani. Ar fi cerut sute de mii de euro pentru a rezolva probleme în justiție
Vești foarte proaste de la ANM. Luna iunie, una de coșmar
Vești foarte proaste de la ANM. Luna iunie, una de coșmar
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când...
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce...
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce scor înregistrează Piedone și Firea
Hotelul din România unde s-a filmat celebrul film „Nea Mărin miliardar”. Locul are...
Hotelul din România unde s-a filmat celebrul film „Nea Mărin miliardar”. Locul are o istorie fascinantă