Life

Au trecut 15 ani de la moartea lui Florian Pittiș. Cum i-a sfidat mereu pe comuniștii care-l voiau fără plete

Sunt 15 ani de când a murit Florian Pittiș sau Moțu, după cum îi spuneau prietenii. Artistul i-a sfidat mereu pe comuniști prin stilul său interzis de regim: purtarea părului lung.
05.08.2022 | 07:20
Au trecut 15 ani de la moartea lui Florian Pittis Cum ia sfidat mereu pe comunistii carel voiau fara plete
Florian Pittiș, artistul nonconformist al comunismului. Sursa foto: Rador, Adevărul, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vineri, 5 august 2022, se împlinesc 15 ani de când renumitul artist și actor, Florian Pittiș, a murit. A fost o personalitate foarte cunoscută, mai ales pentru modul său de a trăi liber în fața regimului comunist. Florian Pittiș nu se sfia să poarte plete, lucru interzis în acele vremuri, dominate de mai multe restricții.

De ce a fost respins Pittiș la admiterea de la IATC

Florian Pittiș sau ”Moțu”, după cum i se adresau amicii, s-a născut pe 4 octombrie, în 1943, la București. S-a stins din viață în 2007, trupul său fiind depus la Cimitirul Bellu, din Capitală.

ADVERTISEMENT

Florian Pittiș avea 63 de ani când a murit, iar cauza decesului a fost metasteză la prostată. Înainte de a pieri, el a stat internat 10 zile la Institutul Oncologic Fundeni.

Florian Pittiș a fost un iubitor de scenă. Ca drept dovadă, a avut mai multe profesii: artist de folk, actor, regizor, realizator de radio și traducător. La acestea se mai pot adăuga pasiunile pentru poezie și echipa Rapid, dar și funcția de mason. Cântărețul a avut rolul de purtător de cuvânt al Marii Loji Naționale din România.

ADVERTISEMENT

Să pătrundă în lumea actoriei nu i-a fost ușor. A fost respins la admiterea la IATC ( în prezent se numește ”Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”Ion Luca Caragiale” din București”-nr.r) din cauza dicției. Avea defectul de a vorbi mai mult cu ”r” și chiar prea intens.

Dezamăgit, s-a înscris la Facultatea de Politehnică, dar nu a renunțat la dorința lui. În timpul studiilor a început să facă cursuri de dicție și s-a angajat ca electrician la Teatrul Bulandra, dar fără plată.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă avea un serviciu neremunerat, Florian Pittiș a ”furat” din meseria de actor. La un moment chiar i s-a îndeplinit visul de a păși pe scenă și să interpreteze un rol. A urmat a doua admitere la teatru, care a fost o reușită remarcabilă. Asta pentru că a ajuns șef de promoție, la clasa lui Radu Beligan, notează Adevărul. 

Cum i-a sfidat artistul pe activiștii de partid care-l voiau tuns

Încă din 1971 Florian Pittiș a început să poarte plete, look ce era în contradicție cu regulile comuniste. Mai mult, deși regimul impunea cenzura, el niciodată nu s-a ferit să-și exprime gândurile critice și să-i îndemne și pe alții să facă la fel.

ADVERTISEMENT

Florian Pittiș a declarat, la un moment dat, într-un interviu pentru TVR că știa că era urmărit de Securitate, dar nu se temea de răul care i s-ar putea face. Inclusiv la Teatrul Bulandra securiștii îl monitorizau.

Totodată, s-a afișat cu părul lung și în fața activiștilor de partid. Când intra într-o sală în care se afla această categorie, după ce închidea ușa, el spunea: ”Bună ziua! Eu nu mă tund!”.

Ce s-a întâmplat la înmormântarea lui Florian Pittiș

Florian Pittiș a fost condus pe ultimul drum cu onoruri masonice. Acesta a ocupat un rang înalt în masoneria română, 33. Trupul său a fost depus în sicriu conform regulilor acestei organizații.

Florian Pittiș a fost înhumat cu mai multe semne masonice, iar mâinile i-au fost acoperite cu mănuși albe, simbol al purității și corectitudinii.

Florian Pittiș a devenit renumit și pentru colaborarea cu regizori faimoși, precum: Liviu Ciulei, Andrei Șerban, Dan Micu, Sanda Manu sau Alexandru Tocilescu. De-a lungul carierei, a scris texte pentru cântecele lui Mircea Vintilă, Sorin Chifiriuc sau Anda Călugăreanu.

ADVERTISEMENT
Tags: