News

Au trecut 36 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. Cât de periculoasă e acum centrala

Au trecut 36 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, un accident care a schimbat definitiv lumea. Cât de periculoasă e acum centrala și ce radiații sunt în zonă
26.04.2022 | 11:24
Au trecut 36 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobil Cat de periculoasa e acum centrala
Au trecut nu mai puțin de 36 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Au trecut 36 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, un accident care a avut implicații majore în partea de est a Europei. Centrala și întreaga zonă au fost lăsate pradă naturii, însă nu toate au fost în regulă în anii imediat următori.

36 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl

Pe 26 aprilie 1986, la 01:23 noaptea, o explozie a centralei nucleare urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare au făcut ca localnicii să fie evacuați de urgență.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au înțeles într-un final dimensiunile catastrofei și au acceptat ca persoanele din apropiere să fie mutate cât mai repede posibil. Mai ales că, la final, discutăm despre cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.

Accidentul nuclear de la Cernobîl, pas cu pas. Cronologia catastrofei

Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și chiar în estul Americii de Nord. Atât de periculos a fost totul, atât de aproape a fost omenirea de o tragedie de proporții.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, 26 aprilie 1986, la 01:23:44, reactorul nr. 4 a suferit o explozie catastrofală a cazanelor sub presiune de abur din componența acestuia, care a declanșat un incendiu, o serie de explozii adiționale și scurgeri radioactive.

Aproape incredibil, dar cât se poate de adevărat, accidentul de la Cernobîl a injectat în atmosfera terestră de 400 de ori mai mult material radioactiv decât cel de la Fukushima și de câteva ori cantitatea de material radioactiv corespunzătoare bombelor de la Hiroshima și Nagasaki.

ADVERTISEMENT

Cu o zi în urmă, pe 25 aprilie 1986, când afară era încă lumină, reactorul nr. 4 a fost programat pentru a fi închis. Urmau lucrări de întreținere și s-a decis totodată și controlarea capacității generatorului turbinei de a produce putere electrică suficientă pentru alimentarea sistemelor de siguranță ale reactorului.

Experimentul planificat pentru creșterea puterii reactorului a început la 01:23:04. Lansarea a avut succes, iar puterea a început să crească rapid.

ADVERTISEMENT

Doar că, potrivit informațiilor, personalul stației nu a acordat atenția cuvenită acestui lucru. Deja la 01:23:38 s-a dat un semnal de urgență, iar testul a fost sistat.

De altfel, toate lucrările au fost oprite imediat și reactorul a revenit la starea inițială. Dar experimentul a continuat. Câteva secunde mai târziu, sistemul a primit alarme despre creșterea rapidă a puterii reactorului, iar la 01:24 s-a petrecut tragedia de la Cernobîl.

Ca urmare a unei explozii puternice, a patra unitate de putere a fost complet distrusă și nu a mai putut fi reparată. În primele secunde, doi muncitori ai stației, care se aflau în acel moment în imediata apropiere a reactorului, au murit.

Aproape imediat un incendiu uriaș a cuprins totul. Temperatura din reactor era atât de mare încât tot ce era acolo și vorbim despre metale, beton, nisip, combustibil, s-a topit.

Cum au reuşit sovieticii să oprească dezastrul

Peste 2.500 de km pătrați de teritoriu au fost izolați în zona de excludere, pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei.

La fața locului au ajuns primii pompieri, care neștiind despre problemele radiației, nici măcar nu purtau echipament de protecție. La câteva minute distanță, mai mulți oficiali sovietici din zonă au avut o întâlnire de urgență.

În primă fază aceștia au decis intrarea și ieșirea din Prîpeat. Polițiștii blochează imediat drumurile. Urmează o amplă acțiune de lichidate a incendiului.

Elicopterele încep să arunce nisip, lut, bor, dolomit și plumb peste miezul reactorului. Este o încercare disperată a autorităților de a reduce radiațiile.

Abia pe 20 mai atunci când întreaga lume știa deja despre tragedie, sovieticii încep construcția sarcofagului în jurul reactorului, un sarcofag care avea să protejeze până în zilele noastre.

Cât de periculoasă e acum centrala şi ce radiaţii sunt în Cernobîl

Interesant este că în ciuda a 36 de ani scurși de atunci nimeni nu poate estima un număr precis al victimelor produse de evenimentele de la Cernobîl. Secretizarea din perioada sovietică a îngreunat contabilizarea exactă a celor care au avut de suferit.

Raportul Forului Cernobîl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Organizația Mondială a Sănătății a atribuit 56 de decese directe, 47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian, dar a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane expuse pot suferi din cauza unei forme de cancer.

În acest moment, natura și-a reintrat în drepturi înm jurul centralei. Drumurile sunt acoperite de vegetație și casele aproape că au dispărut sub zone împădurite.

Culmea, există imagini cu animale sălbatice care se plimbă în voie în zonă, dar, cu toate acestea, radiațiile sunt însă tot acolo și au un nivel mult peste limita admisă. Vorbim despre o limită care ar putea ucide un om.

Au existat probleme serioase după invazia Rusiei în Ucraina. Oamenii lui Zelenski au restabilit treptat controlul de reglementare la centrala nucleară Cernobîl.

Aceștia au transmis că situaţia radiaţiilor este “în limite” pentru acest sit, dar nu este încă posibilă restabilirea funcţionării senzorilor de radiaţii şi a altor senzori.

ADVERTISEMENT