Fotbal international

Au trecut 50 de ani de la golul 1.000 marcat de Pele! Chiar și fanii adverși îl susțineau: “Tremuram, niciodată nu am simţit atât de multă presiune”

19.11.2019 | 18:53
Au trecut 50 de ani de la golul 1000 marcat de Pele Chiar si fanii adversi il sustineau Tremuram niciodata nu am simtit atat de multa presiune
ADVERTISEMENT

Au trecut 50 de ani de la golul cu numărul 1.000 din cariera marelui Pele. Legenda fotbalului mondial reușea să înscrie și să doboare orice record din fotbal pe data de 19 noiembrie 1969 într-un meci dintre Santos și Vasco Da Gama. A fost un meci special, la care până și fanii adverși își doreau ca Pele să marcheze și să intre în istorie. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

Au trecut 50 de la golul 1.000 marcat de Pele

Pele este unul dintre cei mai mari fotbaliști din toate timpurile, iar numele și recordurile lui vor dăinui pe veci în istoria fotbalului. Legenda braziliană a reușit să marcheze golul 1.000 pe data de 19 noiembrie 1969, la doar 5 zile după ce jucase pe postul de portar în meciul cu Paraiba State XI, dar în care a reușit să înscrie al 999-lea gol. Pentru duelul cu Vasco Da Gama, celebrul stadion „Maracana” s-a umplut și toată lumea, inclusiv fanii adverși, așteptau să vadă cum Pele va marca golul cu numărul 1.000.

ADVERTISEMENT

În minutul 78 al partidei, Santos a primit un penalty, iar Pele a fost desemnat să bată. Edgardo Andrada, portarul lui Vasco Da Gama, a declarat că simțea cum tot publicul era împotriva lui, până și propriii fani voiau să vad cum este învins de la penalty de Pele: „Zgomotul era asurzitor! Până şi fanii echipei mele erau împotriva mea”.

Pele a declarat că a avut emoții și nu voia să bată el penalty-ul, dar totodată a simțit că este destinul lui ca în acea seară, la ora 23:11 să marcheze și să intre pe veci în istoria fotbalului: „M-am simţit emoţionat pentru prima oară în cariera mea. Andrada era în mare formă. Niciodată nu am simtit o astfel de presiune. Tremuram, dar totul ţinea de mine şi am înscris. Imediat, stadionul a explodat”.

ADVERTISEMENT

„Jucătorii lui Vasco au încercat să mă oprească și m-au lovit dur!”

Pele și-a amintit că jucătorii lui Vasco Da Gama și-au dorit să îl oprească prin orice mijloace, chiar dacă asta a însemnat să îl faulteze foarte dur pe brazilian: „Majoritatea spectatorilor de pe Maracana îşi doreau să vadă golul, însă jucătorii lui Vasco au făcut tot posibilul să mă oprească. M-au lovit aşa cum azi nu s-ar mai putea întâmpla pe un teren de fotbal. Chiar şi aşa părea predestinat să marchez în acea seară. Ceva trebuia să se întâmple ca să am şansa să marchez”.

Imediat după gol, presa și fanii au intrat pe teren pentru a-l felicita pe și pentru a-i lua primele declarații ale lui Pele. „Acum, că toată lumea ascultă, vă rog să-i ajutaţi pe copii, pe oamenii fără adăpost. Asta este singura mea dorinţă în acest moment special pentru mine”, au fost primele cuvinte ale lui Pele după golul marcat în poarta lui Andrada, cel care a izbucnit în lacrimi în acel moment.

ADVERTISEMENT

Eram zăpăcit! Eram disperat să salvez acel penalty. Nu îmi doream să intru în istorie ca portarul care a primit golul cu numărul 1.000”, a povestit portarul lui Vasco da Gama după ani de zile.

  • 1.283 de goluri a marcat Pele în 1.363 de meciuri
  • 1.033 de goluri a marcat Pele pentru Santos
  • 2013 este anul în care Pele a fost recunoscut de Cartea Recordurilor ca fiind fotbalistul cu cele mai multe goluri înscrise din istorie
  • 1956-1977 au fost anii în care Pele a activat ca fotbalist
ADVERTISEMENT
Tags: