Părinții nu înțeleg nici acum ce s-a întâmplat și spun că nimeni nu le-a transmis adevărata cauză a tragediei. O ceremonie specială de comemorare a avut loc la Constanța, chiar în ziua în care se împlineau doi ani de la accident. Zeci de militari, însoțiți de mai mulți preoți au asistat la această ceremonie.
”Cât de dor îmi este de copilul meu. După doi ai de zile nu ni s-a spus nimic„, a transmis mama unuia dintre militarii morți. Femeia, la fel ca și restul părinților, se plânge că nimeni nu le-a transmis nici acum cauza accidentelor care a dus la moartea celor opt militari, în cele mai bizare condiții.
Inițial, pe 2 martie 2022 un avion cu mai mulți militari se prăbușea, iar în ajutorul acestuia era trimis un elicopter care dispărea, de asemenea, de pe radar. Conform MApN, cele două aeronave s-ar fi prăbușit din cauza condițiilor meteo nefavorabile, scenariu care a atras numeroase critici.
Practic, experții militari s-au plâns că nici avionul, nici elicopterul, nu ar fi trebuit să primească acceptul a decola, având în vedere umiditatea și ceața de afară. Cert e că opt oameni au murit într-un mod inexplicabil, iar prăbușirea de atunci a fost un semnal de alarmă referitor la flota învechită care se află în posesia Armatei Române.
”Miercuri, pe 2 martie 2022, la ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.
Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, la scurt timp, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control.
Ulterior a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Dublul eveniment tragic s-a soldat cu 1 mort din avionul MiG și 7 morți din elicopterul PUMA”, transmitea atunci MApN. În condițiile în care dublul accident se producea după începerea războiului din Ucraina, au existat voci, numite ”conspiraționiste”.
Acestea anunțau că avionul și elicopterul au fost de fapt doborâte de niște rachete ale armatei Kievului. Acest scenariu a părut tabuu multă vreme, pentru că nimeni nu a comentat la modul serios aceste zvonuri. În condițiile în care oamenii se plâng că nici astăzi nimeni nu le-a spus care e cauza reală a accidentului, aceste teorii ale conspirației pot prinde și mai mult elan.
Acest incident a fost pe placul propagandei din Rusia, care a îmbrățișat teoria conform căreia avionul MIG a fost doborât de ucraineni. Astfel, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, scria pe Telegram că ”momentul când un avion de luptă românesc a fost doborât de o rachetă peste Marea Neagră este un eșec al NATO”. Cu toate acestea, avionul nu a căzut în Marea Neagră, ca și un prim argument care să combată teoria rusului.