FANATIK prezintă topul celor mai mari dezamăgiri din SuperLiga. E vorba despre jucători aduși cu surle și trâmbițe, dar care nu au confirmat sau au jucat „pe vârfuri” deoarece au subestimat fotbalul românesc.
Deși au fost priviți drept lovituri pe piața transferurilor, cei mai importanți jucători străini din SuperLiga, cel puțin din punct de vedere al CV-ului, s-au dovedit a fi mari dezamăgiri. CFR Cluj este „campioană” la acest capitol. A adus jucători care adunat au sute de meciuri în Serie A, unul dintre cele mai importante campioante din Europa și cu salarii pe măsură. Acum ardelenii sunt în pericol să rateze cupele europene.
Primul pe listă este mijlocașul grec Panagiotis Tachtsidis. Jucătorul în vârstă de 33 de ani nu a impresionat la CFR Cluj, deși e unul dintre cei mai bine plătiți jucători din SuperLiga. FANATIK a aflat că jucătorul e pe „lista neagră” a lui Dan Petrescu. Chiar și Tachtsidis a recunoscut că sunt șanse mari să nu mai continue în Gruia.
A reușit în 36 de meciuri la CFR Cluj 6 goluri și patru pase decisive. În play-off, nu a avut însă niciun gol marcat. Va rămâne amintit mai mult pentru conflictul cu Adrian Mutu, după plecarea antrenorului de la CFR Cluj. Panagiotis Tachtsidis a jucat 156 de meciuri în Serie A la echipe precum AS Roma, Torino, Cagliari, Lecce, Genoa, Hellas Verona, Catania sau Cesena.
Omar El Kaddouri e o altă mare dezamăgire. Dacă mijlocașul ofensiv în vârstă de 33 de ani ar continua în Gruia din sezonul viitor ar urma să primească un salariu de 20.000 de euro, în condițiile în care a fost mai mult accidentat. Belgianul avea de asemenea un CV impresionat, cu peste 100 de meciuri în Serie A la Brescia, Napoli, Torino, Empoli și a mai evoluat și pentru PAOK Salonic sau Sudtirol.
FANATIK a dezvăluit că Neluțu Varga și-a luat măsuiri după experimentul Konoplyanka. Astfel, CFR Cluj poate desface unilateral contractului jucătorului dacă acesta nu va evolua în cel puțin 10 meciuri pentru ardeleni. În acest moment, El Kaddouri are doar 9 meciuri și a reușit un singur gol. Poate cea mai mare dezamăgire a sezonului.
Yevgen Konoplyanka a fost o altă dezamăgire pentru CFR Cluj. Fosta vedetă a naționalei Ucrainei a venit în 2023 la CFR Cluj ca un mare transfer, deși avea 34 de ani și nu mai jucase de un an și jumătate. A jucat doar patru meciuri și a fost dat afară de la echipă. De altfel, extrema stângă a decis să își încheie cariera după experiența de la CFR Cluj.
De-a lungul carierei a evoluat la FC Sevilla, Schalke, Șahtior Donețk sau Cracovia. Avea un salariu de 20.000 de euro la CFR Cluj, însă a jucat doar 54 de minute și a încasat 100.000 de euro pentru cele 5 luni de contract, aproape 20.000 de euro pentru fiecare minut în care s-a aflat pe teren.
Filippo Falco a fost ultimul transfer al lui CFR Cluj din acest sezon, adus la insistențele lui Adrian Mutu. Venit în probe după despărțirea de Steaua Roșie Belgrad, a fost pe bancă la un singur meci, în semifinalele Cupei României, însă nu a jucat niciun minut pentru CFR Cluj. Și el va pleca la finalul sezonului.
Mijlocașul dreapta italian în vârstă de 32 de ani evaluat la 700.000 de euro are peste 200 de meciuri în Seria A la Lecce, Reggina, Bologna, Cesena, Perugia, Pescara sau Cagliari. În urmă cu doar 3 ani era evaluat la 5 milioane de euro.
Universitatea Craiova și-a luat și ea „țeapă” cu Jasmin Kurtic, fosta vedetă din Serie A. Adus ca un mare transfer, mijlocașul central în vârstă de 35 de ani a eșuat lamentabil în Bănie și a plecat încă din pauza de iarnă. Jucătorul cu 13 sezoane în Serie A, avea un portret de mare jucător, întărit și de Răzvan Lucescu, fostul său antrenor de la PAOK. Slovenul cu 83 de meciuri la națională era cotat la un milion de euro când a ajuns la Craiova de la Parma.
În 2017 era cotat la 7 milioane de euro, însă la Universitatea Craiova a jucat doar 17 meciuri și a reușit două goluri. În pauza de iarnă și-a reziliat contractul și a semnat cu Sudtirol în Serie B.
Samuel Okunowo a fost adus la Dinamo în 2003 după ce în urmă cu doi ani fusese la Barcelona. Inițial trebuia să vină la Rapid, unde era dorit de Mircea Rednic însă a întârziat două zile antrenamente din cauza vizei. A ajuns în Ștefan cel Mare sub comanda lui Ioan Andone.
Deși nu jucase deloc aproape doi la grecii de la Ionikos, fundașul dreapta nigerian avea un CV impresionat, cu 21 de meciuri la Barcelona, dintre care 15 ca titular. În sezonul 1999-2000 jucase și 9 meciuri pentru Benfica Lisabona. La Dinamo avea să joace însă doar trei meciuri într-un sezon. A plecat în Albania la FK Tirana, iar de acolo cariera sa a luat și mai mult în jos.
Julio Cesar Correa e un alt exemplu sugestiv. Fundașul central brazilian a semnat cu Dinamo în vara lui 2008 și a fost considerat cel mai titrat fotbalist care a evoluat vreodată în campionatul României.
De-a lungul carierei a evoluat la Real Madrid (21 de meciuri), AC Milan, Benfica Lisabona, Real Sociedad, Austria Viena, Valladolid, Bolton Wanderers sau Olympiakos Pireu. Fostul câștigător al Ligii Campionilor a jucat doar 10 meciuri pentru Dinamo și a plecat după jumătate de sezon.
Fabrice Fernandes a fost un alt jucător de la care se așteptau multe. Venit la Dinamo în 2007, mijlocașul stânga l-a scos din sărite pe Mircea Rednic, care l-a dat afară după doar 7 meciuri. Francezul jucase la echipe extrem de puternice: Rennes, Fulham, Rangers, Marseille, Bolton și Southampton, unde a evoluat în 91 de meciuri în trei sezoane și jumătate. A fost aproape să câștige și Cupa Angliei, într-o finală cu Arsenal în 2003.
CFR Cluj are un istoric mai vechi în privința jucătorilor de renume ajunși în Gruia, dar care nu au confirmat deloc, înainte lui Konoplyanka, El Kaddouri, Tachtsidis sau Filippo Falco.
Mikael Dorsin a venit ca un star la CFR Cluj în sezonul 2007-2008, alături de alți jucători străini cu o carieră cel puțin interesantă până la acel moment. Fundașul stânga a venit de la Rosenborg, însă a prins doar 8 meciuri în Gruia, unde a fost rezerva lui Panin.
Suedezul ajunsese să joace în Liga a 3-a la echipa a doua a clubului, însă era plătit regește la CFR Cluj: primă de instalare 650.000 de euro și un salariu anual de 500.000 de euro. Nu e de mirare că a refuzat ofertele de la Panathinaikos, Red Bull Salzburg sau Torino.
Cristian Sanchez Prette, două meciuri pentru 1,5 milioane de euro în 2008. Jucătorul evaluat la acea vreme la 6 milioane de euro a fost transferat din Argentina de la Huracan, care avea probleme financiare. Mijlocașul ofensiv a fost împrumutat pentru tot restul contractului de 4 ani la Estudiantes la Plata, Newell’s Old Boys sau Argentinos Juniors. Ajuns la 39 de ani, încă joacă în liga a patra din Argentina, la El Porvenir.
Julio Baptista a ajuns în 2018 la CFR Cluj. Mijlocașul ofensiv cu 47 de meciuri în naționala Braziliei avea un salariu de 45.000 de euro pe lună, însă a jucat doar 21 de minute pentru ardeleni. Transferul său a stârnit ample controverse deoarece Baptista nu mai jucase de un an și opt luni.
În șapte luni în Gruia, fostul jucător al lui Real Madrid, Arsenal și AS Roma a primit peste 300.000 de euro. A decis să încheie cariera la 37 de ani, după rezilierea contractului cu CFR Cluj și a acceptat să devină antrenor la Valladollid, chemat de prietenul său Ronaldo Nazario da Lima.
FCSB s-a „ars” și cu transferul columbianului Dayro Moreno, unul dintre cei mai scumpi străini care au jucat vreodată în campionatul României. Gigi Becali plătea în 2008 nu mai puțin de 2,5 milioane de euro celor de la Once Caldas, însă mijlocașul nu a convins în România.
După ce a reușit 14 goluri 43 de meciuri, Dayro Moreno este trimis în 2009 de patron să se antreneze cu echipa a doua până la finalul contractului. În 2010 ia decizia să se întoarcă în Columbia la Once Caldas. A explodat apoi la Millionarios și a prins 32 de meciuri în naționala Columbiei.