News

Au voie preoţii să meargă la enoriaşi cu Crăciunul sau cu Boboteaza? Noile recomandări de la Arhiepiscopie

21.12.2020 | 23:53
Au voie preotii sa mearga la enoriasi cu Craciunul sau cu Boboteaza Noile recomandari de la Arhiepiscopie
ADVERTISEMENT

Preoții sunt îndemnați să intensifici pastorația individuală, să-și aleagă perioada pentru o singură vizită pastorală și li se interzice delegarea acestor vizite, potrivit noilor măsuri ale Arhiepiscopiei.

Măsurile au fost anunțate după ședința de analiză privind măsurile de protecție anti-COVID-19 de la Prefectură, la care au participat și reprezentanți ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, Arhiepiscopiei Romano-Catolică București și ai Episcopiei București.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul Bisericii Catolice a menționat că Sfânta Liturghie solemnă din Noaptea de Crăciun se va oficia la ora 20.00.

Vizita preotului înainte de Crăciun sau de Bobotează

Reprezentanții bisericilor ortodoxă și catolică la nivelul Capitalei au participat la întâlnirea cu prefectul Traian Berbeceanu în contextul generat de dinamica evoluției situației epidemiologice de la nivelul municipiului București, raportat la tradițiile prilejuite de apropierea Crăciunului, a Anului Nou și de prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul, se arată într-un comunicat al Prefecturii, citat de Ziare.com.

ADVERTISEMENT

În cadrul întâlnirii, Arhiepiscopia Bucureștilor a prezentat o serie de măsuri igienico-sanitare suplimentare cu privire la vizitele pastorale.

“Clericii sunt îndemnați să intensifice pastorația individuală răspunzând solicitărilor enoriașilor prin oficierea unor sfeștanii la domiciliu, citirea unor rugăciuni de sănătate, vizitarea bolnavilor. S-a menționat că niciun cleric nu poate fi constrâns să efectueze vizite pastorale în această perioadă. Dacă un cleric consideră ca organizarea de vizite pastorale ar reprezenta un pericol pentru el sau pentru credincioși, poate alege alte metode pastorale. În exteriorul locașului de cult, credincioșii se pot întâlni cu preoții bisericii, care le pot oferi un dar pastoral”, precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Arhiepiscopia a realizat și o listă de recomandări pentru clericii care doresc să organizeze vizite pastorale cu prilejul Praznicelor Nașterii Domnului sau al Botezului Mântuitorului Iisus Hristos. Aceștia trebuie să aleagă o singură perioadă pe care trebuie să o transmită protopopului. Se interzice delegarea vizitelor pastorale. Ele vor fi făcute doar de preotul de parohie/sector pastoral.

În desfășurarea acestor vizite se vor respecta toate normele sanitare impuse de autorități: clericii și cântăreții vor purta mască sanitară și mănuși și se va respecta distanța de 1,5 m. Accesul în casele enoriașilor se va face doar la cererea insistentă a acestora.

ADVERTISEMENT

Rugăciunea de la cumpăna dintre ani se va oficia în intervalul orar 18.00-21.00.

În cadrul aceleiași întâlniri, reprezentantul Bisericii Catolice a precizat că Sfânta Liturghie solemnă din Noaptea de Crăciun se va oficia la ora 20.00.

ADVERTISEMENT