News

Audieri la Poliția Capitalei, în cazul incendiului de la „Matei Balș”. Continuă cercetările la fața locului

01.02.2021 | 11:47
Audieri la Politia Capitalei in cazul incendiului de la Matei Bals Continua cercetarile la fata locului
Audieri la Poliția Capitalei, în cazul incendiului de la "Matei Balș". Continuă cercetările la fața locului Sursa foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

La Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei sunt reluate audierile cu privire la incendiul petrecut la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Cercetările continuă și la fața locului.

Vor urma să se prezinte în fața oamenilor legii angajații instituției, dar si aparținătorii victimelor. Ancheta este în desfășurare, iar o echipă formată din polițiști criminaliști, procurori, dar și specialiști ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani este la fața locului pentru a cerceta cauzele producerii tragediei, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

În dimineața zilei de vineri, 29 ianuarie, în jurul orei 05:00, a izbucnit un incendiul în Pavilionul 5 al instituției sanitare, unde erau tratați pacienți cu Covid-19. În urma acestuia, peste 102 persoane internate au fost evacuate din clădire, iar 5 oameni și-au pierdut viața.

Audieri la Poliția Capitalei, în cazul incendiului de la „Matei Balș”. Continuă cercetările la fața locului

Astfel, 3 oameni au fost găsiți carbonizați la fața locului, iar un al patrulea nu a putut fi resuscitat. A cincea victimă a fost găsită decedată într-o baie, la sosirea procurorilor.

ADVERTISEMENT

Ulterior, în zilele de sâmbătă și duminică au mai fost anunțate două decese. A fost deschisă o anchetă penală pentru a lămuri cirsumstanțele în care s-a produs acestă tragedie.

Cadavrele a două dintre victimele carbonizare sunt încă la INML, acestea neputând fi identificate. O altă victimă, călugăriță, a fost recunoscută după crucea pe care o purta la gât.

ADVERTISEMENT

Anghetatorii fac și verificări cu privire la activitățile serviciilor de apărare împotriva acestor tipuri de accidente, dar și a celor care asigură mentenanța instalației electrice și paza sitalului.

Un dosar penal în rem pentru ucidere din culpă a fost deschis de Parchet. Autoritățile caută soluții pentru a rectifica situația din spitale și a garanta siguranța pacienților.

ADVERTISEMENT

O măsură pe care vreau să o anunț e un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem la dispoziție bani europeni, prin PNRR, avem bani din buget. Ne vom asigura că vor fi folosiți prioritar pentru îmbunătățirea urgentă a infrastructurii de siguranță în spitale. Ne referim la securitatea la incendiu, la cutremure și nu în ultimul rând la unul dintre marii criminali în sistemul sanitar din România: infecțiile nosocomiale”, a spus ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, la scurt timp după dezastrul petrecut la „Matei Balș”.

ADVERTISEMENT