News

Toți miniștrii guvernului Ciucă au primit aviz favorabil în comisiile parlamentare. Rafila vrea să ia din atribuțiile lui Arafat; Predoiu amenință procurorii-șefi cu revocarea. Update

Audierile din Parlament ale miniștrilor propuși să alcătuiască Guvernul de coaliție PNL-PSD-UDMR au loc miercuri. Acestea au început la ora 10.00 și se vor încheia la 17.45.
24.11.2021 | 10:29
Toti ministrii guvernului Ciuca au primit aviz favorabil in comisiile parlamentare Rafila vrea sa ia din atributiile lui Arafat Predoiu ameninta procuroriisefi cu revocarea Update
ADVERTISEMENT
24-11-2021
16:30

Vasile Dîncu și Daniel Cadariu au primit avize favorabile. Audierile s-au încheiat

Vasile Dîncu a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, din partea comisiilor parlamentare de apărare și ordine publică, cu 34 de voturi favorabile și șase împotrivă.

La rândul său, candidatul la postul de ministru al Antreprenoriatului  și Turismului, Daniel Cadariu, a fost avizat de comisiile de specialitate, cu 32 voturi pentru și 12 împotrivă.

Audierile miniștrilor guvernului Ciucă s-au încheiat. Avizul comisiilor este unul consultativ, iar lista miniștrilor urmează să fie votată în bloc de către plenul reunit al Parlamentului în cadrul ședinție de joi.

24-11-2021
16:03

Gabriela Firea, despre avort: „Sunt pentru libertatea femeii de a alege. Femeile credincioase să ia un sfat și de la duhovnic”

Senatoarea Gabriela Firea a primit un aviz favorabil pentru postul de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu 38 de voturi pentru, 18 contra și patru abțineri.

În cadrul audierii, Firea a fost întrebată de mai mulți parlamentari care este poziția sa în legătură cu avortul.

Sunt pentru respectul fiecărei persoane, pentru libertatea de alegere, iar pentru persoanele credincioase și un sfat de la părintele duhovnic (…) Sunt pentru libertatea femeii de a alege, dar să o ajutăm să fie informată și să ia decizia cea mai bună”, a răspuns Firea.

În ce privește educația sexuală în școli, Gabriela Firea a spus că aceste noțiuni ar trebui predate în funcție de vârsta elevilor și, totodată, să fie obținut și acordul părinților.

24-11-2021
15:49

Miniștrii Economiei și Afacerilor Interne au primit aviz favorabil

Florin Spătaru a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Economiei, cu 30 voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”.

De asemenea, și comisiile reunite de apărare, ordine publică și siguranță națională au avizat candidatura lui Lucian Bode pentru postul de ministru de Interne.

24-11-2021
15:28

Marius Budăi: „Pensiile speciale nu sunt ale Ministerului Muncii”

Majoritatea membrilor comisiilor parlamentare de muncă au avizat favorabil candidatura lui Marius Budăi (PSD) la postul de ministru al Muncii, Budăi primind 24 de voturi pentru.

În cadrul audierilor, reprezentanții PSD și PNL nu i-au adresat lui Budăi nicio întrebare. „Știm că domnul ministru are toate răspunsurile la el”, a motivat Adrian Solomon, vicepreședinte al Comisiei de muncă a Camerei Deputaților.

În schimb, reprezentanții opoziției au insistat pe subiectul pensiilor speciale. „Am convenit în coaliție că indemnizațiile speciale nu sunt ale Ministerului Muncii, ceea ce trebuia convenit demult. Indemnizațiile sunt o parte la MApN, MAI, MJ și așa mai departe. Dacă se va dori expertiza noastră, o vom pune la dispoziție”, a răspuns Marius Budăi.

În pofida insistențelor deputatului Cristian Seidler (USR), Budăi a evitat să răspundă dacă de la 1 ianuarie 2022 vor intra în plată pensiile speciale ale aleșilor locali.

24-11-2021
14:23

Ministrul Bogdan Aurescu, îngrijorat de situația de la granița ruso-ucraineană

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a afirmat, la întâlnirea cu parlamentarii din comisiile de politică externă, că situația de la frontiera estică a Ucrainei provoacă îngrijorări.

Declarația survine în contextul în care au apărut informații că Rusia a masat trupe și echipament militar la granița cu Ucraina.

În ceea ce priveşte situaţia de la graniţele externe ale Ucrainei, este o situaţie care ne preocupă. Am discutat ieri şi cu ministrul de Externe al Poloniei, care a fost în vizită la Bucureşti special pentru a discuta aceste teme (…) vom discuta la reuniunea ministerială de la Riga care sunt măsurile pe care le poate lua NATO în această chestiune. Trebuie date mesaje ferme de descurajare faţă de utilizarea acestui spaţiu, inclusiv a Mării Negre, ca platformă de destabilizare regională”, a declarat Bogdan Aurescu, citat de Agerpres.

24-11-2021
12:35

Audierile miniștrilor, suspendate temporar

Ședințele comisiilor parlamentare în care se dau avizele pentru candidaturile la funcțiile de minstru au fost suspendate pentru trei ore urmând a fi reluate la ora 16.30.

Pauza este datorată faptului că la ora 14.00 a început ședința solemnă a plenului reunit al Parlamentului prilejuită de Ziua Națională.

Înainte de pauză alți doi miniștri au fost avizați favorabil: Virgil Popescu la Ministerul Energiei (39 de voturi pentru, 15 împotrivă și o abținere) și Bogdan Aurescu la Ministerul Afacerilor Externe (31 de voturi pentru şi 11 voturi împotrivă).

24-11-2021
12:29

Tanczos Barna, avizat pentru un nou mandat la Ministerul Mediului

Comisiile de mediu au decis să acorde un aviz favorabil pentru candidatura lui Tanczos Barna la funcția de minsitru al Mediului, cu 24 voturi pentru și 10 împotrivă.

În cadrul audierilor, Tanczos a apreciat că este necesară implicarea mai multor instituții în controalele privind respectarea legislației de mediu.

Foarte multe dintre reglementările din domeniu pot afecta mediul economic, persoanele private. De aceea, este nevoie de un dialog cu mediul privat şi societatea civilă. Avem nevoie de o reformă administrativă, de creştere a capacităţii administrative şi de întărire a capacităţii de control. Trebuie să trecem peste faza de control personală, prin persoanele angajate pentru asta, să facem asta şi prin controale încrucişate, prin analiză macro oferită de anumite organe al statului: Poliţie, ANAF, Garda de Mediu, Poliţia Economică”, a spus Tanczos Barna.

24-11-2021
12:16

Florin Roman, ministrul Digitalizării, promite finalizarea proiectului RoNet

Deputatul PNL Florin Roman a primit un aviz favorabil pentru funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării cu 55 de voturi favorabile şi 22 împotrivă.

În cadrul audierilor, Roman s-a angajat să finalizeze rapid proiectul RoNet prin care 700 de localități izolate, în care trăiesc circa 400.000 de români, vor fi racordate la rețeaua de fibră optică. El a spus că întârzierile sunt provocate de funcționari ai statului care vor să primească în continuare bonusuri salariale pe durata derulării acestui  proiect.

Sunt funcţionari în cadrul ministerului care fac parte din aceste proiecte şi pe perioada în care ele sunt deschise, practic încasează şi alţi bani decât salariul de angajat al ministerului sau al agenţiei. Acest lucru nu va mai fi posibil în viitor decât în zonele în care se produce plusvaloare. Dacă cineva se gândeşte că va ţine România blocată şi nu vom da drumul la cele 700 de localităţi doar pentru ca unii să-şi mai ia un ban în plus, acest lucru, dacă voi fi ministru, nu va mai fi posibil”, a afirmat Florin Roman citat de News.ro.

24-11-2021
12:03

Noul ministru al Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu: „PNRR nu mai poate fi modificat”

Candidatul la funcția de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a exclus posibilitatea modificării PNRR în urma unor discuții cu Comisia Europeană, posibilitate menționată anterior de către președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Până în 2023 nu se pot face modificări pe PNRR, nici măcar ajustări. Nu vorbim despre modificarea PNRR, ci de ajustările la această etapă care se vor întâmpla în 2023”, a declarat Dan Vîlceanu, miercuri la Parlament, după ce a fost avizat favorabil în comisii pentru funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

În  ce privește instituirea unei taxe de poluare pentru mașini, măsură prevăzută în  PNRR, Vîlceanu spune că forma acestei taxe nu a fost stabilită încă. „Trebuie să gândim un mecanism astfel încât să ne încadrăm în principiul „poluatorul plăteşte”, a precizat Vîlceanu.

El a obținut avizul favorabil al comisiilor parlamentare cu 18 voturi favorabile, opt contra şi o abţinere.

24-11-2021
11:45

Alexandru Rafila vrea să ia din atribuțiile lui Raed Arafat

Ministrul desemnat al Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat în cadrul audierii sale în Parlament că va propune la nivelul Guvernului ca o parte dintre atribuțiile Comitetului Național pentru Situații de Urgență, condus de către Raed Arafat, să fie transferate la Ministerul Sănătății.

Politica de sănătate şi sănătate publică o face Ministerul Sănătăţii. Măsurile de sănătate publică trebuie luate de Ministerul Sănătăţii. Nu se poate ca aceste măsuri cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă structură, iar Ministerul Sănătății să răspundă”, a spus Alexandru Rafila, adăugând că ministerul nu poate fi transformat într-o anexă a CNSU.

24-11-2021
11:22

Lui Sorin Grindeanu i s-a cerut socoteală pentru OUG 13

Un parlamentar AUR a cerut explicații de la Sorin Grindeanu privind adoptarea OUG 13/2017 privind amnistia și grațierea care a fost adoptată în perioada când actualul candidat la postul de ministru al Transporturilor era șef al Guvernului.

Da, sunt cel care conduceam Guvernul atunci când s-a dat acea Ordonanţă, tot eu conduceam guvernul şi peste câteva zile, când s-a dat Ordonanţa 14, pe care mi-am asumat-o aproape la nivel personal, ştiind în ce intru, din punct de vedere politic, odată cu adoptarea acelei Ordonanţe 14”, a răspuns Sorin Grindeanu.

Social-democratul s-a referit la OUG 14/2017 care a anulat prevederile precedentei ordonanțe, care scosese în stradă sute de mii de români nemulțumiți de amnistia preconizată inclusiv pentru faptele de corupție.

24-11-2021
11:02

Sorin Grindeanu și Alexandru Rafila au primit avizul comisiilor parlamentare

Candidatul la funcția de ministru al Sănătății, deputatul PSD Alexandru Rafila, a primit 26 de voturi pentru un aviz pozitiv și 10 împotrivă în comisiile de sănătate reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Pentru funcția de ministru al Transporturilor, a fost avizată candidatura lui Sorin Grindeanu, cu 24 de voturi „pentru” și nouă „împotrivă” înregistrate în comisiile parlamentare de specialitate.

24-11-2021
10:55

Sorin Câmpeanu, criticat în comisii de George Simion: „A primit ordine de la Arafat”

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a primit avizul favorabil al comisiilor parlamentare de învățământ cu 29 de voturi pentru și trei împotrivă.

Voturile „contra” au venit din partea reprezentanților AUR. Copreședintele acestui partid, George Simion, i-a reproșat ministrului că deciziile legate de activitatea școlilor au fost luate de către Raed Arafat.

Trebuie să ne hotărâm cine conduce la Ministerul Educaţiei, domnul Arafat sau domnul Cîmpeanu. Până acum domnul Arafat a avut ultimul cuvânt şi nu am văzut cadru legal pentru asta”, a spus Simion care a mai spus că ministrul Cîmpeanu „a primit ordine de la Raed Arafat”.

24-11-2021
10:25

Urgențele noului ministru de Finanțe: rectificarea bugetară și primii bani din PNRR

Adrian Câciu a obținut avizul pozitiv al comisiilor parlamentare de resort pentru postul de ministru al Finanțelor, cu 34 voturi pentru, șapte împotrivă și o abținere.

Toată lumea aşteaptă de la noi două elemente de urgenţă zero: rectificarea bugetară care trebuie să vină rapid şi elaborarea actelor pentru încasarea avansului din PNRR. Aceste lucruri sunt primele pe care trebuie să le facem, din prima zi din care voi fi învestit, dacă îmi acordaţi această încredere”, a declarat Adrian Câciu, potrivit News.ro.

De asemenea, se va începe lucrul la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru anul 2022. „Situaţia macroeconomică, deşi pare bună, se confruntă cu o presiune extrem de puternică, toţi indicatorii sunt într-un mare risc”, a mai spus Câciu.

24-11-2021
10:09

Patru miniștri au primit aviz pozitiv în comisii: Novak, Chesnoiu, Cseke și Predoiu

Eduard Novak a primit avizul pozitiv pentru un nou mandat de ministru al Sportului din partea Comisiilor reunite pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport cu 17 voturi pentru, 5 împotrivă şi 3 abţineri.

Comisiile de agricultură și-au dat avizul pentru candidatura lui Adrian Chesnoiu la funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu 28 voturi „pentru” și 6 voturi „împotrivă”.

Cseke Attila a fost avizat favorabil pentru funcția de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. În comisiile parlamentare de administrație s-au înregistrat 34 de voturi favorabile și șase împotrivă.

Un aviz favorabil a primit și Cătălin Predoiu pentru funcția de ministru de Justiție, însă senatoarea Iuliana Scântei, nu a anunțat la finalul ședinței câte voturi favorabile și câte împotrivă s-au înregistrat.

24-11-2021
09:39

Predoiu, avertisment pentru șefii DNA și DIICOT: „Ministrul poate face și propuneri de revocare”

În cadrul audierii sale din comisiile juridice reunite, candidatul la postul de ministru al Justiției, Cătălin Predoiu a adresat procurorilor un apel să intensifice combaterea corupției și a traficului de persoane, dând de înțeles că nu este mulțumit de activitatea DNA și DIICOT.

România ocupă un loc ruşinos în ceea ce priveşte traficul de persoane în Europa şi acest lucru nu mai poate fi tolerat. Îi chem pe şefii parchetelor să-şi activeze echipele, să răstoarne dosarele pe masă, să lichideze stocurile şi să treacă mai serios la treabă, pentru că siguranţa cetăţenilor nu este de discutat”, a exemplificat Predoiu.

El a spus că nu intenționează să influențeze instrumentarea dosarelor penale, dar a avertizat că are competențe legale de a dispune măsuri în cazul este nemulțumit de activitarea unor parchete.

Sigur că ministrul Justiţiei nu se poate implica în niciun dosar penal şi vă garantez că eu, personal, nu am să o fac, dar ministrul Justiţiei face şi propuneri de numire cum poate face şi propuneri de revocare, pentru inactivitate sau pentru management defectuos. Nu putem asista cum interlopi îşi afişează în spaţiul public averile dobândite ilicit, capacitatea de a produce violenţă şi impunitatea.”, a spus Cătălin Predoiu.

Candidatul s-a referit pe scurt și la pensiile speciale ale magistraților menționând că nu este normal ca pensiile să depășească salariile aflate în plată, acest punct de vedere fiind susținut inclusiv de către magistrați.

24-11-2021
09:11

Lucian Romașcanu, primul ministru care trece de testul comisiilor

Senatorul Lucian Romaşcanu a primit un aviz pozitiv de la comisiile pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Avizul a fost dat cu 15 voturi favorabile, trei împotrivă și o abținere.

24-11-2021
08:31

Au început audierile miniștrilor Guvernului Ciucă. Propunerile de la Agricultură, Cultură şi Sport, în fața comisiilor

La ora 10.00 a debutat maratonul de audieri pentru miniștrii propuși să alcătuiască Executivul Ciucă.

Programul din Parlament a început cu cei propuși la Cultură, Agricultură și Sport, Lucian Romașcanu, Adrian Chesnoiu și Eduard Novak. 

Marți, 23 noiembrie, premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus la Parlament programul de guvernare şi lista miniştrilor PNL-PSD-UDMR.

Votul pentru învestirea viitorului guvern va avea loc joi, într-un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, programat de la ora 10.00.

ADVERTISEMENT

Până atunci, miercuri, începând cu ora 10.00, în Parlament au loc audierile miniștrilor care vor face parte din acest Cabinet de coaliție.

Programul audierilor miniștrilor propuși în Guvernul Ciucă

Conform programului anunțat marți, primii care sunt programați la audieri sunt miniştrii propuşi la Cultură, Agricultură şi Sport, Lucian Romaşcanu, Adrian Chesnoiu şi Carol Novak.

ADVERTISEMENT

Ziua se încheie cu cei propuşi la Apărare, Familie şi la Antreprenoriat şi Turism, Vasile Dîncu, Gabriela Firea şi Constantin Daniel Cadariu.

”Am depus programul de guvernare al coaliţiei. El se bazează pe principiile de rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. El are în centru cetăţeanul român”, a declarat premierul desemnat Nicolae Ciucă, marţi la Parlament.

ADVERTISEMENT

Iată care este programul audierilor de miercuri, din Parlament:

  • Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii – 10.00 – 10.45
  • Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii Și Dezvoltarii Rurale -10.00 – 10.45
  • Eduard Novak, Ministrul Sportului – 10.00 – 10.45
  • Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educatiei – 11.00 – 11.45
  • Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice Și Administrației – 11.00 – 11.45
  • Adrian Câciu, Ministrul Finantelor – 11.00 – 11.45
  • Cătălin Predoiu, Ministrul Justitiei -11.00 – 11.45
  • Florin Roman, Ministrul Cercetarii, Inovarii Si Digitalizarii – 12.00 – 12.45
  • Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor Si Infrastructurii – 12.00 – 12.45
  • Dan Vîlceanu, Ministrul Investitiilor Si Proiectelor Europene – 12.00 – 12.45
  • Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății – 12.00 – 12.45
  • Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe – 12.45 – 13.30
  • Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor Si Padurilor – 12.45 – 13.30
  • Virgil Popescu, Ministrul Energiei – 12.45 – 13.30
  • Florin Marin Spătaru, Ministrul Economiei – 16.30 – 17.10
  • Marius Budăi, Ministrul Muncii Și Solidarității Sociale – 16.30 – 17.10
  • Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne – 16.30 – 17.10
  • Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale – 17.10 – 17.45
  • Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului Și Egalității De Șanse – 17.10 – 17.45
  • Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului Și Turismului – 17.10 – 17.45

Regulamentul în privința audierilor miniștrilor

Conform regulamentului privind audierile în comisii, fiecare candidat pentru funcția de ministru va fi audiat, în ședință comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

ADVERTISEMENT

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.

În situația în care, după audiere, un candidat pentru funcţia de ministru primește aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială.

Dacă premierul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform procedurilor de mai sus, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.

ADVERTISEMENT