News

Augustin Lazăr, despre acuzațiile că a fost torționar! Cum se apără: “Speculaţii manipulate”

09.04.2019 | 14:47
Augustin Lazar despre acuzatiile ca a fost tortionar Cum se apara Speculatii manipulate

Augustin Lazăr a venit cu explicații în legătură cu acuzațiile conform cărora ar fi fost torționar în timpul regimului comunist. Procurorul general neagă vehement aceste informații, pe care le cataloghează drept tendențioase, menționând că au drept unic scop decredibilizarea sa.

Ce spune Augustin Lazăr despre acuzațiile care i se aduc

În cadrul unei conferințe de presă susținute marți, Augustin Lazăr a adus lămuriri în privința acuzațiilor potrivit cărora ar fi fost torționar, comentând totodată și cazul disidentului închis la Aiud. Procurorul general susține că aceste atacuri au apărut pe fondul candidaturii sale pentru al doilea mandat la șefia Parchetului.

Doresc să clarific câteva aspecte despre primii ani ai carierei mele de procuror, am datoria față de opinia publică, colegii mei procurori și din respect pentru adevăr. -În ultimele zile câteva instituții de presă mi-au atribuit fapte pe care nu le-am făcut mi-au pus etichete care să ma decredibilizeze ca magistrat, ca om, este prima dată în cariera mea de magistrat când se întâmplă asta. -Nu sunt ofițer, subofițer sau agent. Am făcut armata ca orice bărbat la vremea lui și sunt rezervist al armatei române la arma geniu, dacă aș fi fost la o altă structură, ce speculații spar putea face în această situație. Nu am nici un grad și nici o calitate Toate adeverințele despre activitatea sa se afla la CNAS, care atestă că nu am fost colaborator al fostei Securități Între 82-89 am fost procuror” , a declarat Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr a fost torționar?
Augustin Lazăr a fost torționar?

Augustin Lazăr, despre demisie: „Nu este în interesul societății”

„Nu am instrumentat dosare contra securității statului sau împotriva regimului comunist, ci doar fapte penale. Informațiile cu privire la activiatea Comisiei de Liberări Condiționale a fost prezentată tendențios. Activitatea ei nu era de a pune în libertate condamnați, acesta este rolul judecătorului, ca și acum. Am fost procuror stagiar, respectiv criminalist la procuratura Alba Iulia fără a exercita nicio funcție de conducere. Mapa mea profesională este la CSM, poate fi văzută, verificată și se vede că Revoluția m-a surprins la 33 de ani ca procuror criminalist care se ocupa de infracțiuni comise cu violență. Nu am investigat dosare penale vizând fapte împotriva regimului comunist. Aceste infracțiuni erau instrumentate în justiția militară.

Episodul la care se face referire, calitatea de președinte al Comisiei. Cazul a fost prezentat în mod deformat și tendențios. Atribuția acestei comisii nu era de a dispune punerea în libertate a unor condamnați. Procurorul nu e judecător. Comisia avea doar rolul de a verifica îndeplinirea criteriilor tehnice, a unei fracții minime din pedeapsă și inexistența rapoartelor disciplinare. Legea avea aceleași prevederi pentru toate categoriile de condamnați” a spus Augustin Lazăr. Aceste atacuri complet nefondate la adresa mea sunt determinate de depunerea canditaturii pentru al doilea mandat la Parchetul General.

Doresc să prezint scuze instituționale pentru practicile de dinainte de 89, instituite prin lege dar de o etică profesională deficitară. Eu am exprimat niște regrete că in aplicarea legii am partcipat la această comisie de judecată si am evaluat după legea de atunci. Ramane ca aceasta să fie verificată, eu nu am nimic de ascuns. Nu este în interesul societății să demisionez. Nu am avut o discuție cu domnul președinte Am avut surpriza să constat că o scrisoare mi-a fost trimisă acum 33 de ani. Acum am aflat de ea, de vină era cenzura acelor vremuri. Nu erau depuse la poștă, ci la dosarul de la Parchet. M-a impresionat, dacă aceasta este adevărată, este impresionantă și ea descrie modul în care erau supravegheați deținuții contra securității statului.

Nu am văzut originalul, CV-ul meu este foarte clar, activitatea mea era de procuror criminalist. Aceasta era 85-90% din activitatea mea, participarea la comisie era una suplimentară. Am mai intrat în ședințe de judecată, am supravegheat și Poliția TF. Activitatea mea este transparentă, nu este nici un fel de secret la mijloc”  , a mai spus procurorul general Augustin Lazăr.