News

Augustin Lazăr iese la pensie. Procurorul general al României acuză o campanie de discreditare împotriva sa

18.04.2019 | 08:19
Augustin Lazar iese la pensie Procurorul general al Romaniei acuza o campanie de discreditare impotriva sa

Augustin Lazăr, procurorul general al României a depus la CSM o cerere de pensionare. Potrivit europafm.ro, Lazăr a confirmat informația, menționând că dosarul a fost trimis la Inspecția Judiciară. Mandatul său expira pe data de 27 aprilie, așa că renunță și la încercarea de a obține un al doilea mandat.

UPDATE: CSM a aprobat cererea de pensionare a lui Augustin Lazăr, conform unor surse citate de agențiile de știri. Decizia va ajunge la președintele Klaus Iohannis, care va emite decretul de eliberare din funcție prin pensionare.

Augustin Lazăr iese la pensie înainte de terminarea mandatului

Lazăr a pus sub semnul întrebării și procedura inițiată de ministrul în exercițiu al justiției. De menționat este că Augustin Lazăr a fost, în ultima vreme, în centrul unor interese. I s-a reproșat, printre altele, activitatea sa de dinainte de 1989, moment în care a condus comisia de liberăr de la Penitenciarul Aiud. Despre pensionare și controverse a vorbit chiar acesta, la Europa FM. „După cum știți, în 27 aprilie 2019 expiră mandatul Procurorului General și este firesc în acest context să îmi depun o cerere de pensionare”, a spus Lazăr.

Mai mult, procurorul general al țării noastre a subliniat că acuzațiile care i se aduc sunt nefondate, precizând că activitatea sa s-a încadrat tot timpul în limitele legii. „Vă spun că activitatea pe care am desfășurat-o eu este una care s-a încadrat tot timpul în limitele legii. Activitatea pe care am desfășurat-o a lăsat lucruri pozitive în activitatea Ministerului public”, a spus Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr iese la pensie. Procurorul general al României acuză o campanie de discreditare împotriva sa
Procurorul general al României acuză o campanie de discreditare împotriva sa

Am exprimat pentru prima dată după 1989 scuze instituționale pentru practicile discutabile”

Totodată, a clarificat și situația din 1989. „Eu am exprimat pentru prima dată după 1989 scuze instituționale pentru practicile discutabile pe care vechea procuratură, în care am lucrat și eu, le-a avut, în contextul legal al acelor vremuri. Am exprimat regretele mele personale pentru suferințele disidenților acelor vremuri. Sigur că nu-mi este indiferent că niște persoane au suferit”.

În cele din urmă, procurorul a lansat o întrebare: „Dar vă întreb pe dumneavoastră: astăzi, în zilele noastre, de ce a trebuit să fie unii spectatori la ceea ce se întâmplă în zilele noastre?

Acum, când știm valorile europene adevărate, de ce ar trebui să fie spectatori la ele și când un procuror se expune, spre exemplu pentru a apăra legea și pentru a apăra ordinea de drept așa cum scrie în Constituție, el să fie privit la maniera: aplaudat de spectatori și nimeni să nu-l susțină sau să-l susțină minim? Să-l încurajeze să se implice, iar când el este la ananghie toată lumea să se uite la el și să zică: Vai, săracu’! Puteți să-mi explicați acest lucru?”.

Tags: