News

Augustin Zegrean, fostul președinte CCR, lămurește dacă poate fi numit, din nou, Cîțu. Ce spune depre dizvolarea Parlamentului

Augustin Zegrean, fost judecător al Curții Constituționale din România, a vorbit miercuri, la Digi24, despre scenariul în care Florin Cîțu ar fi din nou propus premier și a explicat cum poate fi dizolvat Parlamentul de către președinte.
03.11.2021 | 22:13
Augustin Zegrean fostul presedinte CCR lamureste daca poate fi numit din nou Citu Ce spune depre dizvolarea Parlamentului
ADVERTISEMENT

Negocierile pentru formarea unui Guvern au fost reluate după ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier cu care fusese investit de către președintele României, Klaus Iohannis.

Partidele parlamentare susțin mai multe scenarii politice pentru deblocarea crizei cu care se confruntă România și au strategii diferite de negociere pentru formarea unui nou Guvern.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte CCR explică dacă mai poate fi numit Florin Cîțu. Ce spune despre dizolvarea Parlamentului

“Curtea Constituțională a României va sune că este un conflict de natură juridică între Parlament și președinte. Un prim-ministru care a fost demis prin moțiune de cenzură nu poate fi numit din nou.

Decizia există și este obligatorie pentru toată lumea, inclusiv pentru președintele României. Niciodată Curtea nu se pronunță din oficiu, dar dacă cineva va sesiza, asta va spune CCR.

ADVERTISEMENT

Ei mizează pe faptul că la Curte nu se poate soluționa în zece zile, dar nu cred că este bine să se încalce Constituția cu bună-știință, pentru că se poate întâmpla următorul lucru. Premierul depune listă, este votat și apoi vine Curtea și o luăm de la capăt cu scandalul.

Ideea CCR este că președintele trebuie să facă o propunere serioasă, rolul președintelui este să pună o persoană care să poată guverna și să se oprească criza politică.

ADVERTISEMENT

Altfel președintele poate fi bănuit că forțează alegeri anticipate dacă tot propune oameni care nu vor fi votați niciodată. Constituția sune așa, președintele va desemna o persoană, este o dispoziție imperativă.

Dacă trei partide se duc cu câte o propunere și președintele vine cu a patra propunere, cine să o susțină? Haideți să vorbim logic. Constituția spune că președintele desemnează o persoană după consultările cu partidele politice.

ADVERTISEMENT

Tot spune că dacă se resping două propuneri succesive în termen de 60 de zile, președintele poate să dizolve Parlamentul, dar nu este obligat să o facă, poate să facă și a treia încercare și a patra încercare și așa mai departe.

Soluția este la Parlament, dacă el vrea să iasă din această criză, o poate face. Președintele dacă nu desemnează o persoană care să formeze un Guvern poate să fie considerat că este în conflict de natură constituțională și se poate începe procedura de suspendare”, a declarat Augustin Zegrean la Digi24.

ADVERTISEMENT