News

Augustin Zegrean îl sfătuiește pe Iohannis să prelungească starea de urgență: „Mă vor înjura toți românii, abia așteaptă să iasă la bere”

11.05.2020 | 20:37
ADVERTISEMENT

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României, crede că președintele Klaus Iohannis ar trebui să prelungească starea de urgență cu câteva zile pentru a fi sigur că nu vor exista câteva zile în care Guvernul ar rămâne fără pârghii legale de a ține populația în frâu.

Augustin Zegrean îi cere lui Iohannis să prelungască starea de urgență

Starea de urgență expiră în 15 mai, însă Iohannis a anunțat deja că această stare va fi înlocuită cu starea de alertă, un cadru legal pentru ca Guvernul să poată în continuare controla populația prin diferite măsuri punitive. În lipsa stării de alertă, contestată deja la CCR de către Avocatul Poporului, românii s-ar afla într-o situație ciudată, în care timp de câteva zile ar putea face orice vor fără a fi trași la răspundere.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, Zegrean crede că e important ca președintele Iohannis să prelungească starea de urgență până când în Guvern se vor lămuri mai multe aspecte legale care să permită declararea stării de alertă fără ca aceasta să contravină Constituției, cum se întâmplă în prezent.

„Așa cere constituția. Asta trebuia știut de mult, e articol despre care am tot vorbit, articolul 53 din Constituție, drepturile fundamentale pot fi limitate prin lege, nu prin ordonanțe de urgență. Legea care există e deficitară și Guvernul a înțeles asta după ce Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională. E vorba de 21/2004, o ordonanță care nu întrunește toate argumentele din constituție.

ADVERTISEMENT

Așa scrie în Constituție, articolul 78, legea intră in vigoare în 3 zile de la intrarea ei în Monitorul Oficial. Avem o Constituție foarte bună, apreciată de toți cei care o citesc, dar nu trebuia să așteptăm să vină pandemia ca să facem legislația. Un om care vrea să respecte legea se uită în Constituție, nu ei trebuia sa o facă, trebuia demult. S-a întâmplat prost, și ordonanța 1 din 99, veneau minerii la București să dea guvernul și au făcut ordonanța să-i poată opri, a 2-a a fost pentru ceva amenințare teroristă”, a declarat Zegrean la Digi 24.

Zegrean știe că românii se vor supăra pe el, însă le cere să mai stea acasă

Principala problemă o reprezintă neconstituționala legilor în baza cărora Guvernul încearcă să declare o stare de alertă, lucru care poate fi schimbat în câteva zile. Celelalte legi au fost făcute pe genunchi, peste noapte, explică fostul președinte al CCR.

ADVERTISEMENT

„Niciuna nu îndeplinește condițiile de legalitate și constituționalitate. Nu doar actualul guvern e vinovat. Dacă legea ar fi adoptată miercuri, în dreptul constituțional se numără pe zile pline, ziua în care se adoptă intră în calcul. Sunt două zile în care legea trebuie să stea la dispoziția celor care pot sesiza Curtea Constituțională.

Nu avem niciun text în Constituție care să permită ca aceste lucruri să nu se întâmple. Chiar și în stare de urgență statul de drept trebuie să existe și să fie respectat.

ADVERTISEMENT

Soluția, să prelungească cu trei zile starea de urgență, o să mă înjure tot poporul. Președintele poate să prelungească încă o lună dacă vrea. Dacă nu pot să rezolve problema până sâmbătă, de sâmbătă toate măsurile luate prin Ordonanțe Militare se pun deoparte.

Toți și-au făcut planuri să meargă sâmbătă la bere, nu? Eu nu știu ce se întâmplă în spitale. E și luna asta care te îndeamnă să pleci, să ieși”, a explicat Zegrean la Digi 24.

ADVERTISEMENT
Tags: