News

AUR aduce în Parlament militarii care s-au ocupat de reprimarea Revoluției din 1989

11.12.2020 | 23:55
AUR aduce in Parlament militarii care sau ocupat de reprimarea Revolutiei din 1989
AUR aduce în Parlament militarii care s-au ocupat de reprimarea Revoluției din 1989. Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Doi foști militari, cercetați pentru implicarea în represiunea evenimentelor din 1989 la Sibiu și Timișoara, au ajuns în parlamentul României pe listele Alianței pentru Unirea României.

AUR i-a pus pe Nicolae Roman și Francisc Tobă în fruntea listelor de candidați pentru Camera Deputaților la Buzău, respectiv la Brașov.

ADVERTISEMENT

Dacă dosarul lui Francisc Tobă a fost clasat, Nicolae Roman a fost chiar decorat ca „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”.

De la reprimarea Revoluției din 1989 la un mandat de deputat în 2020

Potrivit G4Media, Nicolae Roman și Francisc Tobă, care au deschis listele Alianței pentru Unirea Românilor pentru Camera Deputaților în județele Buzău, respectiv Brașov, reprezintă două personaje controversate din trecutul politic al României.

ADVERTISEMENT

Absolvent al Academiei Militare Tehnică din București, Francisc Tobă (n. 23 iunie 1953) are experiență în parlamentul post revoluționar. Tobă a fost președintele FSN Sibiu și deputat FDSN în 1992. Iar în perioada 1992-1996, Tobă a fost deputat în PDSR condus de Ion Iliescu și a lucrat la înființarea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Tobă apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în 1989, soldată cu peste 700 de victime (morți, răniți și lipsiți de libertate), dosar clasat în 2010.

ADVERTISEMENT

Tobă (lt.col. (r)) ar fi urmat să fie judecat pentru tentativă la omor deosebit de grav și complicitate la tratamente neomenoase, însă judecătorii au întors dosarul la Parchetul Militar, pentru vicii de procedură, iar în 2010 dosarul a fost clasat de procurori.

Francisc Tobă nu a ratat nici PSD-ul. A fost consilier al lui Adrian Năstase și candidat pentru parlament. 2019 l-a găsit în conducerea Partidului Neamul Românesc fondat de fostul parlamentar PSD, Ninel Peia.

ADVERTISEMENT

Francisc Tobă a mizat în campania din 2020 pe mesaje adresate militarilor pensionari, “umiliți de factorul politic”.

Un alt parlamentar AUR, fost militar de carieră, este generalul Nicolae Roman (n. 18 aprilie 1956). Implicarea sa în Revoluția din 1989 are loc la Timișoara.

Numele său apare pe lista unităților militare ale Ministerului Apărării care au participat la represiunea din Timișoara, publicată de Centrul Național de Documentare, Cercetare și Informare despre Revoluția din 1989 Timișoara.

Cu toate acestea, Nicolae Roman a primit mai multe decorații decorații, printre care și „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”,  și Medalia aniversară „10 ani de la Revoluţia Română Anticomunistă din Decembrie 1989”.

Absolvent al Academiei Militară din Bucureşti, Roman a fost comandant al Batalionului 1 Infanterie din Regimentul 32 Mecanizat „Mircea” de la Timişoara, membru al Cabinetului ministrului Apărării Naţionale, în timpul mandatelor lui Victor Atanasie Stănculescu, Niculae Spiroiu, Gheorghe Tinca și Victor Babiuc.

În 2001, Roman a înființat și comandat prima brigadă logistică din Armata Română – Brigada Logistică Ploiești. Din 2010 a devenit profesor universitar. A trecut în retragere începând cu 20 iunie 2011 cu gradul de general-maior.

Nici generalul Roman nu e străin de candidatura pentru o funcție publică, în 2012 fiind candidatul formațiunii politice PRODEMO pentru Primăria Capitalei.

ADVERTISEMENT