News

AUR cere Parchetului European să ancheteze cum au fost cumpărate vaccinurile anti-COVID-19: „Este afacerea secolului“

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Parchetului European să investigheze achizițile de vaccinuri anti-COVID-19 pe care le-a făcut Comisia Europeană.
23.11.2021 | 14:34
AUR cere Parchetului European sa ancheteze cum au fost cumparate vaccinurile antiCOVID19 Este afacerea secolului
ADVERTISEMENT

„Achiziţia acestor vaccinuri este afacerea secolului sau poate chiar a mileniului. Sunt în joc foarte multe miliarde de euro din banii contribuabililor europeni“, afirmă deputatul George Simion, copreşedinte al AUR, într-un comunicat transmis Agerpres.

AUR face apel la Kovesi să investigheze achiziția vaccinurilor

„Suntem cu toţii îndreptăţiţi să aflăm cum au fost negociate aceste contracte, care sunt legăturile familiei van der Leyen cu Big Pharma, de ce au fost secretizate contractele”, arată deputatul în documentul citat.

ADVERTISEMENT

Simion face apel, în special la prim-procurorul şef european, Laura Codruţa Kovesi, să înceapă această investigație: „Instituţiile europene sunt primele chemate să dea exemplu de transparenţă şi de intransigenţă cu privire la cheltuirea banilor publici. Îi cer doamnei Kovesi să se implice personal din funcţia de procuror şef pentru a face lumină în acest caz.“

Claudiu Târziu: „Este în joc credibilitatea instituţiilor europene“

Potrivit AUR, mai multe investigaţii independente de presă au dezvăluit informaţii concrete despre legăturile directe între familia preşedintei Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, şi o mare companie producătoare de vaccinuri anti-COVID.

ADVERTISEMENT

Senatorul Claudiu Târziu, copreşedintele AUR, consideră că Parchetul European are datoria de a începe o investigație asupra acestui caz, având în vedere că preşedinta Comisiei Europene încă nu a explicat modul în care au fost achiziționate vaccinurile.

„Aceste acuzaţii foarte grave apărute în sfera publică trebuie lămurite cât mai curând. Pentru că explicaţiile doamnei Ursula van der Leyen cu privire la modul în care s-au achiziţionat vaccinurile întârzie, considerăm că Parchetul European are datoria să demareze o anchetă pe marginea acestui caz. Este în joc credibilitatea instituţiilor europene (…)“, afirmă Târziu în acelaşi comunicat.

ADVERTISEMENT

DNA cercetează achiziția de vaccinuri făcută de România

În România, achiziția vaccinurilor anti-COVID face obiectul unei investigații a Direcției Naționale Anticorupție (DNA). „Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent“, se arată într-un comunicat al instituției emis pe 21 septembrie.

DNA a precizat că urmărirea penală se desfășoară in rem și vizează fapta și nu persoanele, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, astfel că, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a declarat pe 14 iulie că România nu a cumpărat 120 de milioane de doze de vaccin, ci le-a comandat. „Nu le-am cumpărat. Sunt comandă și știți foarte bine că strategia de a cumpăra vaccin este o strategie asumată la nivelul întregii Uniunii Europene. Toată lumea are aceeași strategie, România primește pro-rata, toate țările merg pe aceeași direcție“, a spus el.

Cîțu a precizat că strategia a fost concepută inițial de Comisia Europeană, luând în calcul și un sistem de revânzare al vaccinului sau donații către alte state: „Prin acest sistem Covax, este o strategie făcută de la început de Comisia Europeană, de negociere. Deci, este o strategie în care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede.”

„Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut, prețul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci, nu există un cost fix la început. În primul rând, se face comanda și apoi avem și factura“, a mai spus Florin Cîțu.

Acesta a mai declarat că există o analiză a stocurilor de doze de vaccin care urmează să expire și că Guvernul comunică cu mai multe țări pentru a exporta sau dona serurile anti-Covid: „Avem aceste statistici. O parte din ele au fost exportate. Există o analiză. Există contacte cu mai multe țări pentru a exporta, a dona. În fiecare zi primim cereri. În Danemarca vom vinde, la prețul de achiziție, un milion de doze Pfizer.“

„Când a fost făcută strategia pentru UE, toate țările au avut aceeași strategie. S-a contractat mai mult, pentru că trebuia să vină și acel moment în care vindeam în alte țări iar strategia este să vindem la prețul de achiziție“, a explicat Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT