Alianța pentru Unirea Românilor a obținut un rezultat rușinos la scrutinul din 11 iulie. Nu numai că nu au trecut pragul electoral, dar unioniștii nu au reușit nici să strândă 1% din voturile exprimate.
Mai exact, AUR a obținut 7.219 de voturi. Procentul de 0,49% este reprezentativ pentru ce au anunțat că vor să facă, adică „istorie”. Totuși, nu au făcut-o în sensul în care și-ar fi dorit.
Liderii formațiunii politice se arătau încrezători cu privire la rezultatul acestor alegeri. Aceștia declarau că se așteaptă să obțină un procent asemănător cu cel de la scrutinul din România, din decembrie 2020.
Alianța pentru Unirea Românilor s-a aliat cu alte trei partide unioniste din Republica Moldova, pentru a câștiga teren. Pe listele comune au candidat Partidul Liberal din Repubica Moldova, Uniunea Salvați Basarabia (USB) și Partidul Popular Românesc (PPR).
Acest lucru nu i-a ajutat cu nimic, iar rezultatul obținut a fost unul lamentabil. Mai mult, a fost o înfrângere pe care n-au vazut-o venind.
Claudiu Târziu, lider AUR, anunța pe Facebook, în cursul zilei de duminică, mult după ce urnele fuseseră deschise, că prezența la urne e bună și părea convins că vor trece pragul electoral. Acest lucru a fost departe de a se întâmpla.
„Prezența la vot în Republica Moldova este bună, iar în diaspora și mai bună. Ceea ce denotă că a renăscut speranța. Toate informațiile și semnele primite de noi, AUR, arată că vom trece pragul electoral. Singura necunoscută este cu ce procentaj,” scria politicianul cu aproximativ 24 de ore în urmă.
„Important este să fim la o cotă cît mai mare, pentru a putea sprijini un guvern reformist, pro-european și pro-românesc. Oricum ar fi, țin să-i felicit pe colegii din AUR Basarabia care au dus o campanie excelentă: dinamică, îndrăzneață, inovativă, energică, plină de curaj și de empatie. Pe alocuri, frații noștri au fost eroici!”, a adăugat.
Mai mult, încrezător, Târziu sublinia că „împreună am început să facem istorie!”. După rezultat, s-a confirmat acest lucru.
Alegerile parlamentare au fost câștigate cu o majoritate covârșitoare de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu. Formațiunea politică pro europeană și reformistă a obținut 52,80% din voturile exprimate, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, după numărarea tuturor sufragiilor.
Pe locul al doilea s-a clasat Blocul Electoral al Socialiștilor și Comuniștilor (BECS), condus de Igor Dodon. A treia formațiune care a reușit să intre in noul legislativ moldovean a fost Partidul ȘOR.
Claudiu Tâziu a distribuit o primă reacție pe Facebook. Liderul AUR a ținut s-o felicite pe Maia Sandu și a catalogat eșecul formațiuni pe care o conduce drept o veste proastă și a transmis că lupta continuă.
„Vestea și mai proastă este că unioniștii nu au acces în Parlament. Cauzele profunde ale acestei situații vor fi relevate de o analiză serioasă, la rece. Iar concluziile acestei analize ne vor indica și cum trebuie să lucrăm asupra cauzelor, pentru a ne atinge idealul: reunificarea Basarabiei cu România. Căci lupta noastră, a AUR, pentru acest ideal continuă. Deocamdată am reușit să repunem Basarabia pe harta intereselor românești. Nu e puțin lucru, în condițiile date,” a scris acesta.