News

AUR “face istorie” în Republica Moldova. Eșec răsunător înregistrat la alegerile parlamentare

AUR "face istorie" în Republica Moldova. Partidul a înregistrat un eșec răsunător la alegerile parlamentare.
12.07.2021 | 15:03
AUR face istorie in Republica Moldova Esec rasunator inregistrat la alegerile parlamentare
ADVERTISEMENT

Alianța pentru Unirea Românilor a obținut un rezultat rușinos la scrutinul din 11 iulie. Nu numai că nu au trecut pragul electoral, dar unioniștii nu au reușit nici să strândă 1% din voturile exprimate.

Mai exact, AUR a obținut 7.219 de voturi. Procentul de 0,49% este reprezentativ pentru ce au anunțat că vor să facă, adică „istorie”. Totuși, nu au făcut-o în sensul în care și-ar fi dorit.

ADVERTISEMENT

AUR “face istorie” în Republica Moldova. Eșec răsunător înregistrat la alegerile parlamentare

Liderii formațiunii politice se arătau încrezători cu privire la rezultatul acestor alegeri. Aceștia declarau că se așteaptă să obțină un procent asemănător cu cel de la scrutinul din România, din decembrie 2020.

Alianța pentru Unirea Românilor s-a aliat cu alte trei partide unioniste din Republica Moldova, pentru a câștiga teren. Pe listele comune au candidat Partidul Liberal din Repubica Moldova, Uniunea Salvați Basarabia (USB) și Partidul Popular Românesc (PPR).

ADVERTISEMENT

Acest lucru nu i-a ajutat cu nimic, iar rezultatul obținut a fost unul lamentabil. Mai mult, a fost o înfrângere pe care n-au vazut-o venind.

Liderii AUR, speranță până în ultima clipă

Claudiu Târziu, lider AUR, anunța pe Facebook, în cursul zilei de duminică, mult după ce urnele fuseseră deschise, că prezența la urne e bună și părea convins că vor trece pragul electoral. Acest lucru a fost departe de a se întâmpla.

ADVERTISEMENT

„Prezența la vot în Republica Moldova este bună, iar în diaspora și mai bună. Ceea ce denotă că a renăscut speranța. Toate informațiile și semnele primite de noi, AUR, arată că vom trece pragul electoral. Singura necunoscută este cu ce procentaj,” scria politicianul cu aproximativ 24 de ore în urmă.

„Important este să fim la o cotă cît mai mare, pentru a putea sprijini un guvern reformist, pro-european și pro-românesc. Oricum ar fi, țin să-i felicit pe colegii din AUR Basarabia care au dus o campanie excelentă: dinamică, îndrăzneață, inovativă, energică, plină de curaj și de empatie. Pe alocuri, frații noștri au fost eroici!”, a adăugat.

ADVERTISEMENT

Mai mult, încrezător, Târziu sublinia că „împreună am început să facem istorie!”. După rezultat, s-a confirmat acest lucru.

Reacția lui Claudiu Târziu după aflarea rezultatatelor

Alegerile parlamentare au fost câștigate cu o majoritate covârșitoare de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu. Formațiunea politică pro europeană și reformistă a obținut 52,80% din voturile exprimate, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, după numărarea tuturor sufragiilor.

Pe locul al doilea s-a clasat Blocul Electoral al Socialiștilor și Comuniștilor (BECS), condus de Igor Dodon. A treia formațiune care a reușit să intre in noul legislativ moldovean a fost Partidul ȘOR.

Claudiu Tâziu a distribuit o primă reacție pe Facebook. Liderul AUR a ținut s-o felicite pe Maia Sandu și a catalogat eșecul formațiuni pe care o conduce drept o veste proastă și a transmis că lupta continuă.

„Vestea și mai proastă este că unioniștii nu au acces în Parlament. Cauzele profunde ale acestei situații vor fi relevate de o analiză serioasă, la rece. Iar concluziile acestei analize ne vor indica și cum trebuie să lucrăm asupra cauzelor, pentru a ne atinge idealul: reunificarea Basarabiei cu România. Căci lupta noastră, a AUR, pentru acest ideal continuă. Deocamdată am reușit să repunem Basarabia pe harta intereselor românești. Nu e puțin lucru, în condițiile date,” a scris acesta.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş...
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş întoarce...
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română