Sport

Aur la aur trage. Talismanul Ancuței Bodnar, proaspăt campioană olimpică alături de Simona Radiș

Ancuța Bodnar și Simona Radiș sunt primele campioane olimpice al României la Tokyo. Cele două au triumfat în finala de dublu vâsle și au un mic secret.
28.07.2021 | 09:59
Aur la aur trage Talismanul Ancutei Bodnar proaspat campioana olimpica alaturi de Simona Radis
Simona Radiș și Ancuța Bodnar au adus prima medalie de aur pentru România la Tokyo. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Marile performanțe sportive nu se obțin doar cu muncă titanică, talent și o doză de noroc. Câteodată sportivii apelează și la talismane, de care nu se despart mai ales atunci când intră în competiții.

Este și cazul Ancuței Bodnar din barca de dublu vâsle. Alături de Simona Radiș au dominat categoric finala olimpică de la Tokyo, iar la final Ancuța și-a dezvăluit micul secret.

ADVERTISEMENT

Toate semnele indicau victoria Ancuței Bodnar în finala olimpică

Ancuţa Bodnar are 22 de ani. De loc este din Vatra Moldoviței, județul Suceava, o zonă în care a fost atestată prezența triburilor celtice de fierari, Valcanii, făuritori de arme și monede.

Nordul Moldovei este prin definiție un ținut în care superstițiile sunt la ele acasă. Este bine cunoscut obiceiul domnitorilor moldoveni de a ridica câte o mănăstire după fiecare victorie obținută în bătălii.

ADVERTISEMENT

Ancuța Bodnar nu avea cum să nu moștenească credința în semne, și amulete. Sportiva a mărturisit că are mai multe superstiții, dar și un lucru de care nu se desparte niciodată.

Un talisman pe care îl consideră aducător de noroc. Și i-a adus în finala olimpică tocmai medalia de aur. Nici nu avea cum să fie altfel de vreme ce talismanul sportivei este chiar un bănuț de aur pe care Ancuța îl are asupra ei în fiecare zi: ”Este bănuțul meu norocos. Fără el nu plec nicăieri”, a dezvăluit noua campioană olimpică a României.

ADVERTISEMENT

Întorcându-ne pe firul istoriei putem spune că toate semnele indicau succesul Ancuței la Tokyo. Triburile celtice care au locuit pentru o scurtă perioadă în zona din care provine sportiva, erau nu doar făuritori de arme și monede, ci și războinici temuți.

Se spune că Valcanii erau luptători înnăscuți care nu cunoșteau frica, iar printre alte victorii pe câmpurile de luptă, ar fi devastat Grecia și chiar Roma, în timpul împăratului Iulius Caesar.

ADVERTISEMENT

Ancuța Bodnar și Simona Radiș au stabilit și un nou record olimpic

Simona Radiș și Ancuța Bodnar au dominat categoric proba, s-au impus clar și în calificări, dar și în semifinale. Cele două au fost din start considerate mari favorite. Au stabilit și un nou record olimpic, în finală.

Succesul de la Tokyo a fost anticipat de victoria din luna aprilie, când Simona Radiș și Ancuța Bodnar obțineau medalia de aur la Campionatele Europene de canotaj de la Varese, Italia.

Practic cele două sportive își apărau titlul continental pe care îl câștigaseră și în octombrie 2020, la Campionatul European de la Poznan, Polonia.

Deși sunt încă foarte tinere, Simona Radiș și Ancuța Bodnar au deja două titluri europene și, începând de miercuri, titlul olimpic în palmaresul impresionant. Toate obținute în ultimele nouă luni.

În 2019, Simona Radiș și Ancuța Bodnar cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial de la Linz, Austria, în același an tot pe locul secund la Campionatul European de la Lucerna.

ADVERTISEMENT