News

AUR prinde teren în Republica Moldova. Cu ce formațiuni politice s-a aliat partidul unionist

18.05.2021 | 11:15
AUR prinde teren in Republica Moldova Cu ce formatiuni politice sa aliat partidul unionist
ADVERTISEMENT

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor prinde teren în Republica Moldova. Cu ce formațiuni politice s-a aliat partidul unionist.

Uniunea Salvați Basarabia (USB) și Partidul Popular Românesc (PPR) s-au aliat cu AUR. Recent, Partidul Liberal din Repubica Moldova a anunțat unirea forțelor, în vederea alegerilor parlamentare din 11 iulie.

ADVERTISEMENT

Noua alianță a fost salutată pe rețelele de socializare. Atât liderii Aur, cât și cei al Partidului Liberal din Moldova au anunțat că vor lupta pentru interesele comune.

AUR prinde teren în Republica Moldova. Cu ce formațiuni politice s-a aliat partidul unionist

Partidul Liberal din Republica Moldova a anunțat participarea la alegerile palamentare de peste Prut prin vocea liderului său Dorin Chirtoacă. Acesta a fost primar al Chișinăului în perioada 2007-2018.

ADVERTISEMENT

„Păstrându-ne identitatea liberală, ca parte a familiei politice liberale europene – ALDE, dar mai ales, rămânând pe direcția pro-românească, noi, membrii Partidului Liberal am decis să participăm la alegerile din 11 iulie, pe lista partidului AUR, pentru că împreună să spargem gheața dezbinării și să clădim Unirea,” a scris pe Facebook Dorin Chirtoacă.

Potrivit acestuia, cele două partide au un scop comun: unirea României și a Republicii Moldova: „ Partidul Liberal rămâne adeptul reunificării Republicii Moldova cu România, ca fiind singură cale adevărată și demnă, calea cea mai scurtă și eficientă, pentru integrarea noastră în familia NATO și UE, precum și singura șansă de a avea un trăi sigur și prosper, pentru toți cetățenii.”

ADVERTISEMENT

„Am decis să participăm pe lista AUR pentru ca împreună să spargem gheața dezbinării. Vom prezenta lista candidaților și vom pune la dispoziție toate sediile și resursele necesare pentru campania electorală,” a explicat acesta.

Rezultatele obținute de AUR la alegerile parlamentare a fost ceea ce i-a convins pe liberalii moldoveni: „am decis ca noi, cei din Partidul Liberal, să facem front comun cu Alianţa pentru Unirea Românilor, care a obţinut un rezultat excepţional în cadrul alegerilor parlamentare din România. Necesitatea opţiunii unioniste în buletinul de vot este absolut necesară. Ajunge cât am mizat pe votul util”.

ADVERTISEMENT

Vlad Bileţchi, liderul moldovean al AUR, a precizat că scopul comun a adus alianța partidelor: „cel mai important lucru pe care-l putem face acum este să dăm dovadă de unitate în jurul aceluiaşi ideal. Alianţa pentru Unirea Românilor nu este un proiect la Bucureşti şi altul la Chişinău, ci este un proiect pan-românesc, care nu recunoaşte hotarul nedrept de pe Prut”.

„Noi nu ne propunem să participăm la alegeri de dragul participării, dar suntem ferm convinşi că prin unitatea noastră, a tuturor celor care pledează pentru această cauză naţională, putem obţine un rezultat de cel puţin 10% în acest timp foarte scurt. Fac apel repetat către liderul PUN, Octavian Ţîcu, pentru ca toate forţele unioniste să fie împreună”, a spus acesta.

Liderii Aur doresc să facă o alianță și cu Partidului Unității Naționale. Potrivit presei din Republica Moldova, Claudiu Târziu și liderul PUN au avut o întâlnire luni, 17 mai.

Se pare că nu s-au înțeles. Octavian Țîcu a declarat că o alianță nu este posibilă, în termenii stabiliți de AUR. În schimb, PUN a propus ca partidele unioniste să creeze un bloc electoral, purtând o denumire neutră. Această idee nu a fost acceptată.

ADVERTISEMENT