News

AUR şi PSD, tot mai aproape de alianţă. Proaspătul George Simion va lua locul defunctului Gabriel Oprea. Analiză FANATIK

04.02.2021 | 12:57
AUR si PSD tot mai aproape de alianta Proaspatul George Simion va lua locul defunctului Gabriel Oprea Analiza FANATIK
AUR şi PSD, tot mai aproape de alianţă Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Politica este ca un motor în doi timpi, îmi spunea cândva un prieten. E perpetua alternanță stânga-dreapta, practic un mit al eternei reîntoarceri politice care nu poate fi oprit, veșnic în dezinteresul omului de rând asemenea unei roți karmice care tocmai a făcut pană.

Apoi, același prieten se mai gândea un pic și afirma că politica e, de fapt, un motor în trei timpi, presupunând că așa ceva ar exista.

ADVERTISEMENT

Sau, mai bine zis, ca un motor în trei cilindri, unde extrema dreaptă devine cel de-al treilea piston și, continuând paralela cu politica, cea mai puțin echilibrată configurație asamblată vreodată pe fața pământului ori sub capota unei mașini.

În relația PSD-AUR, dragostea învinge până la urmă

M-am gândit mult la ce mi-a spus, dar pentru că nu mă pricep la motoare, am renunțat. Expertiza mea mecanică merge până la nivelul balamalei de la ușă, ceea ce e iar o comparație viabilă dacă ne gândim la celebrele partide folosite drept pârghii în politica românească în toată istoria ei postdecembristă. UNPR fiind, evident, cel mai cunoscut caz în acest sens. Dar, pentru că nu e deloc complicat să ne imaginăm ce se va petrece pe scena politică în următorii 3-4 ani, devine clar pentru toată lumea că proaspătul AUR va lua locul defunctului partid de militari al lui Gabriel Oprea.

ADVERTISEMENT

Este limpede de ce: oricâtă furie sau frustrare va genera actuala configurație parlamentară, un partid în care se află, ba mai mult, se și exprimă Șoșoacă, nu va trece niciodată de nivelul la care să poată începe să emită pretenții de unul singur. Este evident deja și pentru o parte a membrilor AUR, care, odată euforia dispărută, realizează la rândul lor același lucru. Și atunci? Și atunci e simplu, singura variantă fezabilă este alianța cu PSD, lucru care se va și întâmpla în 2024, dintr-un motiv suplimentar. Mai precis, acela că PSD, odată prăbușit după dezastrul epocii Dragnea, cu votanți tot mai puțini în virtutea selecției naturale și fără acces la butoane ca să poată revărsa noi pomeni electorale, va apela la această formulă de a-și impune agenda publică pentru că pur și simplu alta nu va mai avea la dispoziție.

Practic, aceste două partide se vor căuta unul pe celălalt ca într-un dans nupțial al supraviețuirii, doar că, după cum se va vedea, alianța va fi una cât se poate de naturală.

ADVERTISEMENT

Barna nu există, e, de fapt, Șoșoacă deghizată neinspirat

Dacă există karma în politică, prin urmare, visul frumos PNL-USR PLUS-UDMR va fi curmat de această struțocămilă cu excrescențe asemenea cocoșatului de la Notre-Dame.

Degeaba, prin urmare, va candida vajnicul Dacian Cioloș la prezidențiale. Degeaba va agita sinistrul impostor Dan Barna cine știe ce măsuri electorale, cum ar fi, poate, aceea că va dispărea din politică dacă nu vom vota alianța PSD-AUR. Politicienii cu ștaif prevăd astfel de lucruri și nu se aruncă orbește după ciolan, lucru pe care l-ar fi putut face și Dan Barna dacă nu și-ar fi dorit să distrugă orice credibilitate a alianței USR PLUS, promovându-se pe sine, precum și alte nulități de tipul Cristian Ghinea sau Claudiu Năsui.

ADVERTISEMENT

Arealul politic românesc va fi, așadar, marcat de efectul de pendul al recent apusei epoci Trump, care se va manifesta în România cu binecunoscuta întârziere cu care ajung în țara noastră toate ideile ori sistemele politice ale omenirii, asemeni unui reflux cu accente barbare.

Cine va pierde? Noi toți, firește. Eu, tu, el, ea, ei, ele. E dificil să arunci în piață ideea că România nu e o țară suficient de bogată ca să-și permită experimente politice, din simplul și foarte tristul motiv că oamenii încă au problema mâncării pentru ziua de mâine, pe cale de consecință nu pot procesa o asemenea idee. Și atunci mergem înainte, orbește, cu alde Barna și Șoșoacă, indivizi alături de care vom păși, din păcate, într-o nouă epocă întunecată a României.

ADVERTISEMENT