News

AUR și PSD vor mai mulţi bani pentru biserici. Capele mortuare cu nemiluita, făcute din bugetul public

01.03.2021 | 18:23
AUR si PSD vor mai multi bani pentru biserici Capele mortuare cu nemiluita facute din bugetul public
Cine este "în cărţi" pentru a-i lua locul lui Orban la șefia Camerei Deputaților Sursa foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Meteahna parlamentarilor de a fi evlavioși pe banii altora atunci când se aprobă bugetul anual al țării a făcut ca la dezbaterile pe marginea proiecției bugetare pe 2021 să fi propusă alocarea suplimentară a peste 350 milioane de lei pentru culte.

Pe lângă alocările mari pentru culte propuse de către partidele de opoziție PSD și AUR la bugetul Secretariatul General al Guvernului, mai sunt strecurate și alte sume mai mici cu destinație explicită pentru un  anume lăcaș de cult.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de anii precedenți, multe dintre sumele propuse se referă la construirea de capele mortuare, la propunerea unui grup de parlamentari PSD printre care fostul premier Sorin Grindeanu, fostul vicepremier Vasile Dâncu și fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Daniel Suciu.

AUR și PSD se întrec în dărnicie față de biserici

Valul de amendamente pentru susținerea financiară a lăcașelor de cult vine ca o reacție la tăierea  consistentă a sumelor pentru construcția sau reabilitarea bisericilor, în forma bugetului de stat aprobată de Guvern. Suma a fost de 249 de milioane de lei în 2020 pentru ca anul acesta să fie redusă la 28 de milioane de lei. Numai că amendamentele depuse cu sârg de opoziție prevăd o alocare de peste zece ori mai mare față de suma prevăzută de către guvernul Cîțu pentru contruirea sau reabilitarea lăcașurilor de cult, potrivit calculelor FANATIK.ro.

ADVERTISEMENT

La dezbaterile din Parlament pe marginea bugetului, PSD și AUR s-au angajat într-o adevărată competiție în ce privește dărnicia față de biserici, ca sursă fiind indicat, aproape întotdeauna, fondul de rezervă al Guvernului care este văzut precum coșul cu cinci pâini și doi pești cu care Isus a hrănit 4.000 de oameni în pustie.

Tonul a fost dat de PSD care a venit cu un amendament prin care propus alocarea în plus a 80.000.000 de lei pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, în scopul sprijinirii financiare a reabilitării bisericilor, amendamentul  aparținându-i chiar președintelui Marcel Ciolacu. AUR este mult mai generos, amendamentul semnat de copreședinții Claudiu Târziu și George Simion propunând suplimentarea cu 220.000.000 lei, sumă mai mare decât cea propusă de către PSD, dar care ar readuce suma la nivelul de anul acesta.

ADVERTISEMENT

Alocarea a doar 28.000 de mii lei, o reducere de 90% față de execuția din 2020 (248.900 de mii de lei) nu se justifică în condițiile în care majoritatea contribuabililor la Bugetul de stat sunt credincioși ai cultelor religioase recunoscute. Această sumă este doar un sprijin fictiv, fiind imposibilă sprijinirea reală a activităților menționate.  Tăierea este inacceptabilă întrucât lăcașurile de cult, multe dintre care sunt monumente istorice, fac parte  din memoria culturală și identitatea spirituală a românilor”, motivează liderii AUR amendamentul depus la Legea bugetului de stat pe 2021.

Însă cei de la AUR nu se oprea aici ei propunând majorarea sumei cu care sunt sprijinite bisericile ortodoxe românești de peste hotare de la 27.420.000 lei la 45.420.000 lei, diferența de 18.000.000 lei mergând către Mitropolia Basarabiei pentru  construirea unei biserici, unei mănăstiri și a două catedrale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, AUR propune suplimentarea sumei pentru „sprijinirea așezămintelor religioase din afara granițelor, care desfășoară activități deosebite în vederea menținerii identității lingvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor”, de la 442.000 euro/ lună la 1.000.000 euro/lună. Acest lucru ar însemna un efort bugetar suplimentar față de cel prevăzut de aproape 1,7 milioane de euro anual.

Doar adoptarea acestor amendamente ar face ca bisericile să primească în plus circa 325 de milioane de lei. Însă dărnicia opoziției nu se oprește aici, unele amendamente prevăzând alte sume pentru anumite lăcașuri de cult. Foarte puține dintre acestea sunt incluse în anexa la buget care conține banii pentru culte, majoritatea fiind ascunse prin amendamentele propuse la bugetul Ministerului Dezvoltării de către parlamentari PSD.

Capelele mortuare, ctitorii PSD

Cele mai multe amendamente vizează construirea de capele mortuare, o modă morbidă printre parlamentarii PSD din Ardeal. Astfel, Vasile Dîncu și fostul ministru al Sănătății Patriciu Achimaș-Cadariu vor alocarea a 1,7 milioane de lei pentru trei capele mortuare în localități din județul Cluj.

În Bihor, tandemul Florian Bodog – Ioan Mang propune alocare a 1,14 milioane din bugetul Ministerului Dezvoltării pentru patru capele mortuare în județ. Pentru fiecare dintre ele, amendamentul este însoțit de o motivație de o stridentă stupiditate în care se spune că respectivele capele vor dezvolta localitățile, iar locuitorilor le va îmbunătăți viața! „Continuarea/finalizarea lucrărilor de investiții pentru care se solicită finanțare va duce la dezvoltarea unității administrativ teritoriale, la creșterea atractivității acesteia, dar mai ales la îmbunătățirea vieții locuitorilor”, susțin cei doi parlamentari bihoreni.

Un alt grup de „ciocli” social-democrați s-a format la Bistrița-Năsăud din senatorul Ioan Deneș și deputații Daniel Suciu și Bogdan Ivan Gruia. Ei vor alocarea din bugetul Dezvoltării a 150.000 lei pentru o capelă la Viile Tecii, dar alte trei amendamente cu aceeași destinație, ce totalizează circa 1,2 milioane lei sunt trecute în anexa 6 a bugetului unde sunt prevăzute sume defalcate din TVA către unitățile administrativ-teritoriale pentru drumuri județene și comunale. Tot la capitolul „drumuri comunale”, trio-ul bistrițean a trecut 200.000 lei pentru repararea acoperișului unei biserici.

Și parlamentarii PSD din Timiș, în frunde cu liderul grupului deputaților social-democrați Alfred Simonis și fostul premier Sorin Grindeanu vor să împânzească județul de baștină cu capele mortuare. Trei dintre ele, cu finanțare însumată de 2,8 milioane, au fost puse în cârca Ministerului Dezvoltării. „Proiectul este necesar a fi realizat pentru a permite locuitorilor din localitate să beneficieze de condițiile legale în domeniu”, justifică  pesediștii timișeni.

Alte trei le-au trecut în anexa 7/03 unde sunt sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2021, alocate bugetelor locale pentru finanțarea unor proiecte de investiții. Probabil investiții în viața de apoi, fiind vorba de trei capele finanțate cu 950.000 lei.

Austeritate la Guvern, generozitate în Parlament

Pe lângă capele, o altă serie de amendamente au ca destinație tot lăcașurile de cult sau beneficiarul principal este biserica. Deputatul de Călărași Constantin Bîrcă (PSD) vrea să dea 10.000.000 lei din banii contribuabililor pentru o biserică nouă la Lehliu-Gară și 100.000 pentru reparații la biserica din Dor Mărunt. Tot 100.000 de lei este suma pe care senatorul PSD Robert Cazanciuc o vrea direcționată către reabilitarea unui lăcaș de cult din județul Giurgiu. Parlamentarii de Bihor Ioan Mang și Florian Bodog cer ca 1.100.000 de lei să fie dați pentru realizarea a 200 mp de mozaic mural la Catedrala Episcopală din Oradea ș.a.m.d.

Amendamentele nemenționate se ridică la circa 11 milioane de lei, fiind vorba de reabilitări sau construire de biserici, cimitire, drum de acces către o mănăstire ș.a. În concluzie, dacă toate acestea ar fi aprobate de plenul Parlamentului, circa 325 de milioane de lei ar însuma alocările generale la care se adaugă propunerile de finanțare punctuală, ce reprezintă circa 30,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă circa 355,5 milioane de lei dați din pix de către opoziție  pentru biserici.

Guvernul României a redus drastic bugetul alocat pentru restaurarea bisericilor din România, mai exact cu 89% față de anul 2020. Pe de altă parte, Executivul a mărit salariile preoților. În 2021, bisericile din România vor primi bani din trei programe, iar suma totală este de 760 de milioane de lei.

În proiectul de buget elaborat de Guvernul Cîțu suma totală a banilor publici alocați pentru construcția și restructurarea bisericilor, se reduce de la circa 249 de milioane de lei în 2020 la doar 28 de milioane de lei anul acesta.

ADVERTISEMENT
Tags: