News

AUR vrea lege pentru medicamentele anti-COVID-19. Proiect pentru urgentarea avizării

Liderii AUR susțin că este nevoie ca medicamentele contra COVID-19 să fie aprobate de urgență pentru a putea fi disponibile pe piața românească și au pregătit un proiect de lege în acest sens.
11.11.2021 | 13:27
AUR vrea lege pentru medicamentele antiCOVID19 Proiect pentru urgentarea avizarii
ADVERTISEMENT

Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR) anunță că a depus joi la Parlament o inițiativă legislativă care prevede instituirea unei procedurii de autorizare în regim de urgență în cazul medicamentelor menționate în protocolul de tratament COVID-19, în vederea introducerii acestora pe piață.

Motivația AUR pentru noua lege

Noul proiect are ca scop amendarea Legii nr. 95/2006 cu privire la reformarea sistemului medical, republicată.

ADVERTISEMENT

„Evoluția pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2, după 1 an și jumătate de la debutul acesteia, se manifestă cu o morbiditate şi o mortalitate nemaiîntâlnite în sec. XXI, mortalitate care a ajuns la 500 de pacienți/zi în secțiile ATI ale unităților spitalicești din România”, precizează inițiatorii noului proiect legislativ, în Expunerea de motive.

George Simion: „Medicamentele, cum ar fi cele antivirale, pot fi autorizate doar prin parcurgerea unei proceduri greoaie şi îndelungate”

George Simion, susține că acum este nevoie ca medicamentele și vaccinurile folosite în tratarea și combaterea COVID-19 care au fost aprobate în regim de urgență de Agenția Europeană a Medicamentului să fie autorizate în urma unei proceduri ”greoaie și îndelungate” de Agenția Română a Medicamentelor.

ADVERTISEMENT

„Se impune luarea unor măsuri de extremă urgență pentru combaterea pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2, prin reglementarea unei proceduri de autorizare în regim de urgență a medicamentelor indicate în protocolul de tratament al bolii COVID-19, ce sunt, în fapt, utilizate în prima linie, alături de vaccinuri care au fost aprobate în regim de urgență de către EMA-Agenția Europeană a Medicamentului”, menționează AUR.

„În momentul de față, medicamentele, cum ar fi cele antivirale, pot fi autorizate doar prin parcurgerea unei proceduri greoaie şi îndelungate în fața Agenției Naționale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, procedură incompatibilă cu nevoia societății românești de a asigura prezența pe piață a acestor tratamente în regim de urgență”, a precizat George Simion, co-preşedinte AUR.

ADVERTISEMENT

Claudiu Târziu: „Facem apel la toți colegii noștri parlamentari să susțină inițiativa”

Claudiu Târziu, co-liderul AUR și senator din partea formațiunii, susține că trebuie să fie luate măsuri urgente pentru a lupta contra pandemiei de COVID-19. De asemenea, liderul AUR, susține că vrea ca aceste medicamente să fie introduse în regim de urgență pe piața medicamentelor din România și să fie administrate cât mai rapid.

„Se impune luarea unor măsuri urgente pentru combaterea pandemiei cauzate de noul coronavirus”, a adăugat senatorul Claudiu Târziu.

ADVERTISEMENT

De altfel, senatorul le cere colegilor parlamentari să susțină respectivul proiect de lege pentru a ajuta la diminuarea numărului de infectări și de decese cauzate de coronavirus.

„Este necesar ca medicamentele să poată fi introduse pe piața românească şi administrate cât mai devreme în evoluția bolii, la recomandarea medicilor, cu scopul de a reduce riscul de deces al pacienților şi de a le îmbunătăți șansele de recuperare post-COVID. Facem apel la toți colegii noștri parlamentari să susțină inițiativa, ca să o putem adopta cât mai repede, în interesul societății românești”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”