Fotbal intern

Aurel Țicleanu dezvăluie de ce este Rădoi selecționerul României și nu Lucescu, Petrescu sau Olăroiu. Exclusiv

15.11.2020 | 10:17
Aurel Ticleanu dezvaluie de ce este Radoi selectionerul Romaniei si nu Lucescu Petrescu sau Olaroiu Exclusiv
ADVERTISEMENT

România ar fi trebuit să joace duminică seară cu Norvegia pentru coeficientul FIFA. Vicepreședintele Comisiei Tehnice a FRF, Aurel Țicleanu, al cărui gol ne-a adus ultima victorie cu nordicii  în urmă cu 39 de ani, a dezvăluit într-un interviu în exclusivitate pentru FANATIK de ce este Mirel Rădoi selecționerul României și nu Mircea Lucescu, Dan Petrescu sau Cosmin Olăroiu.

Meciul România – Norvegia a fost anulat de UEFA din cauza interdicției impuse de autoritățile norvegiene echipei naționale de a părăsi țara din cauza jucătorului pozitiv la COVID-19 din lot. Este foarte probabil ca UEFA să decidă ca România să câștige partida la „masa verde”, caz în care cresc speranțele noastre la un loc în urna a doua la tragerile la sorți ale grupelor de calificare la CM 2022 din Qatar, dar asta nu-i de ajuns pentru că avem nevoie și ca echipele clasate acum deasupra noastră să se împiedice. Vezi aici toate calculele updatate în timp real!

ADVERTISEMENT

FANATIK l-a întrebat pe Aurel Țicleanu despre situația plină de suspans prin care trece naționala României, acum cu șanse chiar la șefia grupei din Liga Națiunilor în funcție de sancțiunile pe care le-ar putea primi Norvegia de la UEFA. Iar vicepreședintele Comisiei Tehnice a FRF ne-a explicat de unde vin dificultățile prin care trece reprezentativa tricoloră în această perioadă grea din toate punctele de vedere, de la valoarea lotului la pandemia de COVID-19 care pustiește întreaga lume.

Aurel Țicleanu dezvăluie de ce este Mirel Rădoi selecționerul României și nu Mircea Lucescu, Dan Petrescu sau Cosmin Olăroiu

Domnule Țicleanu, nu mai jucăm cu Norvegia, dar nu se poate uita cât de mult a mai ratat România cu nordicii în 3 iunie 1981…
– Da, a fost o adevărată canonadă la poarta lor… La gol Cami (n.a. – Rodion Cămătaru) a avut mingea de două, trei ori pe șut de gol, și cu stângul, și cu dreptul, dar ea m-a așteptat pe mine…

ADVERTISEMENT

A respins-o un fundaș norvegian, a venit la mine… veneam lansat și am dat cu stângul, fără preluare, numai bine mi-a venit… Da, s-a ratat mult, am avut și o bară…

Păi de ce atunci se putea să venim avalanșă peste ei și acum ne calcă alde Haaland în crampoane?
– Păi fotbalul norvegian, de fapt fotbalul nordic, de angajament, de implicare totală, bazat pe forță, nu ne prea convine nouă… Cum nici lor nu le convenea atunci jocul nostru de inspirație, de inventivitate, eram mult mai tehnici, noi tot timpul făceam lucruri noi, inventam lucruri noi și îi surprindeam.

ADVERTISEMENT

Și ce s-a schimbat? De ce s-a schimbat?
– Au altă cultură… au evoluat altfel… Eu am fost de mai multe ori acolo, la ei, în Norvegia, ei au dus sportul în școală, au dus fotbalul în școală…

…Nu ca la noi, unde se discută și eliminarea ultimei ore de sport din școală… atunci când va fi posibilă din nou școala normală, după ce trece nenorocirea asta de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Ei urcă în autobuze copii și îi duc la baza sportivă a școlii, au zece, douăzeci de terenuri și se antrenează, aleargă, se mișcă în aer liber cel puțin două ore, aleargă, joacă, se joacă dacă vrei, se fortifică…

Noi nu avem treaba asta, ducem copilul de mână, îl urcăm în mașină, îl ducem la școală, îl aducem de la școală, nici pe jos nu mai merge…

Noi, pe vremea noastră, ne mai agățam și de-un tramvai, și de-un autobuz… Copii noștri nu merg pe jos, nu sar garduri, nu se cațără în copaci…

Și noi vrem să se lupte cu ăștia care stau mult pe-afară, și când e frig, și când nu e, mișcarea fizică e în ADN-ul lor.

Aurel Țicleanu: „Nu se mai face sport în școală, dar vrem performanțe în sport”

Luam în derâdere „sportul de masă”…
– Da, suntem un popor ciudat. Noi vrem întotdeauna să practicăm disciplina la care suntem cei mai buni din lume… să-i luăm la mișto pe ăialalți că noi suntem cei mai buni…

Când eram, că nu prea mai suntem…
– Nu se mai face sport în școală, dar vrem performanțe în sport. Ce se-ntâmplă însă? Copii noștri sunt cei mai talentați din lume, noi știm asta căi vedem, vin străinii la noi și se minunează ce fac copii noștri la 10-12 ani, ai lor nu fac niciodată. Dar se strică după-aia că-i o altă societate, societatea-i pusă strâmb la noi și-atuncea copii ies strâmb…

Păi la testele făcute de UEFA… Care a făcut niște academii ca să ajute țările de un anumit  nivel, ca să nu zic subnivel, au făcut niște academii. În Macedonia, în Kazahstan, în Belarus, care să aibă un program comun.

Director tehnic l-au pus pe Jean-François Domergue, a jucat în naționala Franței, campioană europeană în 1984, care coordonase activitatea la nivel de copii și juniori în Franța.

Au făcut un program comun tuturor… Ăștia sunt parametrii pe dezvoltare fizică, efort aerob, anaerob, la ăștia trebuie să ajungeți. Ei au crezut că parametrii ăștia sunt la fel peste tot în lume, dacă așa sunt la ei…

Am vorbit cu Domergue, a venit și la noi de vreo câteva ori și a făcut niște teste la care copii noștri au ieșit pe locul patru în Europa! Fără cine știe ce antrenamente, fără nimic…

Când asta? De curând?
– Anul trecut… Dar ce se întâmplă după aceea? După aceea ei muncesc, noi nu muncim. Nu muncim că nu avem terenuri, nu avem mingii, nu avem antrenori, că nu sunt interesați, nu sunt plătiți că nu avem bani și nu se omoară să facă una și alta pentru copii. Nu muncim din foarte multe puncte de vedere.

Iar eu vin și spun: copii ăștia, dacă ar începe de la șase an să alerge organizat, să facă sport organizat la nivel de masă, cum fac în Franța… în țările nordice, în Norvegia, că de Norvegia vorbim, învață copii să alerge alergând zi de zi, organizat. Aleargă până la 14 ani…

Noi îi „vânăm” de la 14 ani, ce am vrut să facem noi, federația, cu centrele alea zonale și n-a vrut nimeni să ne dea copii într-un sistem coordonat, „Ce, mă, să-i vindeți voi?”, deși tot ai lor erau, nu-i transfera nimeni la federație… Așa că între șase și 14 ani sunt opt ani în care nu aleargă… generic vorbind nu aleargă…

Faptul că ai noștri nu aleargă îi face să aibă un consum maximal de oxigen mult inferior celor din Norvegia și țările de care am amintit. Diferența asta pe consumul maximal de oxigen face diferența dintre noi și fotbalul de performanță. Consumul maximal de oxigen reflectă capacitatea de efort. Și noi pierdem opt ani de zile din formarea fotbalistului. Mulți dintre fotbaliștii noștri de acum abandonează dacă-i pui să alerge 800 de metri.

Asta este una dintre cauzele pentru care noi avem mari probleme. Până noi nu vom aduce, din nou, sportul în școală, la nivel național, de masă, coordonat și obligatoriu, tot în jos ne vom duce în sportul de performanță.

Nu mai vorbesc de liceele vocaționale… liceele cu program sportiv, lăsate să moară fără niciun sprijin de la stat și care depind de cât de „descurcăreț” este directorul cu „sponsorii” dintre părinți. Interesați-vă câte licee de sport mai sunt în România ca să vedeți dezastru care ne așteaptă…

Dacă vom lăsa comunitățile locale să sprijine sportul, primarului îi place sportul nu-i place sportul, bagă bani, nu bagă bani, nu vom rezolva nimic. Un primar înființează o echipă, vine altul și-o desființează. Care-i logica aici?

Aurel Țicleanu: „Am contactat mai mulți antrenori după ce a plecat Cosmin Contra de la națională și unii erau sub contract, cu unii s-a vorbit și după aia au negat că s-a vorbit, m-am săturat de ipocrizia asta…”

Bun, toate acestea sunt probleme de infrastructură ale fotbalului nostru… Dar revenind la „cestiune”, la echipa națională, ce facem cu echipa națională?
– Revenind la echipa națională, văd că sar niște „filozofi” la Mirel Rădoi, că, dom’ne, nu e nicio strategie, nicio viziune, nicio gândire, cine l-a pus, de ce l-a pus…

Chiar credeți, domnilor buni doar să criticați, să dărâmați, că noi suntem vreo zece inși pe-acolo, pe la comisia tehnică a federației, care avem atâția ani de fotbal și chiar nu ne-am gândit bine la atâtea aspecte când am luat decizia asta?

Chiar credeți că nu ne-am gândit prima dată „Haideți să vedem care sunt numele care ar putea să ia naționala”? Și unii erau sub contract, și cu unii s-a vorbit și după aia au negat că s-a vorbit, m-am săturat de ipocrizia asta…

Apoi ne-am gândit care sunt etapele următoare. Era barajul prima dată, doi era turneul final de la Jocurile Olimpice, trei era Liga Națiunilor și patru erau preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2022.

Noul antrenor care venea nu puteam să-l punem pentru un singur meci, cum l-a mai auzit pe unul mai mereu pe la televizor. Și mai voia și-un antrenor cu experiență… Un non-sens în termeni. Cine lasă totul baltă și vine să joace totul pe-o carte?

Și noi ne-am gândit așa: „Dom’ne, pentru ce ne luăm antrenor? Care ar fi obiectivul? Campionatul Mondial!”. Campionatul European era la distanță de un baraj, nu?

Mirel Rădoi a spus să termine barajul Cosmin Contra. Contractul lui se termina după baraj, atunci era programat în martie. Dar după 0-5 cu Spania, Cosmin a ridicat mâinile…

Și-atunci noi am zis în felul următor: joacă Mirel Rădoi barajul cu ce a lăsat Cosmin Contra, avem în vară generația care a jucat semifinală la Euro U21 în Italia anul trecut și patru, cinci meciuri la Jocurile Olimpice că eram cap de serie și puteam prinde o grupă ușoară…

Și alea patru, cinci meciuri olimpice ajutau generația asta bună U21 să se maturizeze mai repede și să capete încredere, apoi, împreună cu consacrații, Liga Națiunilor mai era o treaptă și cu încă vreo zece meciuri ajungeam cu echipă solidă în preliminariile mondiale.

Ăsta a fost planul gândit atunci care ne-a făcut să mergem pe Rădoi. Și faptul că Mircea Lucescu nu voia să vină, Dan Petrescu nu voia, Răzvan Lucescu nu voia, Cosmin Olăroiu are patru milioane pe an, cum să renunțe la așa contract și să vină la 200.000? Și acum a mai luat trei milioane jumătate doar ca primă de titlu în China…

Dar și Mircea Lucescu, și Olăroiu au zis „Dom’ne, eu vorbesc ci Mirel și îl ajut oricând dacă pot cu un sfat, cu o idee”.

Aurel Țicleanu: „Trebuie să fim conștienți că jucătorii noștri sunt în urma norvegienilor. Și genetic, și educațional”

În concluzie, cum ar putea jucătorii noștri să oprească adversari ca Haaland, de exemplu, că tot suntem în plin suspans cu Norvegia?
– Concluzionând, jucătorii noștri vin cu un handicap care izvorăște din educație, că așa creștem noi copii, copiii noștri-s mai mămoși, „Nu fă aia, nu fă ailaltă, nu alerga, nu sări, nu țipa, nu… nu… nu”…

Ăialalți îi lasă să experimenteze, îi lasă pe-afară și când e mai frig, „Lasă că se călesc”, noi până nu-i înfofolim nu scot nasul din casă ca să nu răcească…

Asta este realitatea, ai noștri, fizic, sunt în urmă… în urma norvegienilor, respectiv, vorbind la meciul de acum… Și genetic, și educațional.

Uite, de exemplu, am lucrat în Maroc vreo cinci ani… Ei bine, marocanii, la 18 ani sunt ca ai noștri la 22-23 de ani. Bine, altă climă, mai mult soare, mai multă vitamină D, fructe mai multe…

Plus că la noi, în decembrie, când începe frigul, și zăpada, și înghețul, fotbalul se oprește, până-n februarie, deci ai trei luni „moarte” pe an.

Pe noi ne iubește Dumnezeu și avem copii foarte talentați, numai că-i stricăm de mici. De mână cu mama, cu tata, cu bunica, cu bunicul, când nu e cu mașina, nici ghiozdanul nu-l duce-n spate, că-i greu și deformează coloana…

A la long vom avea probleme și mai mari dacă nu ne întoarcem la munca de la nivelul juniorilor. Sunt cel puțin 20 de ani de când au fost de acord cluburile să bage 10% din drepturile TV în centrele de copii și juniori. Spuneți-mi câte au făcut asta! Și noi vrem jucători ca Haaland, să valoreze 80 de milioane la 20 de ani…

  • 45.780.000 de euro este valoarea totală a lotului României, conform transfermarkt.ro
  • 10.000.000 de euro este cota lui Răzvan Marin, cea mai mare a unui fotbalist din lotul României
  • 231.000.000 de euro este, de exemplu, valoarea totală a lotului Norvegiei
  • 80.000.000 de euro este cota lui Erling Haaland, cea mai mare din lotul Norvegiei

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,45 este cota pentru ”X2” la meciul Irlanda de Nord – România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT