100 ani de Romania

Aurel Toma, primul român care a boxat în Madison Square Garden! Dublu campion european la profesionişti

08.09.2018 | 22:00
Aurel Toma primul roman care a boxat in Madison Square Garden Dublu campion european la profesionisti
Aurel Toma, primul român care a boxat în Madison Square Garden

Aurel Toma a fost primul român care a boxat în Madison Square Garden. În urmă cu mai bine de 80 de ani, România se mândrea cu un boxer de clasă, care a ajuns să lupte peste Ocean, acolo unde mulţi doar visau să ajungă. Dintre cele 74 de lupte pe care le-a disputat, peste 75% au avut loc în Statele Unite ale Americii.

Născut pe 30 iulie 1911, la Babadag, într-o familie cu opt copii, Aurel Toma a început boxul încă din adolescenţă, după ce a plecat la 13 ani în Bucureşti. Primii paşi în lumea boxului i-a făcut alături de antrenorul Petre Alexandrescu, iar în 1931 a participat la primul meci profesionist.

Aurel Toma, primul român care a boxat în Madison Square Garden

Aurel Toma, primul român care a boxat în Madison Square Garden, a luptat la început în România şi în Franţa. În 1936, sportivul român obţinea titlul european EBU la categoria “pană”, după ce l-a învins pe francezul Joseph Decico prin KO. “Loviturile cele mai năprasnice pe care le-au văzut vreodată bucureştenii se opresc toate în Decico, care, copleşit de aceasta alură infernală, se retrage spre colţul lui şi-şi lasă braţele în jos, înfrînt. Tassin, managerul său, care ţinea buretele pregătit de vreo două minute. Îl arunca în ring”, a descris George Mihalache finalul luptei. Victoria a fost sărbătorită de cei 20.000 de spectatori care au venit pe stadionul “Venus” din Bucureşti. “Ţintesc un singur lucru, gloria ţărei pe ale cărei meleaguri m-am născut”, declara Aurel Toma în presa vremii înainte de lupta cu Decico.

După şase luni de la lupta cu Decico, Aurel Toma ajungea peste Ocean. Luptătorul a câştigat trei meciuri în Broadway Arena din New York. Prestaţiile i-au încântat pe americani, care l-au invitat să lupte într-o gală organizată în Madison Square Garden. Aurel Toma l-a învins pe Joey Archibald, la puncte, în faţa a peste 18.000 de spectatori. Aventura din Statele Unite ale Americii l-a făcut pe român să piardă titlul de campion european.

Ultimul meci al lui Aurel Toma în România

Pe 4 iunie 1938, Aurel Toma s-a luptat cu Gino Cattaneo pentru titlul european. Meciul a avut loc din nou pe stadionul “Venus” din Bucureşti, iar bătălia a fost una crâncenă. Italianul l-a lovit puternic pe român, însă nu s-a lăsat. Chiar dacă la un moment dat a fost groggy, Aurel Toma a continuat să-l lovească pe Cattaneo. La un moment dat, peninsularul, enervat de ripostele românului, a început să-l lovească ilegal. În runda a opta, Cataneo l-a lovit cu capul şi i-a spart arcada stânga, moment în care arbitrul a oprit lupta şi l-a descalificat pe italian. Aurel Toma devenea pentru a doua oară campion european la categoria “pană”.

După acest meci, Aurel Toma nu a mai boxat niciodată în România. După câteva lupte în Europa, reuşind să-l retragă pe Benny Lynch, cunoscut boxer britanic din perioada interbelică, românul s-a mutat în Statele Unite ale Americii. La începutul anilor ’40 obţine cetăţenia americană, iar în 1943 s-a înrolat în armată SUA. “Ajutorul medical Toma Aurel a servit 20 de luni în teatrele de operaţiuni din Europa oferind îngrijiri medicale soldaţilor răniţi pe cîmpul de luptă, asistînd cadrele medicale în timpul operatţiilor chirurgicale, cărînd militari răniţi la punctele de prim ajutor”, scrie în certificatul de lăsare la vatră.

După Al Doilea Război Mondial, Aurel Toma a revenit în ring, mai mult din motive financiare. Pe 13 aprilie 1948, românul a boxat pentru ultima dată, cu Henry Davis, dar a fost învins prin KO în repriza a şasea. La finalul carierei, boxerul avea următorul palmares: 48 de victorii, 15 înfrângeri şi 11 remize. După ce s-a retras, fostul luptător a ajuns să lucreze recepţioner în mai multe hoteluri, iar în 1969, la 58 de ani, a suferit un accident grav de maşină. Pe 25 august 1980, Aurel Toma a murit, după ce a fost lovit de o maşină.

Aurel Toma, primul român care a boxat în Madison Square Garden
Aurel Toma, primul român care a boxat în Madison Square Garden