Episodul 93 al seriei “Olimpicii României” îl are în prim plan pe Aurel Vernescu, singurul sportiv care a purtat drapelul României la trei ediții ale Jocurilor Olimpice: Tokyo 1964, Mexico City 1968 și Munchen 1972.
Aurel Vernescu este considerat unul dintre kaiaciștii de top pe care i-a avut România. A reușit să câștige și trei medalii olimpice la două ediții ale Jocurilor Olimpice: Tokyo 1964, respectiv Muchen, opt ani mai târziu.
S-a născut pe data de 23 ianuarie 1939 la București. A început să practice kaiacul la vârsta de 13 ani la clubul “Tânărul dinamovist”. În 1960 a plecat de la Dinamo la Olimpia București, unde a rămas timp de doi ani.
Avea să revină la Dinamo în 1962 și a dominat autoritar Campionatele Naționale de caiac-kanoe cucerind de-a lungul carierei nu mai puțin de 42 de titluri naționale.
În carieră a participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice, patru ediții ale Campionatelor Mondiale și cinci ediții ale Campionatelor Europene. Tolba de medalii a fost una bogată: 30 la competițiile majore (13 de aur, 14 de argint și 3 de bronz).
A debutat la Jocurile Olimpice la ediția din 1960 de la Roma, unde a participat în proba de K4 – 500 m, unde a încheiat pe locul patru. Medaliile aveau să vină patru ani mai târziu când a fost portdrapel în premieră, la Tokyo.
A obținut medalia de bronz în proba de K4 – 1000 de metri, o cursă foarte strânsă câștigată de sportivii din Uniunea Sovietică. Pe doi a venit echipajul german cu doar 12 sutimi mai rapid decât cel al României.
În proba de K1 – 1000 de metri, Aurel Vernescu a obținut tot bronzul. A încheiat după suedezul Rolf Peterson și maghiarul Mihaly Hesz. Românul a trecut linia de finiș la trei secunde de primii doi.
În 1968 la Mexico City, Vernescu era din nou portdrapel, însă în proba de K2 – 1000 de metri a încheiat abia pe locul șase. Avea să fie o ediție în care Vernescu nu a urcat din nou pe podium.
A revenit însă patru ani mai târziu, la Munchen, când a scris istorie pentru România, fiind pentru a treia oară portdrapel la o ediție a Jocurilor Olimpice. În Germania avea să obțină și cea mai strălucitoare medalie la JO din carieră.
În proba de K4 – 1000 m, echipajul României format din Aurel Vernescu, Mihai Zaifu, Roman Vartolomeu și Atanase Sciotnic (foto jos) a încheiat pe locul doi în finală, în urma Uniunii Sovietice, echipaj mai rapid cu o secundă.
După Jocurile Olimpice de la Munchen s-a retras din activitatea competițională și a devenit antrenor de kaiac. A fost apoi antrenor federal. S-a stins fulgerător în 2008 din cauza unui infarct.