Sport

Aurel Vernescu, singurul portdrapel al României la trei ediții ale Jocurilor Olimpice! S-a stins fulgerător după un infarct

Aurel Vernescu este unul dintre cei mai importanți kaiaciști pe care i-a avut România. A fost singurul sportiv portdrapel al României la trei ediții ale Jocurilor Olimpice.
08.07.2021 | 20:00
Aurel Vernescu singurul portdrapel al Romaniei la trei editii ale Jocurilor Olimpice Sa stins fulgerator dupa un infarct
Aurel Vernescu, singurul portdrapel al României la trei ediții ale Jocurilor Olimpice! S-a stins fulgerător după un infarct
ADVERTISEMENT

Episodul 93 al seriei “Olimpicii României” îl are în prim plan pe Aurel Vernescu, singurul sportiv care a purtat drapelul României la trei ediții ale Jocurilor Olimpice: Tokyo 1964, Mexico City 1968 și Munchen 1972.

Aurel Vernescu, singurul portdrapel al României la trei ediții ale Jocurilor Olimpice! A început kaiacul la 13 ani

Aurel Vernescu este considerat unul dintre kaiaciștii de top pe care i-a avut România. A reușit să câștige și trei medalii olimpice la două ediții ale Jocurilor Olimpice: Tokyo 1964, respectiv Muchen, opt ani mai târziu.

ADVERTISEMENT

S-a născut pe data de 23 ianuarie 1939 la București. A început să practice kaiacul la vârsta de 13 ani la clubul “Tânărul dinamovist”. În 1960 a plecat de la Dinamo la Olimpia București, unde a rămas timp de doi ani.

Aurel Vernescu
Aurel Vernescu

A obținut 42 de titluri naționale și 30 de medalii la competițiile majore!

Avea să revină la Dinamo în 1962 și a dominat autoritar Campionatele Naționale de caiac-kanoe cucerind de-a lungul carierei nu mai puțin de 42 de titluri naționale.

ADVERTISEMENT

În carieră a participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice, patru ediții ale Campionatelor Mondiale și cinci ediții ale Campionatelor Europene. Tolba de medalii a fost una bogată: 30 la competițiile majore (13 de aur, 14 de argint și 3 de bronz).

Aurel Vernescu, alături de Atanasie Sciotnic
Aurel Vernescu, alături de Atanasie Sciotnic

A debutat la Jocurile Olimpice de la Roma, în 1960! Dublu medaliat patru ani mai târziu, la Tokyo

A debutat la Jocurile Olimpice la ediția din 1960 de la Roma, unde a participat în proba de K4 – 500 m, unde a încheiat pe locul patru. Medaliile aveau să vină patru ani mai târziu când a fost portdrapel în premieră, la Tokyo.

ADVERTISEMENT

A obținut medalia de bronz în proba de K4 – 1000 de metri, o cursă foarte strânsă câștigată de sportivii din Uniunea Sovietică. Pe doi a venit echipajul german cu doar 12 sutimi mai rapid decât cel al României.

În proba de K1 – 1000 de metri, Aurel Vernescu a obținut tot bronzul. A încheiat după suedezul Rolf Peterson și maghiarul Mihaly Hesz. Românul a trecut linia de finiș la trei secunde de primii doi.

ADVERTISEMENT
Aurel Vernescu
Aurel Vernescu

În 1972 la Munchen, a câștigat medalia de argint!

În 1968 la Mexico City, Vernescu era din nou portdrapel, însă în proba de K2 – 1000 de metri a încheiat abia pe locul șase. Avea să fie o ediție în care Vernescu nu a urcat din nou pe podium.

A revenit însă patru ani mai târziu, la Munchen, când a scris istorie pentru România, fiind pentru a treia oară portdrapel la o ediție a Jocurilor Olimpice. În Germania avea să obțină și cea mai strălucitoare medalie la JO din carieră.

În proba de K4 – 1000 m, echipajul României format din Aurel Vernescu, Mihai Zaifu, Roman Vartolomeu și Atanase Sciotnic (foto jos) a încheiat pe locul doi în finală, în urma Uniunii Sovietice, echipaj mai rapid cu o secundă.

Antrenorul Nae Navasart, incadrat de Roman Vartolomeu, Atanasie Sciotnic, Aurel Vernescu si Mihai Zafiu, componentiii echipajului de K4 -1000 m, medaliati cu argint olimpic
Antrenorul Nae Navasart, încadrat de Roman Vartolomeu, Atanasie Sciotnic, Aurel Vernescu si Mihai Zafiu, componenții echipajului de K4 -1000 m, medaliați cu argint olimpic. Sursa foto: COSR.ro

S-a stins din viață în 2008, după un infarct

După Jocurile Olimpice de la Munchen s-a retras din activitatea competițională și a devenit antrenor de kaiac. A fost apoi antrenor federal. S-a stins fulgerător în 2008 din cauza unui infarct.

Aurel Vernescu portdrapel
Aurel Vernescu portdrapel la Munchen
  • 69 de ani a trăit Aurel Vernescu
  • 3 este numărul de ediții la care Vernescu a fost portdrapelul României
ADVERTISEMENT