Un eveniment rar a avut loc pe bolta cerească a României în cursul nopții trecute. Aurora boreală a îmbrăcat cerul în cele mai fascinante nuanțe de roșu, ceea ce a determinat o explozie de mii de fotografii spectaculoase pe rețelele de socializare.
Fenomenul, tipic țărilor nordice, a fost vizibil din diverse regiuni ale Europei datorită unei furtuni geomagnetice care a lovit planeta. Este cel mai intens eveniment de acest gen din ultimele două decenii, iar specialiștii americani avertizează că nivelul de pericol este ridicat, întrucât mai multe explozii solare se îndreaptă către Terra.
Aurora boreală a putut fi observată în diverse regiuni ale României în cursul nopții trecute. Oamenii și-au îndreptat privirile către cer și au capturat imagini ale acestui fenomen neobișnuit pentru sud-estul Europei.
Cele mai propice zone pentru observarea acestui spectacol ceresc au fost cele cu niveluri scăzute de poluare luminoasă, în afara orașelor mari. Cerul înroșit a putut fi admirat din mai multe județe, printre care Maramureș, Bihor, Cluj, Hunedoara, Iași, Buzău și Ilfov. De asemenea, fenomenul luminos a fost vizibil și în alte țări europene, precum Marea Britanie, Germania, Polonia, Cehia și Ungaria.
Această spectaculoasă iluzie optică a fost generată de o furtună geomagnetică majoră care a lovit planeta. În doar 24 de ore, două pete solare uriașe s-au contopit și au declanșat erupții solare de clasă X, cele mai puternice.
Potrivit Observator, în zilele următoare, se așteaptă cel puțin 5 astfel de valuri de radiații să lovească planeta noastră. Cea mai recentă pată solară identificată are un diametru de 16 ori mai mare decât al Pământului.
Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, specialiștii de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică au emis un avertisment de tip G4 – sever. Aceștia explică că avertismentele de acest nivel sunt extrem de rare, dar suntem confruntați cu un fenomen excepțional, având în vedere că mai multe explozii solare se îndreaptă către Pământ și ar putea interacționa.
„Ne aşteptăm ca mâine, pe 11 mai să ajungă la pământ materialul acela. Când ajunge la pământ, câmpul magnetic este deformat şi se pot produce anumite efecte. Sateliţii pot primi curent electric în plus”, a spus pentru Observator Adrian Şonka, astronom.
Există totuși un aspect pozitiv. Lumina nordului va ilumina cerul pe tot parcursul weekendului în multiple regiuni ale globului, inclusiv în Statele Unite și Marea Britanie. Aurora boreală va fi mai bine vizibilă în Scoția și Irlanda, unde cerul va fi senin.
Ultima furtună solară de o intensitate similară care a lovit Pământul a avut loc în 2005. Întreaga planetă a fost afectată de o furtună de particule solare în doar 15 minute. Statele situate în apropierea polilor au suferit daune considerabile. Locuitorii din Suedia au rămas fără energie electrică, iar mai multe stații de transformare din Africa de Sud au fost afectate.