Vizibil în mai multe colțuri ale țării, acest fenomen a generat entuziasm în rândul iubitorilor de fotografie, dar și de fenomene bizare. Rețelele sociale au fost împânzite cu cerul frumos colorat în nuanțe de mov și roz, fenomenul fiind vizibil în Maramureș, Cluj, Sălaj, Suceava, Argeș sau Dâmbovița.
Aurora boreală se formează în urma interacțiunii dintre particulele încărcate de Soare și gazdele din atmosfera planetei noastre, mai exact azotul și oxigenul. Culorile variază de la roz, mov la verde și cu siguranță nu este un fenomen care să fie admirat des pe cerurile României.
Denumită și aurora polară, atunci când nu apare în emisfera nordică, aurora boreală a fost botezată așa de Galileo Galilei, care făcea referire la zeița romană Aurora (zeița zorilor) și titanul care reprezintă vânturile, Boreas. În mod normal aurora apare în perioada septembrie – octombrie și martie – aprilie în special în țările nordice din Europa.
Fenomenul nu este ceva unic pentru planeta Pământ, fiind vizibil și pe planete precum Jupiter, Marte, Venus sau Saturn. Fiind un fenomen de origine naturală, acesta poate fi totuși reprodus prin explozii nucleare. Aurora boreală a mai fost vizibilă în țara noastră și în luna octombrie.
Atunci, fericiții au fost din Sălaj, acolo unde fenomenul a fost vizibil mai bine de 40 de minute. Au avut parte de noroc și cei din Baia Mare sau Timiș. ”Aurorele boreale sunt produse de materialul care vine de la Soare. Soarele pierde nuclee atomice, gaze, electroni, care se duc peste tot în sistemul solar. Mereu se produc aurore, dar ele sunt de intensitate scăzută.
Dar, când are loc o erupţie, pleacă mai mult material de pe Soare şi, dacă ajunge la Pământ, aurorele sunt mai intense”, explica atunci Adrian Şonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”. Interesant, aurora boreală este vizibilă tot mai des în zone unde nu este considerat un fenomen obișnuit.
Ca de obicei, experții au o explicație pentru această situație: Soarele se află la maximul ciclului de 11 ani, moment în care polii magnetici ai Soarelui se inversează, iar Soarele trece de la o stare de activitate lentă la una activă și furtunoasă. E ca și cum pe Terra Polul Nord cu Sud și-ar schimba locurile la fiecare 10 ani.
”Când este cel mai liniştit, Soarele se află la minimul solar. În timpul maximului solar, Soarele străluceşte cu explozii şi erupţii solare”, explică specialiștii NASA. Așadar, specialiștii spun că acest ciclu solar s-a încheiat în 2020, însă efectele se vor vedea mult timp.
Pentru cei care speră să vadă vreodată aurora boreală chiar deasupra capului, este important să se afle într-un loc întunecos, departe de sursele artificiale de lumină, dar și într-o regiune unde nu există nori. Se pare că în zonele din România unde oamenii au fotografiat fenomenul, au fost bifate aceste cerințe.