Video

Imagini spectaculoase cu aurora boreală văzută din spaţiu GALERIE FOTO ŞI VIDEO

Aurora boreală, în toată splendoarea sa! Camerele Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au surprins fenomenul, informează luni Euronews. Acesta...
27.09.2017 | 00:00
Imagini spectaculoase cu aurora boreala vazuta din spatiu GALERIE FOTO SI VIDEO
ADVERTISEMENT

Aurora boreală, în toată splendoarea sa! Camerele Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au surprins fenomenul, informează luni Euronews. Acesta este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale, ce poate fi văzut de pe Pământ sau din spaţiu.

Înregistrarea video a fost publicată pe contul de Twitter al NASA dedicat noutăţilor de pe ISS, dar a fost distribuit şi de astronautul NASA Randy Bresnik pe contul său de pe reţeaua de socializare. ”Ştiinţa este frumoasă! Aurora este un incredibil spectacol de lumină cauzat de coliziunea dintre particulele gazoase cu particulele încărcate”, a scris Bresnik. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe GRUPA H pentru a vedea rezultatele din celelalte jocuri din grupele Ligii Campionilor! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi.

ADVERTISEMENT

Aurora boreală poate fi văzută din ţările nordice

Aurora boreală, supranumită şi ”Luminile Nordului”, se produce atunci când electronii şi protonii încărcaţi electric din câmpul magnetic terestru întâlnesc atomii neutri din straturile superioare ale atmosferei Pământului.

Aurora boreală apare la înălţimi cuprinse între 80-640 kilometri în atmosfera terestră. Acest tip de auroră apare şi în emisfera sudică, unde este denumită în mod firesc „auroră australă”. Odată ce acest fenomen apare în apropierea polilor magnetici ai planetei, limita sudică la care aurora boreală a fost observată a fost oraşul New Orleans. Cele mai bune locuri unde poate fi observată sunt partea de nord-vest a Canadei, Alaska, Norvegia, Islanda şi nordul Siberiei.

ADVERTISEMENT

Aurorele australe nu sunt atât de vizibile precum cele nordice, datorită faptului că apar în mod concentrat doar în Antarctica. Cercetătorii au mai descoperit că activitatea aurorelor este una ciclică, apărând în medie la circa 11 ani. Ultima auroră boreală a fost observată în anul 2014. Evident, spectacolul lor feeric se observă cele mai bine în timpul nopţilor arctice.