News

STEAUA. Adevărul despre Stanciu. Vîndut pe-un frigider şi 3.500 €!

FANATIK developează traseul spre 10 milioane de euro al celui mai scump export din Liga 1....
28.09.2016 | 00:01
STEAUA Adevarul despre Stanciu Vindut peun frigider si 3500 E

FANATIK developează traseul spre 10 milioane de euro al celui mai scump export din Liga 1.

Drumul celebrităţii este, de multe ori, bătătorit cu sacrifcii, gînduri şi momente sumbre de care admiratorii rareori află. Statutul de vedetă, poziţie la care visează mulţi dintre noi, oferă doar imaginea finală, a omului care pare să aibă tot ce îşi doreşte. Care, însă, nu doreşte să vorbească despre ceea ce se află în spatele cortinei ce protejează scena menită să pună vedeta în cea mai bună lumină.

Despre asta e vorba şi în povestea lui Nicuşor Stanciu. Sau, pentru că totul se măsoară în bani în zilele noastre, e povestea celui mai scump transfer făcut vreodată de fotbalul românesc. FANATIK.RO dezvăluie, în exclusivitate, episoade necunoscute din viaţa noului star al României. Evenimente şi scene care pot contura scenariul unui film dramă, dar la care se adaugă şi umorul uşor amărui specific unei copilării şi tinereţi pline de nevoi.

ÎNCEPUTUL. Locuitorul cu numărul 375

Pe dealurile Aiudului, printre Munţii Trascău, în mijlocul unei familii modeste, se naşte Nicuşor Stanciu. În satul Craiva, în comuna Cricău, în mijlocul a 374 de suflete îşi face apariţia, pe 7 mai (!!!) 1993, Nicolae, cel care este trecut pragul unei case în care condiţiile sînt departe de a fi normale pentru o societate ce se doreşte a fi normală. Nu însă şi aspiraţiile celor care locuiesc în micuţele camere. La 9 ani, îndrumat de obiceiul locului, viitorul decar al Stelei şi al naţionalei bate la porţile clubului de fotbal Unirea Alba Iulia. „Cînd a ajuns, zîmbea. Părea liniştit, era fericit că îl primisem la echipă”, a declarat primul mentor al lui Stanciu, Alexandru Kalanyos. Arc peste timp. Zilele trecute, antrenorul a fost sunat de fostul decar al Stelei pentru a fi pe stadion la primul meci pe care o să îl dispute în tricoul lui Anderlecht.
Ne întoarcem. La numai cinci ani distanţă, micuţul firav face pasul către echipa mare a Unirii Alba Iulia…

BOTEZUL. „Era speriat că e fotbalist!”

Ascensiunea lui Nicuşor Stanciu, cum începe să fie alintat Nicolae, este fulminantă. Protejat de conducerea formaţiei ardelene, Stanciu are parte, la 16 ani, de primul contract de jucător profesionist. O raritate în fotbalul românesc, dar mai ales la un club mic precum Alba Iulia. „Îi ofeream, dacă nu mă înşel, 500 euro. Era ceva neobişnuit pentru un club mic să ofere aceşti bani. Dar toată lumea şi-a dat seama că merită. Era speriat că este fotbalist! Ruşinos, speriat, nici să mănînce nu ştia la vîrsta aia”, povesteşte, cu umor, Oliviu Feneşan, vicepreşedintele Unirii Alba Iulia. Care conturează portretul fotbalistului devenit, rapid, cel mai valoros jucător al Ligii 1. „A fost senator de drept la executarea loviturilor libere de la primul meci. Excelent! La primul antrenament, cînd a pus piciorul pe minge, i-a dat «urechi» unui coleg. A urmat botezul, evident, cum se face la echipe: şuturi în fund, palme….”, relatează Feneşan.

SECRETUL. Pita de la mama, slănina şi ceapa de la colegi

Nicolae Stanciu nu a impresionat doar prin talentul şi bunul simţ de care a dat dovadă, ci şi prin… pîinea pe care o aducea de la părinţi. „Face mama lui o pită… toată echipa mînca! În orice deplasare mîncau slănină, ceapă şi pită de la mama lui Stanciu. Cea mai bună pîine pe care am mîncat-o. Inclusiv în Turcia a adus pita şi slănina. Asta e cea mai bună”, adaugă Feneşan, care dezvăluie şi primul hop pe care jucătorul l-a avut de trecut în viaţă: examenul de capacitate. „Nu îi plăcea să înveţe, dar cui îi place? Mai ales cînd eşti sportiv, nu mai ai timp. Dar l-am dus cu forţa, ca şi pe ceilalţi, să îşi dea examenele. Dacă le-a luat? Normal, am aranjat şi noi aşa cum se putea…”, încheie vicepreşedintele Unirii Alba Iulia. Cu examenele luate şi cu slănina la pachet, Stanciu se pregătea să facă primul pas către cariera de fotbalist de cupe europene. Prima staţie: Vaslui. Numai că, între timp, apare prima şi cea mai mare sincopă din cariera lui Stanciu.

CUMPĂNA. Dialogul de pe bancheta maşinii

La 16 ani, în ultima etapă de la juniori, Nicolae Stanciu suferă o ruptură de ligamente încrucişate. Verdictul, inclusiv în prezent, este unul sumbru, gîndurile ducînd spre retragere. Nu şi pentru puştiul minune al Unirii. Conducerea, speriată de verdictele medicilor din ţară, se hotărăşte să investească 8.000 de euro în cariera jucătorului şi să îl opereze în Bucureşti, dar cu un medic din Germania. Rezultatul? Unul uimitor! „La doar 12 ore din momentul operaţiei, Stanciu a început să facă recuperare, iar la 4 luni distanţă era pe teren”, relatează Florian Brumaru, fostul director sportiv al Unirii Alba Iulia. Însă minutele şi orele care au trecut au fost cruciale pentru mina de aur a lui Gigi Becali. „Familia lui era speriată, el era speriat. Dacă operaţia nu reuşea, totul se termina… Am plecat de la el de acasă la 4 dimineaţa, pe un polei groaznic. Drumul spre casa lui era foarte greu, aşa că l-am luat şi l-am cărat din casă pînă la maşină. Pe drum am şi luat amendă, că avea dureri groaznice, dar i-am şi zis: «Nicuşoare, tu să ajungi fotbalist şi amenda nu mai contează»”, îşi aminteşte Brumaru.

IMPRESARUL. „Cumpărat” cu 3.500 de euro şi un frigider!

Între timp, Florin Manea îşi foloseşte simţurile de impresar şi îl convinge pe Stanciu să semneze cu el în schimbul a 3.500 de euro şi un frigider. Agentul rememorează întregul episod, dar evită suma exactă. „Am mers la Alba Iulia pentru a discuta transferul lui Himcinschi şi l-am remarcat pe Stanciu la un antrenament. Am vorbit cu el, îmi spunea «domnul Florin». Era un băiat liniştit dintr-o familie care l-a educat frumos, deşi nu aveau condiţii. Cînd am mers acasă la el, se încălzeau arzînd lemne într-un tuci în mijlocul camerei. Nu aveau gaze, nu aveau canalizare. Frigiderul era ţinut să nu se deschidă de o coadă de lopată. I-am dat atunci vreo 5.000 de euro mamei sale să lege casa la toate utilităţile”.

DUELUL. Cum i-a „făcut” Porumboiu pe Niculae şi Borcea

Evoluţiile lui Stanciu de la club, dar mai ales de la echipa naţională U19, l-au convins pe Porumboiu să îl aducă pe decarul echipei ardelene la Vaslui. Asta chiar dacă echipa moldavă avea interdicţii la transferuri din cauza unei datorii către Ljubinkovic. FANATIK a descoperit însă că prima echipă care şi l-a dorit pe Stanciu a fost actuala campioană a Ligii 1, Astra Giurgiu. Ioan Niculae făcuse o ofertă în jurul a 250.000 euro pentru Stanciu, dar oferea şi mai mulţi fotbalişti la schimb cu decarul Unirii. „Alegerea copilului a fost Vaslui, noi îl trimiteam la Astra, pentru noi era o ofertă mai bună. Ioan Danciu de la Vaslui a insistat foarte mult pentru Stanciu. Porumboiu l-a văzut la un meci, cu Bihor parcă, şi a zis că nu are de ce să dea aceşti bani pe Stanciu, nu face faţă la Vaslui”, rememorează Mihai Dăscălescu, directorul sportiv al echipei ardelene în momentul în care Stanciu s-a transferat la Vaslui. Neoficial, alegerea lui Stanciu s-a datorat salariului pe care Porumboiu i l-a dat jucătorului, într-un final: 10.000 euro pe lună, inclusiv în perioada în care acesta nu putea să joace alături de Sănmărtean, Adailton şi Wesley.

Numai că, în decembrie 2011, Stanciu semnează şi cu Dinamo. „Vaslui avea interdicţie la transferuri, Stanciu era neplătit de multe luni, aşa că l-am dus la Dinamo. Giovani Becali, care era prieten cu Borcea, a început să dea telefoane şi să îi roage pe cei de la Dinamo să nu-i facă asta lui Porumboiu!”, a rememorat Florin Manea, impresarul lui Stanciu de la momentul respectiv. Chiar dacă a depus acţiunea în instanţă, Dinamo şi-a retras-o la insistenţele agentului Ioan Becali.

SFATUL. Danciu i l-a propus lui Gigi la înmormîntarea lui Sechelariu!

Restul poveştii este cunoscut. Profitînd de problemele lui Adrian Porumboiu, Gigi Becali a decis să îl cumpere pe Nicuşor Stanciu. Gigi nu uitase staful aceluiaşi Ioan Danciu. „Pe 19 februarie 2013, la înmormîntarea lui Dumitru Sechelariu, i-am spus lui Gigi Becali să-l ia pe Stanciu de la Vaslui că face super-afacere. Porumboiu era dezamăgit de titlurile ratate şi vroia să scape de tot. Gigi nu a uitat ce i-am zis şi peste cîteva luni Stanciu era la Steaua”, dezvăluie Ioan Danciu pentru FANATIK, omul care, practic, l-a descoperit pe Stanciu şi l-a bătut la cap pe Porumboiu pînă l-a transferat la Vaslui.

Transferul lui Stanciu la Steaua a fost o afacere care i-a adus latifundiarului din Pipera un profit de 9 milioane euro! Iar pentru jucător un salariu de aproximativ un milion de euro, bani cu care să îşi ajute atît fratele, dar şi sora, studentă eminentă. Sumă care să îl facă să uite de focul din mijlocul camerei din satul Craiva. Dar să nu uite, în acelaşi timp, că acel loc de pe dealurile Aiudului se numeşte „acasă”. Iar Nicuşor, cel care la doar 9 ani bătea la porţile fotbalului, a devenit, în sfîrşit, Nicu.

De ce l-a ratat VfB Stuttgart

Anderlecht nu este prima echipă din străinătate care este interesată de serviciile lui Nicolae Stanciu. În perioada junioratului, atît Chelsea, cît şi VfB Stuttgart l-au chemat pe Stanciu în probe. Dintre cele două echipe, germanii au făcut cea mai bună ofertă pentru românul care la vremea respectivă avea 17 ani. Nicolae Lupu, preşedintele Unirii Alba Iulia la acea vreme, a dezvăluit cum au decurs negocierile. „După o săptămînă, cei de la Stuttgart au făcut oferta pentru Alba Iulia: 500.000 euro. Noi eram mulţumiţi cu aceşti bani, dar nemţii au vrut să ne ofere întîi 50.000 euro şi după aceea restul. Noi am spus ca prima tranşă să fie de 150.000 euro. Nu am căzut de acord şi ne-am întors în România”, a declarat Lupu pentru FANATIK. Călătoria în Germania a consemnat şi episoade comice, unul dintre ele fiind acela că Stanciu refuza să vorbească în engleză. „Îmi spunea că nu vrea să vorbească! «Dacă greşesc?» îmi tot repeta. Pînă la urmă a început să dialogheze. Ce să vezi? Vorbea chiar foarte bine”, a rememorat Nicu Lupu.

Vrea să plece de la Anderlecht! „Barcelona, vin!”

Transferul la Anderlecht nu l-a schimbat pe Stanciu, care şi-a sunat antrenorii şi oamenii din conducerea echipei ardelene. „M-a sunat şi mi-a mulţumit pentru ce am făcut pentru el. Eu i-am spus să nu se gîndească să se oprească aici. Eu mă gîndesc că Spania i se potriveşte cel mai bine. Şi el îmi spune: «Ştiţi că tot la Spania mă gîndesc şi eu?». Mi-a spus că tot timpul s-a gîndit la Barcelona. Acesta este visul său. Eu sînt sigur că Anderlecht este doar o mică oprire în cariera lui. El nu trebuie să uite că îşi întreţine familia şi are o răspundere foarte mare”, a rememorat fostul preşedinte al Unirii.

„Toţi s-au speriat de el că este prea mic, prea firav. Acum a ajuns să valoreze 10 milioane euro” (Nicolae Lupu, ex-preşedinte Unirea Alba Iulia)

„O singură dată l-am văzut plîngînd: cînd s-a operat, la 16 ani” (Nicolae Lupu)

„L-am tachinat destul de des. Mereu îl întreb: cum de ai ajuns tu fotbalist cînd la tine în sat doar Biserica e pe teren drept, restul sînteţi în vale?” (Nicolae Lupu)