News

”Aurul lichid” le poate aduce românilor amenzi usturătoare. În ce condiții pot fi sancționați de autorități

Persoanele care folosesc ”aurul lichid” în bucătărie este bine să fie conștiente de reglementările existente în prezent.
01.12.2024 | 15:47
Aurul lichid le poate aduce romanilor amenzi usturatoare In ce conditii pot fi sanctionati de autoritati
Cum pot fi amendați românii care folosesc ”aurul lichid”. Sursă foto: Freepik / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

”Aurul lichid” îi poate costa mult pe unii oameni. Se pare că există anumite reglementări stricte care vizează gestionarea corectă a acestuia. Cei care nu le respectă pot fi amendați, iar sumele nu sunt deloc mici.

Cum pot fi amendați românii care folosesc ”aurul lichid”

Pentru cei care nu știau, uleiul de măsline este ”aurul lichid”. Această denumire i-a fost dată având în vedere calitățile sale nutriționale. Face minuni în unele preparate și totodată are și o aromă aparte.

ADVERTISEMENT

Prețul pentru uleiul de măsline a ajuns însă la niveluri record anul acesta. Chiar și așa, beneficiile sale pentru sănătate, dar și gustul îi fac pe mulți să treacă cu vederea noile prețuri de la raft.

În unele țări, când vine vorba de ”aurul lichid”, autoritățile sunt mult mai stricte. Exemplu este situația din Spania. Românii care trăiesc în această țară trebuie să știe că riscă să fie amendați dacă nu respectă anumite reglementări.

ADVERTISEMENT

Mai exact, există sancțiuni pentru utilizarea incorectă a uleiului de gătit. Acestea pot ajunge până la 100.000 de euro în Spania. Ce spune legea și ce trebuie să știe românii care locuiesc în această țară?

Că uleiul de gătit uzat, fie el de măsline, fie de floarea soarelui, trebuie utilizat corespunzător astfel încât să nu afecteze mediul.  Practic legea din Spania le impune celor care locuiesc aici să predea uleiul folosit la punctele de colectare acreditate.

ADVERTISEMENT

Cine nu face acest lucru și alege să arunce ”aurul lichid” în coșuri de gunoi, fără niciun recipient de protecție, riscă să fie amendat cu până la 100.000 de euro, conform reglementărilor.

Prin aceste măsuri, autoritățile din Spania speră ca populația să fie mai implicată în protecția mediului. În același timp, se mai dorește și utilizarea corectă a resurselor și gestionarea corespunzătoare a deșeurilor, pentru a reduce impactul asupra mediului.

ADVERTISEMENT

Și în România există câteva puncte de reciclare în acest sens și se iau măsuri în astfel de situații. Pe de altă parte, momentan, în cazul țării noastre nu există sancțiuni atât de aspre precum în Spania.

ADVERTISEMENT