News

Australia face demersuri pentru tăierea legăturilor cu monarhia britanică. Țările care încă o recunosc pe Elisabeta a II-a ca șef al statului

Australia face un prim pas către înlocuirea Reginei Elisabeta a II-a din funcția de șef al statului. Noul premier australian a numit un ”ministru asistent pentru republică”.
01.06.2022 | 14:25
Australia face demersuri pentru taierea legaturilor cu monarhia britanica Tarile care inca o recunosc pe Elisabeta a IIa ca sef al statului
Elisabeta a II-a mai este șef de stat în 14 state, în afara Marii Britanii Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anthony Albanese a creat marți rolul de „ministru asistent pentru republică”, avansând perspectiva unui referendum privind înlocuirea reginei din funcția de șef al statului. Noul prim-ministru laburist de centru-stânga, a făcut pasul către un posibil vot cu doar două zile înainte să înceapă sărbătorile Jubileului de platină al Elisabetei a II-a.

Australia, un prin pas către tăierea legăturilor cu monarhia britanică

Matt Thistlethwaite, un parlamentar din Sydney, va prelua noul post.

Liderii laburişti precedenți au promis un referendum pentru înlăturarea reginei, dar un astfel de vot nu a făcut parte din programul cu care a candidat Albanese. Republican de tradiție, Anthony Albanese a descris anterior schimbarea ca fiind „inevitabilă”.

ADVERTISEMENT

Un total de 55% dintre australieni au votat împotriva devenirii unei republici la un referendum în 1999. Victoria a fost cauzată de un dezacord asupra propunerii ca înlocuitorul Reginei să fie ales de politicieni din parlament și nu de public.

Albanese a declarat marți că laburiștii au obținut suficiente voturi la alegerile federale din 21 mai pentru a guverna de sine stătător și fără sprijinul partidelor mici și a independenților. Noul parlament își va începe activitatea pe 26 iulie.

ADVERTISEMENT

Orice mișcare către un referendum asupra trecerii la republică nu este așteptată decât după un alt plebiscit național privind acordarea unui rol instituțional în elaborarea politicilor aborigenilor australieni.

Sondajele arată o creștere a sprijinului popular pentru trecerea la republică

Un sondaj Vote Compass pentru Australian Broadcasting Corporation din acest an a arătat o ușoară creștere a sprijinului pentru ca Australia să devină o republică de la alegerile din 2019.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 43% dintre respondenți au convenit că legăturile cu monarhia ar trebui tăiate. În 2019, cifra a fost de aproximativ 39%. Același sondaj a constatat că o mică majoritate a australienilor s-au opus ca prințul Charles să devină rege atunci când regina Elisabeta a II-a moare.

ADVERTISEMENT

Laburiștii au câștigat 77 de locuri, o majoritate în Camera Reprezentanților cu 151 de locuri.

Cele două partide care alcătuiesc coaliția învinsă, Partidul Liberal al Australiei și Partidul Național al Australiei, orientat spre rural, și-au ales noi lideri după ce au intrat în opoziție pentru prima dată în nouă ani.

Liberalii l-au ales pe fostul ofițer de poliție și fost ministru al afacerilor interne, Peter Dutton, pentru a-l înlocui pe fostul prim-ministru Scott Morrison, care a demisionat după înfrângerea în alegeri. Partidul Național al Australiei l-a ales pe David Littleproud pentru a-l înlocui pe Barnaby Joyce.

Morrison a declarat anul trecut că sprijină monarhia după ce a solicitat abolirea acesteia în urma interviului prințului Harry și Meghan Markle cu Oprah Winfrey.

Țările care încă o recunosc pe Elisabeta a II-a ca șef al statului

La începutul acestui an, Jamaica a început procesul de înlocuire a reginei Elisabeta a II-a din funcția de șef al statului, după Barbados, care a devenit ultima țară din Commonwealth care a făcut acest lucru în noiembrie 2021.

Barbados a devenit republică în timpul unei ceremonii anul trecut, după 40 de ani sub monarhia britanică. Regina a trimis „cele mai calde urări de bine” noii republici Barbados și a spus că anticipează „continuarea prieteniei dintre cele două țări și popoare”.

Alte țări din Commonwealth au propus înlocuirea reginei ca șef de stat în ultimii ani, inclusiv Australia. Dintre cele 32 de țări al căror suveran a fost în cei 70 de ani pe tron, 17 au înlocuit-o din această funcție.

Regina a fost șef al statului recunoscut pentru toate țările din Commonwealth și a condus asupra lor la fel cum o face în Marea Britanie. Ea a fost recunoscută ca atare după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, care era șeful Commonwealth-ului, așa cum se spune în Declarația de la Londra din 1949.

În prezent, regina este șef de stat a 15 țări din Commonwealth, inclusiv Marea Britanie. Celelalte națiuni sunt Australia, Canada, Noua Zeelandă, Antigua și Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Jamaica, Papua Noua Guinee, Sfânta Lucia, Insulele Solomon, St Kitts și Nevis și St Vincent și Grenadine.

Ea este, de asemenea, recunoscută ca șef de stat într-o serie de teritorii de peste mări aparținând Regatului Unit, Australiei și Noii Zeelande, care nu se află în Commonwealth, cum ar fi Gibraltar, Insulele Falkland, Bermuda și Insulele Cayman.

În ce țări nu mai este regina șef de stat?

Barbados nu este prima țară care și-a câștigat independența și a înlocuit-o pe regina cu un președinte. Precedenta țară care a făcut același demers a fost Mauritius în 1992. Înainte de aceasta, Dominica a făcut același lucru în 1978, Trinidad și Tobago în 1976 și Guyana în 1970.

Țările care și-au declarat intenția de a renunța la legătura cu monarhia britanică

Înainte de demersurile din Australia, oficiali din cel puțin șase țări din Caraibe, unde regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este șef de stat, au semnalat că intenționează să o înlăture ca suveran al lor.

Toate cele șase țări din Caraibe care au indicat că intenționează să o îndepărteze pe regina din funcția de șef al statului – Belize, Bahamas, Jamaica, Grenada, Antigua și Barbuda și St. Kitts și Nevis – au fost colonizate de britanici.

Dar când fiecare națiune și-a câștigat independența față de Marea Britanie în a doua jumătate a secolului al XX-lea, Elisabeta și-a păstrat postul de suveran și fiecare țară a rămas membră a Commonwealth-ului, un grup de 54 de foste colonii britanice.

Cum este înlăturată regina din funcția de șef al statului?

A deveni o republică ar permite fiecărei țări să-și instaleze propriul șef de stat ales de populație, așa cum a făcut Barbados anul trecut.

Pentru mai multe țări, cum ar fi Jamaica și Grenada, înlăturarea Reginei din funcția de șef al statului ar necesita mai întâi o schimbare constituțională – un proces îndelungat care ar putea întârzia transformarea oficială în republică timp de doi până la trei ani.

De exemplu, guvernele din Jamaica și Grenada ar trebui să solicite un referendum, iar moțiunea ar necesita votul majorității de două treimi din partea publicului pentru ca schimbarea să treacă – spre deosebire de Barbados, unde votul majorității de două treimi în Parlamentul țării a fost singura măsură necesară pentru ca națiunea să își aleagă primul președinte.

Are regina putere ca șef de stat?

Similar cu Marea Britanie, regina este recunoscută ca conducător ceremonial în țările în care este șef al statului și nu are nicio putere reală.

Fiecare țară este condusă independent de monarh și are propriii guvernanți și legiuitori aleși. Un guvernator general care acționează ca reprezentant ai Reginei îndeplinește zilnic sarcini ceremoniale pe care de obicei se așteaptă ca Regina să le facă.

Acest lucru poate implica sarcini precum numirea miniștrilor și ambasadorilor sau acordarea avizului regal pentru legislație.