News

Australia se redeschide. Țara ridică restricțiile de călătorie în noiembrie, pentru prima dată în pandemie

Australia a anunțat că intenționează să se alăture restului lumii, punând capăt de luna viitoare restricțiilor sale extrem de stricte în ceea ce privește călătoriile.
01.10.2021 | 18:53
Australia se redeschide Tara ridica restrictiile de calatorie in noiembrie pentru prima data in pandemie
ADVERTISEMENT

Primul ministru Scott Morrison a declarat că, de la 1 noiembrie, australienii complet vaccinați din state în care mai mult de 80% dintre oameni sunt imunizați cu ambele doze vor avea voie să călătorească liber în străinătate, cetățenilor Australiei fiindu-le interzis să plece fără un motiv justificat.

De asemenea, australienilor și rezidenților permanenți complet vaccinați care se întorc din străinătate li se va permite, de asemenea, să stea în carantină doar șapte zile acasă, mai degrabă decât să fie închiși timp de 14 zile în hoteluri de carantină, la un cost de 1.600 de lire sterline fiecare.

ADVERTISEMENT

Australia își va redeschide granițele în noiembrie

Asta înseamnă că limita pentru numărul de australieni care pot intra în țară în fiecare săptămână – limitată în prezent de capacitatea hotelieră – va fi ridicată efectiv, permițând unui număr de aproximativ 30.000 de persoane care au rămas în străinătate de când pandemia a început să revină acasă.

Schimbarea regulilor vine tocmai la timp pentru Crăciun, ceea ce înseamnă că mii de familii ținute la distanță de COVID se pot reuni acum.

ADVERTISEMENT

După apariția informațiilor, Qantas a anunțat data de la care intenționează să reia călătoriile internaționale, 14 noiembrie, la două săptămâni după ridicarea restricțiilor. Alte companii aeriene nu au anunțat încă planuri pentru momentul în care zborurile ar putea fi reluate.

Noile dispoziții nu au adus bucurie pentru toată lumea, în special pentru cei 1,6 milioane de deținători de vize temporare pentru Australia – inclusiv un număr mare de studenți din străinătate – care par să fi fost lăsați pe dinafară de noile reglementări.

ADVERTISEMENT

Așa cum stau lucrurile, se pare că deținătorii de vize temporare care speră să fie lăsați să iasă din țară pentru sărbătorile de iarnă vor avea în continuare nevoie de un motiv justificat – cum ar fi moartea unei persoane dragi.

Regulile vor supăra, de asemenea, australienii nevaccinați, cărora li se va permite să plece liber în străinătate, dar care vor trebui să se supună carantinei hoteliere de 14 zile la întoarcere. Cei care nu pot fi vaccinați din motive medicale și copiii cu vârsta sub 12 ani vor fi scutiți de această dispoziție.

ADVERTISEMENT

Și cei care locuiesc în state care au rămas în urmă în cadrul campaniei naționale de vaccinare vor fi, de asemenea, lăsați să aștepte mai mult pentru a călători, întrucât Morrison a legat redeschiderea granițelor de atingerea unei ținte de 80% imunizați complet.

Scott Morrison a declarat că planurile vor fi extinse în cele din urmă pentru a include străini – începând cu revenirea turismului pe care se bazează sectoare mari ale economiei Australiei -, dar nu a precizat o dată începând cu care aceste reguli vor deveni realitate.

Pe 20 martie anul trecut, Australia a introdus unele dintre cele mai dure restricții la frontieră din lume

În ultimele 560 de zile, nenumărate zboruri internaționale au fost anulate, iar călătoriile în străinătate au încetinit, deoarece doar cei aflați în „circumstanțe excepționale”, cum ar fi lucrătorii în domeniile esențiale sau cei care vizitau o rudă muribundă, puteau călători.

Familiile au fost împărțite pe continente, se estimează că 30.000 de cetățeni au fost blocați în străinătate, iar rezidenții străini au rămas blocați în țară, neputând să-și revadă prieteni sau rude.

Peste 100.000 de cereri de intrare sau ieșire din țară au fost respinse doar în primele cinci luni ale acestui an, potrivit datelor Departamentului de Interne.

Anunțurile de vineri ar putea însemna că într-o lună este mai ușor pentru cei din Sydney sau Melbourne să călătorească la Londra sau New York decât să meargă la Perth sau Brisbane.

Expații și rezidenții străini au primit știrea cu prudență pe forumurile de pe rețelele de socializare. Dar experții spun că mulți australieni vor rămâne prudenți în ceea ce privește rezervarea călătoriei, de teama restricțiilor care ar putea fi reintroduse.

ADVERTISEMENT