Sport

Special. Australian Open, pe iarbă până în 1988. Istoria zbuciumată a primului Grand Slam

Australian Open este primul turneu de Mare Şlem al anului, unde Simona Halep este favorită numărul 1. Competiţia care se dispută la Melbourne are o tradiţie de peste 100 de ani, însă abia în 1982 a devenit un turneu atractiv pentru marii tensimeni.
14.01.2018 | 15:35
Special Australian Open pe iarba pana in 1988 Istoria zbuciumata a primului Grand Slam

Noiembrie 1905 este data de naştere a turneului Australian Open. Sub denumirea de “The Australasian Championships”, ediţia inaugurală a fost una în care australienii au făcut legea. Randolph Lycett a fost singurul străin care a participat, acesta fiind eliminat în semifinale de Rodney Heath, câştigătorul ediţiei inaugurale. Pe undeva era şi normal, turneul australian nefiind încă unul major.

În 1923, Federaţia Internaţională de Tenis a decis că turneul de la Antipozi să intre în calendarul evenimentelor importante. Chiar şi aşa, la ediţia din 1924, prima la care a fost introdus sistemul “capi de serie”, tabloul a fost în întregime format din tenismeni australieni. Trei ani mai târziu survine şi a doua schimbare de denumire. “The Australasian Championships” devine “Australian Championships”. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

AO, în cinci oraşe din Australia şi două din Noua Zeelandă!

Dacă în prezent, Australia Open se dispută pe hard, lucrurile nu au stat dintotdeauna aşa. De la înfiinţare şi până în 1988, turneul s-a jucat pe iarbă, trecerea la Rebound Ace (ciment sau asfalt acoperit cu cauciuc şi fibră de sticlă) fiind făcută în momentul în care s-a decis mutarea competiţiei în Melbourne Park.

Nu a fost singura ciudăţenie din istoria Australian Open. În cei 113 ani de istorie, cinci oraşe din Australia şi două din Noua Zeelandă au organizat, de-a lungul timpului, meciuri din cadrul turneului. Melbourne, de 55 de ori, actuala gazdă, deţine recordul de ediţii organizate. Pe lângă acest oraş, Australian Open s-a mai disputat în Sydney (17 ediţii), Adelaide (14 ediţii), Brisbane (7 ediţii), Perth (3 ediţii), Christchurch (o ediţie) şi Hastings (o ediţie).

Australian Open terminat pe 31 decembrie

Dacă în prezent, turneul se desfăşoară la începutul anului, lucrurile nu au stat la fel şi în trecut. Ediţia din 1919 s-a disputat în ianuarie 1920, iar două luni mai târziu s-au jucat meciurile pentru turneu aferent anului în curs. Apoi s-a luat decizia ca turneul să se dispute la finalul anului, în ultimele săptămâni ale anului. Ba mai mult, ediţia din 1977 s-a încheiat pe 31 decembrie, ceea ce a făcut ca mulţi dintre sportivi să spună pas prezenţei la Australian Open.

Ultima ediţie care s-a disputat spre finalul anului a avut loc în 1985, când turneul s-a organizat în perioada 25 noiembrie – 8 decembrie. Decizia de a muta turneul în ianuarie a făcut ca Australian Open să nu se dispute în 1986. Astfel, tenismenii au trebuit să aştepte până în ianuarie 1987 pentru a concura la Antipozi.

De ce nu s-ar putea modifica data de desfăşurare a turneului

Distanţa foarte mare şi programarea turneului la finalul anului a făcut ca mulţi dintre cei mai buni tenismeni să absenteze. Lucrurile au început să se schimbe în 1982, când premiile au fost mărite, astfel că sportivii erau atraşi să facă o deplasare lungă în ultimele luni ale anului. Jucători ca Bjorn Borg sau Ilie Năstase au bifat câte o prezenţă la Australian Open în întreaga carieră, astfel că Marele Şlem de la Antipozi a stat mai mereu în umbra US Open, Wimbledon sau Roland Garros.

Chiar dacă a devenit o tradiţie ca Australian Open să se desfăşoare în luna ianuarie, mai mulţi tenismeni de top au cerut de-a lungul timpului mutarea turneului în februarie. Australienii nu sunt dispuşi să facă această concesie, competiţie fiind organizată într-o perioadă în care elevii şi studenţii sunt în vacanţă, ceea ce a adus în ultimii ani o creştere a numărului de spectatori. Dacă la ediţia din 1987, în tribunele arenelor s-au aflat 140.089 de spectatori, 30 de ani mai târziu, numărul acestora a crescut de aproape şapte ori. La ediţia de anul trecut a fost înregistrată o asistenţă de 728.763 de spectatori.

Horia Tecău, singurul român care a triumfat la Australian Open

Roy Emerson şi Novak Djokovic deţin recordul de cele mai multe trofee câştigate, pe tabloul masculin, la Australian Open, fiecarea triumfând de şase ori. Margaret Court, cu 11 titluri câştigate, deţine supremaţia pe tabloul feminin. Din acestea, doar patru au fost obţinute după 1969, când turneul a fost deschis tuturor sportivilor. Astfel, în Open Era, Serena Williams este jucătoarea de tenis care deţine cele mai multe trofee, şapte.

Horia Tecău este singurul român care a triumfat la Australian Open. La ediţia din 2012, tenismenul român a câştigat, alături de Bethanie Mattek-Sands, proba de dublu mixt. Doi an mai târziu a fost aproape de a repeta isprava, de această dată alături de Sania Mirza, însă perechea româno-indiană a fost învinsă în ultimul act al turneului.