Simona Halep

Verdictul medicilor. Simona Halep, la un pas de un şoc termic!

Simona Halep s-a aflat în mare pericol în finala de la Australian Open! Dezvăluirile unui medic despre ce se putea întâmpla cu jucătoarea noastră.
28.01.2018 | 22:13
Verdictul medicilor Simona Halep la un pas de un soc termic
ADVERTISEMENT

Noi informaţii, de această dată oferite de persoane competante din domeniul medical, vin să demonstreze că nepăsarea organizatorilor pentru sănătatea celor două sportive care urmau să dispute finala primului turneu de Grand Slam al anului, Australian Open, Simona Halep şi Caroline Wozniacki, putea avea consecinţe tragice. În mod normal, dată fiind temperatura ridicată de la ora finalei, peste 30 de grade, jucătoarele trebuiau protejate prin tragerea acoperişului, aşa cum s-a procedat a doua zi, la finala masculină.

Procedând astfel, au fost puse în pericol vieţile celor două finaliste, iar Simona Halep părea a se îndrepta în momentele în care a cerut intervenţia staffului medical al turneului spre un şoc termic.  Medicul Elena Copaciu, medic la Spitalul de Urgenţă, a scris pe contul său de Facebook lucruri care demonstrează că ignoranţa organizatorilor putea avea consecinţe dintre cele mai grave cu putinţă.

ADVERTISEMENT

Australian Open. Comunicatul organizatorilor

 “S-a întors o noua pagină în istoria tenisului feminin odată cu Australian Open. Dincolo de performanţele sportivilor, ca medic, mă întreb:
– sportul are de câştigat dacă sportivii depun maximum de efort în condiţii de mediu care, în mod normal, impun restricţii angajatorilor pentru munca în aer liber? Temperaturi ridicate, umiditate, indice de confort termic …inconfortabil şi pentru cei din tribune, nemai vorbind de cei din teren care depun efort maximal!
 
– pe ce criterii se decide să se tragă copertina şi pe teren, nu doar peste tribune? La ce temperatură şi pe ce criterii se decide să se tragă copertina pe teren la competiţia pentru titlul la masculin, dar nu şi la cea pentru titlul feminin?
 
– când jucătoarea care a solicitat medicul în teren este spitalizată pentru o perfuzie de rehidratare şi reechilibrare electrolitică, a fost suficient oare să i se ia tensiunea în teren? Dupa toate datele de observaţie clinică: transpiraţii generalizate, facies, eritem, crampe musculare- Simona părea să facă un şoc termic. Fiind jucătoarea care a petrecut cele mai multe minute în teren sub soarele verii australiene poate că organizatorii şi WTA ar trebui să revadă criteriile de prezervare a sănătăţii şi performanţei sportive în condiţii meteo extreme. Dacă sportivii dau tot ce pot pe teren, organizatorii sunt obligaţi să aibă în vedere criterii general valabile din Codul Muncii!
 
P.s.- aceste observaţii nu diminuează aprecierile pentru performanţa Carolinei Wozniaki. Sunt legate strict de condiţile în care au jucat unii competitori; şi în concursul masculin Federer a cerut să joace numai în programul de seară. iar finala a fost indoor; doar că la al 20 lea titlu de GS Federer ştie exact ce poate cere organizatorilor. Şi nu poate fi refuzat. Fetele pot juca însă în condiţii pe care campionul AO la masculin nu le acceptă?”
 
Duminică, organizatorii turneului de Grand Slam de la Melbourne au reacţionat şi au publicat un comunicat oficial în care au explicat de ce ultimul act al probei feminine, de pe Rod Laver Arena, s-a jucat fără ca acoperişul să fie închis, spre deosebire de duelul de la masculin, câştigat de Roger Federer în faţa lui Marin Cilic.
 
Britanicii de la The Guardian au legat comunicatul emis de Tennis Australia de situaţia Simonei Halep. Au fost invocate condiţiile meteo, pe baza cărora arbitrul a luat decizia finală în privinţa acoperişului.
 
“În timpul după-amiezii, indicele de temperatură şi umiditate a fost la 32,5 grade Celsius şi a fost atent monitorizat. La ora 6:30 PM erau 32,7 grade Celsius. Fără o reducere dramatică a temperaturii, arbitrul a decis ca acoperişul să fie tras. La ora 7:29 erau 32.5 grade Celsius, iar la 7:32, când a început meciul, temperatura era de 32.6 grade Celsius.
Arbitrul a luat decizia bazându-se pe expertiza calificată a Biroului de Meteorologie şi a personalului medical.
Pe baza sugestiilor şi a indicilor prezentaţi de WBGT, arbitrul şi-a exercitat puterea de decizie şi a invocat temperatura extremă pentru tragerea acoperişului. În niciun alt moment al evenimentului temperatura de pe teren nu a mai atins pragul”, au scris reprezentanţii Tennis Australia în comunicatul de duminic