ADVERTISEMENT
News

Australienii care se întorc din India ar putea ajunge la închisoare. Cât timp riscă să stea după gratii

Autor: Georgiana Dicu | 01.05.2021 | 12:02
Australienii care se întorc din India ar putea ajunge la închisoare. Cât timp riscă să stea după gratii
Australienii care se întorc din India ar putea ajunge la închisoare. Cât timp riscă să stea după gratii Foto: hepta.ro

Cetățenii australieni care se întorc acasă din India ar putea primi până la cinci ani de închisoare și o amendă de circa 42.500 de euro după ce guvernul a interzis temporar călătoriile dinspre India.

ADVERTISEMENT

Australienii care se întorc din India ar putea ajunge la închisoare

Ministerul australian al Sănătății a anunțat că decizia a fost pronunțată „pe baza proporției persoanelor aflate în carantină care au dobândit o infecție COVID-19 în India”.

La începutul acestei săptămâni, Australia a interzis toate zborurile din India. Există aproximativ 9.000 de australieni în India, dintre care 600 sunt clasificați ca vulnerabili.

Aceasta va fi prima dată când australienii vor fi incriminați pentru că s-au întors în țara lor, relatează presa australiană.

ADVERTISEMENT

De luni, oricărei persoane care a fost în India timp de 14 zile de la data prevăzută de sosire în Australia i se va interzice intrarea în țară.

Nerespectarea noii hotărâri ar putea duce la o pedeapsă de cinci ani de închisoare, la o amendă de 66.000 dolari australieni (42.530 euro) sau la chiar la ambele sancțiuni. Decizia va fi revizuită pe 15 mai, a mai anunțat ministerul Sănătății.

“Guvernul nu ia aceste decizii ușor”, a declarat ministrul Sănătății, Greg Hunt, citat de BBC.

ADVERTISEMENT

“Cu toate acestea, este esențial să se protejeze integritatea sistemelor de sănătate publică și carantină din Australia, iar numărul cazurilor COVID-19 din facilitățile de carantină să fie redus la un nivel gestionabil.”

Ministerul a precizat că va trimite în India provizii medicale de urgență, inclusiv ventilatoare și echipamente de protecție personală.

ADVERTISEMENT

“Inimile noastre se îndreaptă către oamenii din India – și comunitatea noastră indiano-australiană”, a adăugat declarația.

Australia a implementat o serie de măsuri stricte pentru a menține virusul în afara țării de când a început pandemia în februarie 2020. În timp ce țara se bucură de rate de infecție aproape zero și a avut mult mai puține decese decât majoritatea țărilor, politicile stricte de carantină au lăsat mulți australieni în afara țării.

ADVERTISEMENT

Interzicerea sosirilor din India în această săptămână a marcat o escaladare – prima dată când țara a oprit evacuările și a blocat cetățenii să se întoarcă cu totul acasă. A intensificat solicitările pentru a face mai multe pentru a-i aduce pe australieni acasă.

Problema pentru australienii blocați este că drepturile de cetățenie – și multe alte libertăți – nu sunt garantate de legea lor. Australia nu are o cartă a drepturilor omului sau protecții explicite în constituția sa.

Deci, într-o situație de urgență, guvernul poate face din ceva o infracțiune peste noapte. La apogeul pandemiei de anul trecut, guvernul și-a consolidat legea privind biosecuritatea pentru a-i oferi ministrului Sănătății aproape puteri necondiționate ocolind parlamentul.

ADVERTISEMENT

De aceea, cetățenii care încearcă acum să fugă dintr-o zonă periculoasă se pot confrunta cu închisoarea pentru că au încercat să vină acasă.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!