News

Austria continuă să blocheze drumul României către Schengen. Viena, replică pentru Olaf Scholz

Austria continuă să spună un ”nu” categoric aderării României la Schengen. Viena a venit cu o replică pentru Olaf Scholz.
06.04.2023 | 11:39
Austria continua sa blocheze drumul Romaniei catre Schengen Viena replica pentru Olaf Scholz
Austria nu renunță la opoziția față de aderarea României la Schengen. Viena: ”Poziția noastră nu s-a schimbat”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Austria, statul care s-a opus total aderării României la Schengen, în decembrie, nu cedează. În ciuda poziției Germaniei, care susține public procesul intrării țării noastre în spațiul de liberă circulație, Viena pare de neclintit.

Austria nu renunță la opoziția față de aderarea României la Schengen. Viena: ”Poziția noastră nu s-a schimbat”

Prezent luni, 3 aprilie, la București, cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania ”sprijină puternic” aderarea României la spațiul Schengen și că speră ca aceasta să aibă loc încă din acest an.

ADVERTISEMENT

Sprijin cu putere această aderare și sper să aibă loc în acest an. Am să spun acest lucru nu numai aici ci și în multe alte capitale, pentru a aproba acest pas. România a îndeplinit toate condițiile și avem nevoie de granițe sigure și o abordare bună a migranților și refugiaților.

Ţara dumneavoastră a depus mari eforturi în acest sens, trebuie să onorăm acest lucru. L-am asigurat pe preşedintele Iohannis încă o dată de susţinerea mea în acest sens”, a afirmat cancelarul german, după discuțiile cu Iohannis.

ADVERTISEMENT

În ciuda poziției Berlinului, de la Viena nu vin deloc vești dătătoare de speranțe. Austria nu este impresionată de atitudinea mult mai puternicului său vecin din UE. Ministrul de interne de la Viena, Gerhard Karner, una dintre cele mai puternice voci anti-românești în contextul aderării la spațiul Schengen, este cel care taie din fașă speranțele Bucureștiului.

Poziția Austriei nu s-a schimbat deloc. Libertatea de circulație în Uniunea Europeană va fi posibilă doar în cazul unei protecții robuste a granițelor exterioare”, a anunțat ministrul austriac de Interne Gerhard Karner, potrivit DW.ro.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu pentru publicația Kurier, oficialul austriac a ținut astfel să-i ofere o replică lui Olaf Scholz. Acesta spunea că va susține în marile cancelarii europene aderarea României la spațiul Schengen în acest an.

”Este o contradicție la cancelarul german: dorește eliminarea controalelor la frontiera dintre România și Ungaria, dar Germania controlează în continuare granița cu Austria. Este o dovadă clară că sistemul nu funcționează”, a completat ministrul Karner.

ADVERTISEMENT

Aderarea României la Schengen, fundamental să fie în 2023

Cele mai importante voci din fruntea statului român au recunoscut că anul 2023 e ultima șansă a României la Schengen. De la Cotroceni, Klaus Iohannis a anunțat, în conferința de presă susținută cu Olaf Scholz, că dacă România ratează intrarea în Schengen în 2023, e puțin probabil să atingă obiectivul în 2024 din cauza alegerilor europarlamentare în toate statele UE.

Credem că problema aderării României la Schengen trebuie rezolvată în acest an. Unu fiindcă suntem pregătiţi şi doi pentru că anul viitor e an electoral. Rămânem foarte conectaţi la problemă. România are un sprijin masiv din partea statelor membre ale UE şi credem că, până la finalul acestui an, chestiunea poate fi rezolvată pozitiv”, a afirmat șeful statului.

ADVERTISEMENT
Tags:
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur...
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru”
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de...
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de ploi torențiale şi vijelii. În București și alte zone urmează două zile caniculare
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit...
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit să îi impresioneze! Dezvăluire şoc: Voia să fie soţie
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de...
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de ultimă oră
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului...
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului pentru toată lumea…”
Va fi din ce în ce mai rău în România. Temperaturile vor arde
Va fi din ce în ce mai rău în România. Temperaturile vor arde
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care...
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care spun totul
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Test de inteligență pentru genii. Doar cei cu mintea ageră pot găsi câinele...
Test de inteligență pentru genii. Doar cei cu mintea ageră pot găsi câinele ascuns din imagine în doar 7 secunde