Austria și-a anunțat opoziția față de posibilitatea unei aderări rapide a Ucrainei la Uniunea Europeană susținând că această formulă nu este una „realistă”.
Premierul Austriei, Karl Nehammer, a anunțat, într-un mod diplomatic, opoziția țării sale față de planul unei aderări rapide pentru Ucraina la Uniunea Europeană susținând că soluția nu este una realistă. Acesta a subliniat însă că ar putea fi creat un „spațiu european de pregătire” care să faciliteze tranziția către standardele UE.
„Ar trebui să creăm un spaţiu european de pregătire, care va face posibilă consolidarea cooperării cu UE pas cu pas şi o mai bună adaptare la standardele europene”, a precizat Karl Nehammer.
Liderul guvernului de la Viena a mai spus că emoţia trebuie scoasă din dezbaterea actuală privind aderarea Ucrainei la UE, adăugând că o aderare rapidă a Ucrainei „nu este realistă”.
„Suntem uniţi de acelaşi obiectiv, ne dorim cu toţii o Ucraină puternică, independentă şi de succes din punct de vedere economic”, a precizat Nehammer, într-o declaraţie emisă de biroul cancelarului, citată de Reuters.
Acesta a subliniat că Ucraina se află în mijlocul unui război de supraviețuire și că, în acest context, aderarea la UE nu poate reprezenta în niciun caz o problemă urgentă pentru Kiev.
„În prezent, Ucraina se luptă pentru supravieţuirea sa politică şi teritorială. Toate eforturile noastre vizează în primul rând să punem capăt războiului de agresiune rusesc. Într-o astfel de fază, o aderare rapidă şi deplină la uniune nu poate fi oricum o problemă urgentă”, a mai precizat Karl Nehammer.
În ceea ce privește idea unui „spaţiu european de pregătire”, premierul Karl Nehammer a ținut să sublinieze că și Austria a urmat o cale similară timp de decenii cu acorduri europene de liber schimb înainte de a adera la UE în 1995.
În acest context, oficialul austriac a precizat că susține ideea preşedintelui francez Emmanuel Macron de a stabili un nou tip de comunitate politică europeană a ţărilor care aspiră să adere la bloc sau care doresc legături mai strânse şi aderarea la valorile UE.
Pe de altă parte, Kievul şi-a exprimat îngrijorarea că o astfel de comunitate ar putea fi folosită ca o alternativă la aderare.
Luna trecută, ministrul de externe ucrainean a declarat că Ucraina s-a săturat de „soluţii speciale” şi de modele separate pentru integrarea sa în Uniunea Europeană şi doreşte o aderare deplină.
În luna martie, Luxemburg și Olanda și-au exprimat opoziția față de ideea unei proceduri rapide pentru aderarea Ucrainei. „Să nu existe nicio îndoială cu privire la faptul că țara noastră stă umăr la umăr cu Ucraina. Dar nu există un astfel de mecanism precum accelerarea aderării. Nu există”, declara premierul olandez Mark Rutte.
Ucraina, aflată în plin război cu Rusia, și-a depus oficial candidatura de aderare la UE, având susținerea deschisă a statelor baltice și a Poloniei. Franța, Olanda, Austria se numără printre țările occidentale care și-au exprimat opoziția față de o astfel de procedură.
Candidatura la UE a Ucrainei a fost urmată de cele ale Moldovei și Georgiei.