Deși a fost mereu asociat cu promovarea tinerilor, Mircea Lucescu (79 de ani) a surprins oarecum prin alcătuirea unui lot extrem de experimentat pentru meciul crucial cu Austria, programat pe 7 iunie, la Viena, în preliminariile Cupei Mondiale 2026.
Nu mai puțin de 10 tricolori din cei 27 care se vor prezenta la reunire duminică, 1 iunie, la Mogoșoaia, au peste 30 de ani, un record absolut pentru selecționer în cele două mandate ale sale la cârma echipei naționale. Asta înseamnă 37% din lot format din jucători experimentați.
Mai mult, trei dintre veteranii selecționați sunt trecuți chiar de 35 de ani: Florin Niță (37), Valentin Crețu (36) și Vlad Chiricheș (35), ultimii doi reveniți la națională după o perioadă îndelungată. La acțiunile precedente, Mircea Lucescu a mai apelat și la Chipciu, care a împlinit 36 de ani pe 18 mai.
Este, deci, lotul cu cei mai mulți jucători peste 30 de ani convocați vreodată de Lucescu la echipa națională pentru o acțiune. Media de vârstă a celor 27 de jucători convocați este de aproximativ 28,5 ani. Cel mai tânăr este atacantul Louis Munteanu (22 de ani), iar cel mai în vârstă portarul Florin Niță (37 de ani).
Iată cum ar arată echipele care se pot confrunta la finalul antrenamentelor în tradiționalele miuțe „tinerii cu bătrânii”.
În ciuda numeroaselor absențe, Radu Drăgușin, Ianis Hagi, Florinel Coman, Darius Olaru, România se prezintă la meciul cu Austria cu un nucleu important din lotul care a ajuns în optimi la EURO 2024:
Strategia actuală nu este o premieră în cariera selecționerului. La meciul cu Austria din 10 septembrie 1986, victorie 4-0, în debutul din preliminariile EURO 1988, Lucescu a apelat la 7 jucători peste 30 de ani dintr-un lot de 18, adică 39%, aproape ca în prezent. Cel mai vârstnic: Loți Bölöni, 34 de ani.
Veteranii din acel lot: Lung (30), Moraru (31), Ungureanu (30), Bölöni (34), Al. Nicolae (32), Pițurcă (31), Balaci (30). Patru dintre ei au și jucat. Moraru, Bölöni și Pițurcă au fost titulari, iar Balaci a intrat pe parcurs.
Mai mult, în acel an 1986, Lucescu convocase în total 11 jucători peste 30 de ani, cel mai bătrân era Loți Bölöni, 34 de ani, ceea ce demonstrează că apelul la experiență este o strategie la care ”Il Luce” a apelat constant în momentele-cheie ale carierei sale.
Acest context trebuie înțeles și în lumina performanțelor de excepție ale cluburilor românești în acea perioadă. Universitatea Craiova, Dinamo și mai ales Steaua, câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni în 1986, dominau competițiile continentale și furnizau constant jucători maturi echipei naționale. Într-un astfel de climat, prezența jucătorilor cu experiență în loturile naționale era firească și chiar necesară.
Așadar, situația actuală nu contrastează cu trecutul lui Lucescu, ci confirmă o tendință: în meciurile importante, selecționerul preferă să se bazeze pe jucători cu maturitate competițională, chiar dacă imaginea sa publică rămâne aceea a „formatorului de tineri”.
Ironia face ca meciul cu Austria din 1986 să fi fost și ultimul al lui Lucescu pe banca României în acel prim mandat. A fost demis de conducerea FRF la scurt timp, pentru că a refuzat să renunțe la postul de antrenor la Dinamo.
În 1986, au fost presiuni politice… Familia Ceaușescu m-a înlăturat de la națională, deoarece nu accepta rivalitatea dintre Steaua și Dinamo. Eu eram și la națională, și la Dinamo. Mi s-a cerut să mă ocup de viitorul naționalei… să caut și să cresc jucători tineri! De parcă nu făceam și lucrul ăsta! N-am habar câți antrenori au fost demiși după o victorie, nici nu contează scorul, dar, probabil, îi numeri pe degete” – Mircea Lucescu
Dacă în primul său mandat la națională (1981–1986) Mircea Lucescu lansa în scenă tineri promițători ca Gică Hagi, Mateuț sau Lăcătuș, actuala perioadă este marcată de debuturi târzii. Cel mai elocvent exemplu este Mihai Popescu care a bifat prima selecție la 31 de ani, 10 luni și 14 zile, în eșecul cu Bosnia (0-1, 21 martie 2025).
Convocat pentru a suplini absența lui Radu Drăgușin, accidentat, fundașul central de la FCSB a devenit cel mai vârstnic debutat sub comanda lui Mircea Lucescu. Mihai Popescu i-a devansat pe Victor Pițurcă, Marin Dragnea și Pompiliu Iordache, care au devenit tricolori la 28 de ani în primul mandat al lui ”Il Luce”.
De altfel, nici ceilalți debutanți recenți, Pașcanu, Vlad Dragomir, Denis Ciobotariu, Dennis Politic, nu mai pot fi considerați tineri de perspectivă, toți având 26 de ani.
În cele 58 de meciuri, dintre care 37 amicale, din primul mandat ca selecționer, Mircea Lucescu a promovat la echipa națională o pleiadă de fotbaliști sub 23 de ani. Trei dintre ei direct la primul meci oficial, cu Elveția, în noiembrie 1981: Mircea Rednic, Romulus Gabor și Ioan Andone. Pe restul, inclusiv mezinii Hagi și Mateuț, i-a debutat în amicale.
De la revenirea sa la echipa națională în august 2024, Mircea Lucescu nu a avut niciun meci amical la dispoziție. A intrat direct în focul competiției, cu opt meciuri oficiale: șase în Liga Națiunilor, toate câștigate, și două în preliminariile Cupei Mondiale 2026, 0-1 cu Bosnia și Herțegovina și 5-1 cu San Marino.
Fără timp pentru teste și rotații, selecționerul a fost nevoit să prioritizeze rezultatele și să se bazeze pe jucători cu experiență, gata să răspundă imediat în condiții de presiune.
Primele amicale vor veni abia în toamna lui 2025: