News

Austria şi-a întărit refuzul de a primi România în Schengen. Cancelarul este categoric, ţara noastră nu va fi admisă

Austria este ferm împotriva aderării României la Spaţiul Schengen. Cancelarul a făcut anunţul la acelaşi summit la care participă Klaus Iohannis
06.12.2022 | 13:17
Austria sia intarit refuzul de a primi Romania in Schengen Cancelarul este categoric tara noastra nu va fi admisa
Austria nu ne vrea în Schengen Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cancelarul austriac Karl Nehammer a reiterat marţi dimineaţă poziţia Austriei de a vota împotriva primirii României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, invocând chestiuni legate de securitatea graniţelor şi fluxul ilegal de migranţi, care ar ajunge prin aceste ţări în Occident.

Ministrul de Interne austriac susţine că va fi ferm împotrivă la votul din 8 decembrie

Aflat la Tirana, unde participă alături de Klaus Iohannis  la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, cancelarul Karl Nehammer nu a lăsat loc de interpretări când a fost întrebat de poziţia ţării sale în legătură cu primirea României în spaţiul Schengen.

ADVERTISEMENT

“Ministrul de interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria şi România. Este nevoie de mai mult timp.

Avem 75.000 de imigranţi ilegali care au ajuns în Austria neînregistraţi. Asta înseamnă că au trecut pe la graniţa externă a Uniunii Europene şi au ajuns într-o ţară internă, aşa cum e Austria.

ADVERTISEMENT

Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, le-a spus cancelarul Nehammer jurnaliştilor, într-un interviu ad-hoc.

Poziţia şefului guvernului de la Viena a venit la scurt timp după ce ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner,  declarase, tot marţi dimineaţa, într-o emisiune la postul public de televiziune, că ţara sa îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen şi nu are de gând să-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8 decembrie.

ADVERTISEMENT

În plus, Karner a dezminţit informaţiile potrivit cărora ar putea ceda presiunilor la Consiliul miniştrilor de interne din 8 decembrie la Bruxelles. “În acest moment, refuzăm extinderea Schengen cu România şi Bulgaria”, a spus Gerhard Karner.

Un purtător de cuvânt al ministrului de interne austriac a declarat, într-un interviu acordat cotidianului “Kleine Zeitung”, că nu va exista nicio aprobare condiţionată a aderării României şi Bulgariei la Schengen, adică aderarea în vară, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii.

ADVERTISEMENT

Protecţia frontierelor, susţin austriecii, pur şi simplu nu funcţionează, iar Bulgaria şi România trebuie să fie tratate la pachet.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: