România a fost repartizată în Grupa H a preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2026. Tricolorii vor avea în cale naționalele din Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru și San Marino în drumul către un turneu final așteptat din 1998.
Austria a fost reprezentativa extrasă din prima urnă valorică, în timp ce România a ajuns în Grupa H din a doua. A fost o veste excelentă pentru elevii lui Mircea Lucescu, care au avut noroc de cel mai accesibil adversar. În plus, au evitat coloși precum Franța, Spania, Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, Italia sau Germania.
Optimismul este starea de spirit caracterizantă pentru fotbalul românesc în aceste momente. România a avut un an 2024 plin de rezultate pozitive: câștigarea grupei din preliminariile EURO 2024, deși Elveția era favorită, câștigarea grupei de la CE din Germania și defilarea din Liga Națiunilor în fața unor adversare mai slab cotate.
Dănuț Lupu și Adrian Ilie și-au manifestat optimismul la FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI. Foștii mari fotbaliști sunt convinși că Stanciu & co. vor reuși să ducă România la turneul final din SUA, Canada și Mexic.
Totuși, Austria rămâne o națională periculoasă pentru România. Nici Bosnia nu este un oponent de subestimat. FANATIK.RO vă prezintă astăzi cine sunt cei mai periculoși fotbaliști ai fostei componente a Imperiului Habsburgic.
Lotul Austriei de la ultima acțiune din Liga Națiunilor este evaluat de site-ul de specialitate Transfermarkt la 237,20 de milioane de euro, mai mult decât dublu decât cel al României. Acesta ajunge la doar 101,50 de milioane de euro.
11 fotbaliști din campania precedentă, din Liga Națiunilor, au cote de piață de minimum 10 milioane de euro și evoluează la cluburi importante din campionatele de top ale lumii. Aceștia sunt:
Dintre tricolori doar Radu Drăgușin (25 de milioane de euro) și Dennis Man (15) depășesc pragul de 10 milioane de euro în evaluarea făcută de Transfermarkt.
Pericolul cel mai mare pentru reprezentativa pregătită de Mircea Lucescu ar putea fi un fotbalist care nu are deloc o cotă spectaculoasă de piață. Ajuns la 35 de ani, Marko Arnautovic este evaluat de specialiștii menționați anterior la doar 4 milioane de euro.
Experimentatul atacant central a ajuns rezervă la Inter Milano, însă în continuare selecționerul Ralf Rangnick se bazează pe serviciile sale. Marko Arnautovic este căpitanul Austriei și a demonstrat recent că încă mai poate să marcheze în meciurile internaționale. A semnat o dublă în Austria – Norvegia 5-1, partidă din Liga Națiunilor B, din 13 octombrie 2024.
Mai mult decât atât, Arnautovic este al doilea cel mai bun marcator din istoria Austriei, cu 39 de reușite în 121 de selecții (mai mult decât Gheorghe Hagi și Adrian Mutu pentru România, ambii cu 35 de goluri!). Doar Toni Polster (96 de selecții / 46 de goluri) îl depășește pe Arnautovic printre austrieci.
Pe lângă cei 11 fotbaliști amintiți anterior și veteranul Arnautovic, nu trebuie uitat David Alaba (32 de ani). El este marele absent al Austriei de peste un an de zile. Fundașul central al celor de la Real Madrid a fost ținut departe de teren din cauza unei rupturi a ligamentului încrucișat. Alaba ar trebui să își revină la începutul lui 2025, deci va fi disponibil să evolueze contra României.
Cota sa de piață este de 15 milioane de euro, impresionantă pentru un fotbalist care nici acum nu este refăcut complet după o accidentare cruntă. Pentru țara sa a marcat 15 goluri în 105 selecții. David Alaba este un adevărat lider pentru Austria, unde i-a fost utilizată polivalența la maximum de-a lungul timpului.
Pe lângă pozițiile sale de bază, de stoper și de fundaș stânga, David Alaba a jucat pentru naționala sa și ca mijlocaș central ofensiv, mijlocaș central defensiv, mijlocaș central sau mijlocaș stânga.
Alaba nu a fost singurul absent de marcă pentru Ralf Rangnick. Xaver Schlager (27 de ani, mijlocaș central, RB Leipzig, 43 de selecții / 4 goluri, 28 de milioane de euro) a suferit o accidentare asemănătoare cu cea a stoperului ”Los Blancos”. Schlager și-a revenit și a evoluat în ultimele două etape din Bundesliga.