News

Austria vrea să-i pedepsească pe şoferii care depăşesc viteza legală. Vitezomanii pot rămâne fără maşini

Lege controversată prezentată de ministrul Transporturilor din Austria. Maşinile vitezomanilor vor fi confiscate şi scoase la licitaţie
05.12.2022 | 17:47
Austria vrea sai pedepseasca pe soferii care depasesc viteza legala Vitezomanii pot ramane fara masini
Austria vrea să confişte maşlinile vitezomanilor Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Austria pregătește o lege conform căreia polițiștii ar confisca, pe lângă permisul de conducere, şi mașinile șoferilor care depășesc semnificativ limita de viteză.

La ce viteze rămâi fără maşină în Austria

Proiectul de lege presupune că șoferilor care depășesc limita de viteză cu 60 de km/h în localitate (unde limita de viteză e cuprinsă între 50 şi 70 km/h) sau cu 70 de km/h în afara localităţii (limita de viteză este de 130 km/h) li se va confisca mașina pe loc, timp de două săptămâni.

ADVERTISEMENT

“Sunt pur și simplu prea mulți oameni pe drumurile noastre care nu pot fi convinși, pentru care amenzile nu funcționează. Acești oameni trebuie să fie lipsiți de arme. Pentru că maşina devine o armă incontrolabilă şi un pericol pentru oameni complet nevinovaţi”, a declarat ministrul austriac al Transporturilor, Leonore Gewessler, la prezentarea proiectului de lege.

În cazul unor abateri repetate sau dacă viteza depăşeşte 80 km/h în localităţi, respectiv 90 km/h în afara lor, maşina va fi confiscată definitiv şi ar putea și scoasă la licitaţie, a mai subliniat demnitarul austriac.

ADVERTISEMENT

Acest lucru s-ar aplica, de exemplu, acelor șoferi care sunt prinși cu o viteză de 220 km/h pe o autostradă din Austria, unde limita maximă de viteză este de 130 km/h.

Autoritățile din Austria înregistrează anual între 400 și 450 de cazuri în care noua lege ar putea fi aplicată. Actul normativ ar putea intra în vigoare la jumătatea anului viitor.

ADVERTISEMENT

Noul plan al Executivului de la Viena completează măsurile introduse anul trecut, care au prelungit perioada în care şoferii au carnetul suspendat dacă depăşesc viteza maximă legală.

“Cine nu mai are maşină nu mai poate accelera. Tocmai de aceea, această măsură are atât de mult succes în alte ţări – pentru că loveşte acolo unde doare, dar şi protejează populaţia”, a mai spus ministrul Transporturilor.

ADVERTISEMENT

O lege oarecum similară este în vigoare în Belarus, dar care îi priveşte pe cei care se urcă băuţi la volan. Astfel, şoferii care vor fi prinşi conducând sub influenţa alcoolului de două ori în cursul unui an vor rămâne, de asemenea fără maşină.

ADVERTISEMENT