Stiri sportive

Austriecii îi fac portretul lui Gigi Becali. “Patron dubios”. Steaua, umbra vechii echipe

22.08.2018 | 19:18
Austriecii ii fac portretul lui Gigi Becali Patron dubios Steaua umbra vechii echipe

Cotidianul austriac Der Standard face o amplă prezentare a FCSB înaintea meciului de joi seară, de la Viena, cu Rapid, formaţia lui Andrei Ivan şi îi face portretul lui Gigi Becali. Totodată austriecii amintesc de marile performanţe ale Stelei din anii comunismului şi consideră că actuala echipă este doar umbra acelei formaţii puternice. Trecutul fostei echipe a Ministerului Apărării este glorios, prezentul unul mai degrabă ceţoş, cu multe semne de întrebare.

Acronimul FCSB ascunde de fapt numele unuia dintre cele mai glorioase cluburi din Europa din Est şi din perioada comunismului, Steaua Bucureşti, care a fost un un nume de referinţă în anii 80, încununat cu marea performanţă de la Sevilla din 1986. Acum clubul nu mai poate purta acest nume, după ce justiţia i-a interzis să o facă în urma unui război cu Armata, pe care l-a pierdut. Dar după căderea lui Ceauşescu a început declinul, lent, dar ireversibil a ceea ce fusese jucăria favorită a clanului Ceauşescu. Nici măcar un patron milionar nu a putut schimba asta. George Becali plăteşte salarii la standarde înalte pentru România, dar nu a putut evita ca alte echipe din afara Bucureştiului să îi ia titlul (CFR Cluj, Astra Giurgiu sau Viitorul Constanţa sunt aceste exemple de cluburi care i-au suflat titlul fostei Steaua).

Austriecii îi fac portretul lui Gigi Becali. Cum este prezentat latifundiarul din Pipera

Steaua a stabilit în anii 80 borne greu de egalat. 104 meciuri fără înfrângere în competiţia internă, succesul de la Sevilla, cu portartul Helmut Duckadam parând toate cele patru lovituri de la 11 metri trase de catalani. Ce destin greu şi pentru eroul de 27 de ani, care nu avea de unde să ştie că acela avea să fie şi ultimul său meci, pentru că o boală vasculară în braţe l-a scos definitv din fotbal. A fost din 2010 preşedintele Stelei, dar pur onorific, pentru că atribuţiile sale normale erau drastic limitate şi rolul său nu a contat.

În 2003 clubul a intrat pe mâna lui George Becali, un afacerist dubios, care a făcut primul milion de dolari dintr-o tranzacţie opacă de terenuri cu Ministerul Apărării, afacere care câţiva ani mai târziu avea să fie judecată drept ilegală de către justiţie. Becali a ajuns la închisoare şi a ţinut să spună în continuare că a fost trimis acolo nevinovat. Cu puţin timp înainte de a fi condamnat bodyguarzii lui au identificat cei patru hoţi ai unei maşini a lui Becali, i-au sechestrat şi i-au adus în faţa şefului lor, într-o demonstraţie de putere a ceea ce însemna patronul Stelei. Justiţia l-a condamnat la doi ani de închisoare.

Austriecii îi fac portretul lui Gigi Becali. Actuala FCSB e doar umbra Stelei. În imagine Man şi Gnohere
Austriecii îi fac portretul lui Gigi Becali. Actuala FCSB e doar umbra Stelei

Încă din perioada când era deţinut a început disputa cu Ministerul Apărăriipentru numele clubului. În martie 2017 Becali a fost nevoit să schimbe oficial numele clubului în FCSB,nume pe care îl poartă şi acum. Însă UEFA a recunoscut legitimitatea FCSB ca fiind continuatoarea Stelei şi de aceea toate trofeele dobândite de vechea echipă i-au fost atribuite de către forul european. Aceasta este umbra marii echipe a Stelei din anii 80 şi acesta este adversarul pe care îl va avea în faţă Rapid Viena în tentativa de a se califica în grupele Europa League.