News

Austriecii, marii câștigători ai căderii Gazprom. Adevăratul război al miliardelor făcute din importuri de gaze, în România

Companiile care au adus gaze rusești în România au avut profituri uriașe, înainte de războiul din Ucraina. Acum, austriecii le-au luat locul.
06.02.2023 | 17:09
Austriecii au cel mai mult de câștigat în urma războiului din Ucraina, după ce compania Gazprom nu mai este agreată în România / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sancțiunile împotriva Rusiei au schimbat harta importurilor de gaze în ultimul an. România a reușit să se rupă aproape total de gazele rusești, cu prețul unei creșteri abrupte a costurilor suportate de populație. Paradoxal, în ianuarie, prețul gazelor la nivel european scăzuse până la minimumul ultimelor 16 luni.

OMV Petrom a acaparat jumătate din piața importurilor de gaze, în octombrie 2022

Harta importurilor de gaze ale României s-a schimbat fundamental în ultimul an și jumătate, fiind influențată în mod direct de realitatea geopolitică. Războiul din Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei au făcut ca România să se rupă aproape total de colaborarea cu Gazprom.

ADVERTISEMENT
anre gaze octombrie 2022
Importurile de gaze ale României în octombrie 2022 / Sursă: ANRE

Potrivit unui raport ANRE de monitorizare a pieței de gaze naturale, în octombrie 2022, compania OMV Petrom (acționar principal – OMV Aktiengesellschaft) controla 48.07% din importurile de gaze naturale consumate (din care 24,58% din postura de furnizor de ultimă instanță), urmată de MET Austria Energy Trade (19,21%) și RWE Supply&Trading (11,63%).

Omul lui Orban, în spatele MET Austria

MET Austria Energy Trading, membră a grupului elvețian MET, este controlată de grupul ungar MOL și îl are în poziția de CEO pe Benjamin Lakatos, considerat un apropiat al premierului de la Budapesta, Viktor Orban. Lakatos este și acționar majoritar al MET Group.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, grupul german RWE, cu sediul în Essen, cel mai mare furnizor de gaze naturale în Germania, se află printre companiile europene care a acceptat condițiile Rusiei și, în 16 mai 2022, și-a deschis un cont în Rusia pentru a continua colaborarea cu gigantul rus. Ulterior, Gazprom a notificat RWE că nu va putea acoperi volumul contractat de partea germană, invocând o clauză de forță majoră. Drept răspuns, în decembrie 2022, RWE a inițiat o acțiune în instanță împotriva Gazprom.

O altă companie care are legătură cu Gazprom acoperea, în octombrie, 6.92% din importurile românești. WIEE România, o filială a grupului elvețian cu același nume, a fost deținut de Gazprom Germania, companie naționalizată de statul german în noiembrie 2022, după ce în martie fusese plasată sub administrația statului. În acest moment, WIEE România a ajuns pe o listă de 30 de entități economice din domeniul energiei sancționate de guvernul de la Kremlin.

ADVERTISEMENT

O firmă cu șase angajați asigura 92% din importul de gaze, în urmă cu un an și jumătate

În iulie 2021, structura importului de gaze naturale arăta complet diferit. OMV Petrom asigura sub 1% din volumul de gaze, în timp ce Imex Oil Limited avea partea cea mai mare, cu 92,23%.

Imex Oil Limited este companie care a preluat rolul de intermediar al gazelor rusești de la WIEE cu un an înainte de începutul războiului. Societatea Imex Ltd are sediul în Cipru și își desfășoară activitatea în România printr-o sucursală din București, inaugurată în noiembrie 2020. În primul an de activitate, Imex Oil Ltd Nicosia sucursala București a avut o cifră de afaceri de 1,75 miliarde lei și un profit de 367 milioane lei, având doar 6 angajați.

ADVERTISEMENT
anre gaze iulie 2021
Importurile de gaze ale României în iulie 2021 / Sursă: ANRE

Firma are un acționariat incert, nu și-a declarat asociații, însă îl are ca administrator pe cetățeanul român Vitalie Lisagor, care mai apare în structura de conducere a două companii înregistrate la aceeași adresă din București: Conef Gaz SRL și Conef Energy SRL. Compania ”mamă”, Conef SA face parte din grupul ALRO, o subsidiară a Vimetco PLC din Cipru, fondată de oligarhul rus Vitaly Machitsky.

Intermediarii Gazprom, afaceri de 3 miliarde de lei, înainte de război

În 2021, Conef Gaz a declarat o cifră de afaceri de 489,4 milioane lei și un profit de 26,7 milioane lei, iar WIEE România – 845,9 milioane lei (cifră de afaceri), respectiv 46,1 milioane lei (profit).

Asta înseamnă că cele trei companii care aduceau gaz rusesc în România: Imex, Conef și WIEE, au avut, în anul premergător războiului din Ucraina, o cifră de afaceri cumulată de peste 3 miliarde lei (618 milioane euro) și un profit de aproape 440 milioane lei (87 milioane euro), având fix 20 de angajați.

Valoarea totală a importurilor de la Gazprom nu este însă cunoscută, tocmai datorită faptului că grupul rus și-a efectuat activitatea prin intermediari, în domeniul importurilor de gaze.

În octombrie 2021, WIEE România era lider în importul de gaze, cu 26,88%, urmat de OMV Petrom (16,88%) și RWE Supply&Trading (12,33%).

ADVERTISEMENT
Tags:
Văduva lui Corneliu Vadim Tudor, atac la adresa lui Gigi Becali: „Să își...
Văduva lui Corneliu Vadim Tudor, atac la adresa lui Gigi Becali: „Să își facă el campanie, publicitate. Rău ne-a umilit”
Florinel Coman, gata să înlocuiască un fotbalist de 60.000.000€! Salariul, uriaș: ”Am vorbit...
Florinel Coman, gata să înlocuiască un fotbalist de 60.000.000€! Salariul, uriaș: ”Am vorbit cu cei de acolo”
Bărbatul care a câștigat peste 7 mil. euro la Loto 6/49 și-a ridicat...
Bărbatul care a câștigat peste 7 mil. euro la Loto 6/49 și-a ridicat premiul. Joacă aceleași 3 variante de peste 25 de ani
Messi a lovit din greșeală cu mingea o fetiță. Reacția tatălui copilei a...
Messi a lovit din greșeală cu mingea o fetiță. Reacția tatălui copilei a stârnit un val de critici pe internet. „I-am cerut scuze că l-am deranjat”
VIDEO Mercedes-Benz pregătește un turn rezidențial, cu 65 etaje, inclusiv hotel
VIDEO Mercedes-Benz pregătește un turn rezidențial, cu 65 etaje, inclusiv hotel
Simulare Bac 2024. Ce subiecte au picat la matematică
Simulare Bac 2024. Ce subiecte au picat la matematică
Soluțiile disperate ale românilor invadați de gândaci și păianjeni. „Ai o șansă mare...
Soluțiile disperate ale românilor invadați de gândaci și păianjeni. „Ai o șansă mare să o rezolvi așa în măsură de 95%”
Un bărbat a încercat să intre cu un cuțit în locuința fostei sale...
Un bărbat a încercat să intre cu un cuțit în locuința fostei sale partenere. Jandarmii au intervenit
Doliu în presa din România. A murit un jurnalist celebru
Doliu în presa din România. A murit un jurnalist celebru
Kate Middleton, trădată de propriul unchi. Dezvăluiri intime din viața prințesei
Kate Middleton, trădată de propriul unchi. Dezvăluiri intime din viața prințesei
De necrezut! Ce a apărut la mormântul Mioarei Roman, la o săptămână de...
De necrezut! Ce a apărut la mormântul Mioarei Roman, la o săptămână de la funeralii. Oana Roman a rămas surprinsă: "M-am dus la cimitir după parastasul de 9 zile și..."
Vestea momentului în plin proces al Simonei Halep la TAS! Sancţiune ANULATĂ pentru...
Vestea momentului în plin proces al Simonei Halep la TAS! Sancţiune ANULATĂ pentru un supliment contaminat!
Verdict final în procesul celor trei arabi care au ucis 17 români, cu...
Verdict final în procesul celor trei arabi care au ucis 17 români, cu spirt contrafăcut. Într-o comună din Iaşi, oamenii au primit otrava de la primărie, cu o felicitare de Paşte
O româncă a dezvăluit salariul necesar pentru a trăi decent în Germania. Puțini...
O româncă a dezvăluit salariul necesar pentru a trăi decent în Germania. Puțini angajați din România câștigă această sumă