News

Autoizolarea de teama coronavirusului poate duce la depresie. Psihologii avertizează: Pe măsură ce spaima creşte, imunitatea începe să scadă

12.03.2020 | 15:26
Autoizolarea de teama coronavirusului poate duce la depresie Psihologii avertizeaza Pe masura ce spaima creste imunitatea incepe sa scada
ADVERTISEMENT

Epidemia de coronavirus a lovit din greu și țara noastră. Autoritățile au apelat din timp la măsuri de carantină, iar printre ele se numără și trecerea automată în autoizolare a cetățenilor români sosiți din Italia. Însă, pe lângă posibilele probleme de sănătate, persoanele care stau singure în casă pot să sufere și de probleme de ordin psihologic din cauza izolării.

Autoizolarea de teama coronavirusului poate să creeze probleme psihologice importante

Psihologul clinician Elena Ungureanu ne-a explicat cum se alimentează frica pentru cei aflați în autoizolare, în contextul epidemiei de coronavirus:

ADVERTISEMENT

„În contextul răspândirii virusului COVID-19 în România, se remarcă o anxietate generalizată în rândul individului faţă de implicaţiile pe care acesta îl poate avea în viaţa de zi cu zi. Sunt două marii linii directoare ale acestei frici exagerate: una vizează nevoia de securitate a propriei persoane şi cea de-a doua este reprezentată de grija că cineva din mediul proxim (familie, prieteni, colegi etc.) ar putea fi afectat.

Totodată, creşterea numărului de ştiri false referitoare la Coronavirus, întreţin şi chiar accentuează această stare de frică perpetuă. La toate acestea se adaugă şi numărul de cazuri confirmate şi decese care se înmulţesc peste tot în lume. Din păcate, suntem în plin proces de escaladare a acestei frici de la nivel individual la cel de masă, de trecere spre o anxietate pluralistă, colectivă, mai intensă, mai puternică, mai radicală”.

ADVERTISEMENT

Elena Ungureanu a mai explicat pentru FANATIK și că starea de bine va fi prima afectată de epidemie și ne-a avertizat că, o dată cu numărul de cazuri de coronavirus, va crește și numărul celor cu probleme psihologice:

„Primul aspect care va fi direct influențat de prezența virusului în România este starea de bine. Oamenii nu îşi mai pot controla grijile constante referitoare la maniera în care vor evolua lucrurile, sunt permanenţi agitaţi şi nerăbdători, cuprinşi de o stare de aprehensiune, prezintă fatigabilitate, nu se pot relaxa, unii chiar încep să somatizeze, acuză dureri de cap, migrene, simptome gastrointestinale ş.a.m.d.

ADVERTISEMENT

Mulţimile, în situaţii critice ca cea prezentă, îşi diminuează capacitatea de a judeca critic şi se comportă în mod afectiv. Dacă numărul de cazuri confirmate va creşte şi criza Coronavirusului va parcurge un trend ascendent în următoarea perioadă, vom asista la o creştere a numărului de afecţiuni psihice în România”.

Cum scapi de depresia și anxietatea cauzate de coronavirus

Psihologul clinician Ana Moroșanu ne-a explicat faptul că în autoizolare crește și riscul de depresie:

ADVERTISEMENT

„Depinde foarte mult de cum ești ajutat, dacă ți se explică tot. Dar în primul rând ar fi lipsa contactului cu persoane, care crește la riscul de depresie. Mai poate fi și riscul de anxietate, creșterea ei, prin faptul că nu știi foarte multe despre această boală, îți e frică să nu îți aducă sfârşitul, faptul că te tot îngrijorezi, crește spaima, iar astfel imunitatea poate să scadă, iar virusul să acapereze și mai mult”.

Cum putem scăpa însă de depresie și anxietate? Făcând activități care ne relaxează:

„Informarea cât mai corectă asupra virusului, adică o educare eficientă a pacientului asupra bolii. Oferirea unui sprijin social, să nu se piardă contactul cu persoanele dragi. Practicarea unor exerciții de relaxare, ocuparea de pasiuni care se pot face în casa, precum vizionat filme, seriale, pictura, scrisul sau cititul”, ne-a mai spus Ana Moroșanu.

Numărul cazurilor de coronavirus a urcat în ultimele zile. Miercuri au fost confirmate 18 persoane, cel mai mare bilanț înregistrat într-o singură zi. În România acum se află 1.450 de persoane în carantină, în timp ce alte 12.917 sunt izolate la domiciliu.

ADVERTISEMENT
Tags: