News

Automobilele românilor, bombe cu ceas. RAR anunță că aproape jumătate au probleme tehnice majore

Statistică alarmantă prezentată de Registrul Auto Român (RAR). Aproape jumătate din automobilele românilor au probleme tehnice majore și periculoase pentru trafic.
10.03.2023 | 12:21
Automobilele romanilor bombe cu ceas RAR anunta ca aproape jumatate au probleme tehnice majore
Pericol uriaș pe șoselele din România. RAR anunță că aproape una din nouă mașini prezintă deficienţe tehnice majore. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Lider în UE în ceea ce privește numărul accidentelor și cel al deceselor rutiere, România se mai remarcă la un capitol nedorit. O statistică a RAR spune că aproape jumătate dintre maşinile verificate în 2022 au probleme grave din punct de vedere tehnic.

Pericol uriaș pe șoselele din România. RAR anunță că aproape una din nouă mașini prezintă deficienţe tehnice majore

Deplasarea pe șoselele din România pare a fi o loterie. Un control al inspectorilor de la Registrul Auto Român a scos în evidență faptul că zeci de mii de mașini circulă cu probleme tehnice majore. Au fost depistate nereguli de la sistemul la frânare, la faruri și semnalizări, până la certificate ITP false.

ADVERTISEMENT

În urma controalelor derulate de-a lungul întregului an 2022, angajații RAR au constatat că 45,04% dintre mașini aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Cele mai multe probleme tehnice au fost constatate la instalaţia electrică de iluminare-semnalizare (27,62%), emisiile poluante (22,65%), punţi, jante, anvelope şi suspensie (13,86%), vizibilitate (12,6%), şasiu şi elemente ataşate şasiului (11,85%), se arată într-un comunicat RAR citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Mașinile verificate au mai prezentat neconformități la sistemul de frânare (la 5,71% dintre vehiculele controlate), precum şi probleme la sistemul de direcţie (1,75% dintre cazuri). La peste 6.000 de vehicule au fost constatate deficienţe în ceea ce privește norma de poluare.

Mii de mașini prezentau pericol iminent de accident

Cel mai grav este faptul că inspectorii RAR au depistat în trafic vehicule cu defecţiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi şi fuzete. S-a constatat că 5.262 de vehicule prezentau pericol iminent de accident.

ADVERTISEMENT

Un număr important de șoferi a avut curajul să circule pe drumurile publice cu certificatul ITP (Inspecția Tehnică Periodică) fals, expirat sau anulat. E vorba de 3% din totalul celor verificați.

RAR mai anunță că, în tot anul 2022, au fost aplicate 25.690 de sancţiuni, au fost retrase 21.854 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 264 de vehicule, iar 408 ITP-uri au fost anulate.

ADVERTISEMENT

Situația este extrem de gravă și în București / Ilfov. Datele celor de la RAR spun că în cele două zone au fost verificate, în 2022, 4.887 de vehicule. Dintre acestea, 78,6% aveau mari probleme tehnice sau legate de acte. Din acest total, 1.200 de vehicule (24,56%) prezentau pericol iminent de accident.

ADVERTISEMENT