News

Autonomia Ținutului Secuiesc, cerută în mod oficial. Petiție înaintată Guvernului și președintelui Iohannis

Consiliul Național Secuiesc a cerut oficial Autonomia Ținutului Secuiesc, printr-o adresă trimisă Guvernului și președintelui Iohannis.
10.03.2023 | 20:59
Autonomia Tinutului Secuiesc ceruta in mod oficial Petitie inaintata Guvernului si presedintelui Iohannis
Laszlo Tokes, unul dintre susținătorii Ținutului Secuiesc. Foto: Cotidianul.ro
ADVERTISEMENT

Solicitarea a fost făcută cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Libertății Secuilor din Târgu Mureș, moment în care a fost înaintată petiția oficială adresată Guvernului României și, inclusiv, președintelui Klaus Iohannis.

CNS a cerut oficial autonomia Ținutului Secuiesc

Semnatarii petiției, reprezentanții Consiliului Național Secuiesc (CNS), solicită oficial autonomia Ținutului Secuiesc și începerea tratativelor în acest sens între autoritățile statului român și Consiliul Național Secuiesc. Ținutul Secuiesc este alcătuit din județele Mureș, Harghita și Covasna.

ADVERTISEMENT

Azi, 10 martie 2023, noi, secuii adunaţi în Târgu Mureş şi cei care se solidarizează cu noi în ţară şi în străinătate, urmând calea legii şi a democraţiei, declarăm din nou în unanimitate: solicităm autonomie teritorială Ţinutului Secuiesc! Mesajul Zilei Libertăţii Secuieşti: aceasta nu este doar ziua comemorării martirilor, dar este şi ziua revendicărilor privind drepturile noastre legitime.

Solicităm crearea regiunii administrative şi de dezvoltare de sine stătătoare, cu competenţe specifice, denumită Ţinutul Secuiesc, în conformitate cu proiectul de lege elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc! Solicităm onorarea obligaţiilor internaţionale asumate de România, precum şi voinţa comunităţii secuieşti, iar România să adopte înaintea aderării la zona Schengen reglementările legale legate de acestea.

ADVERTISEMENT

Solicităm ca Guvernul să înceapă tratative despre statutul Ţinutului Secuiesc cu reprezentanţii legitimi ai poporului secuiesc, Consiliul Naţional Secuiesc şi autorităţile locale din regiune”, este menționat în petiția înaintată Guvernului României și președintelui Klaus Iohannis, conform Digi 24.

Aproximativ 450 de oameni au participat la manifestarea din Târgu Mureș de la Monumentul Secuilor Martiri, de unde au pornit în marș spre prefectură pentru a depune petiția. În document mai este solicitată, într-un mod oficial, ”egalitate deplină şi efectivă pentru toţi locuitorii Ţinutului Secuiesc”

ADVERTISEMENT

“Afirmăm din nou: autonomia Ţinutului Secuiesc nu lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României, nu restricţionează interesele cetăţenilor de naţionalitate română şi a altor naţionalităţi din Ţinutul Secuiesc şi nu este în contradicţie cu Constituţia ţării. Autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă dreptul şi capacitatea efectivă a colectivităţii majoritare autohtone a ţinutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare şi de unele prerogative de drept public, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate şi în interesul întregii colectivităţi, o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarităţii.

Acest lucru este şi în interesul României. Regiunea autonomă dispune de organe de conducere democratic alese, situate între stat şi colectivitate, exercită competenţele autoadministrării, respectiv dispune de anumite competenţe publice delegate de stat. Toate acestea se pot realiza numai prin dialog, prin voinţa liber exprimată a comunităţii locale, cu respectarea principiilor democratice şi prin cooperarea solidară şi constructivă a cetăţenilor”, mai este precizat în petiție.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții secuilor menționează, de asemenea, că își doresc pacea, însă somează România să respecte ”legea” și să le acorde autonomie. “Noi toţi suntem devotaţi păcii şi siguranţei mondiale în spiritul în care aceste valori sunt prezente în mai multe documente ale Consiliului Europei. Astfel Hotărârea 1334/2003 recomandă sistemul de instituţii al autonomiei teritoriale pentru a preveni conflictele interne respectiv pentru ameliorarea lor. În cei treizeci de ani de la aderare, România nu a îndeplinit acest angajament, iar autorităţile refuză dialogul legat de aceasta”, concluzionează semnatarii petiției.

ADVERTISEMENT
Tags: