News

Autori români ai „jafului secolului din Barcelona”. Cum au furat un diamant de 15 milioane de euro

20.02.2021 | 15:06
Autori romani ai jafului secolului din Barcelona Cum au furat un diamant de 15 milioane de euro
Hoții au furat două diamante cu valoare cumulată de 20 de milioane de euro/ Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Poliția franceză a identificat și arestat membrii  unei bande de hoți de bijuterii și pietre preționase, alcătuită din nouă sârbi și români, trei femei și șase bărbați.

Cea mai importantă lovitură a acestei bande a fost furtul unui diamant  evaluat la 15.000.000 euro, furt ce a avut loc în ianuarie 2020, la Barcelona, scrie Adevărul, citând presa internațională. Hoții au fost prinși în noiembrie în Franța, la Nancy.

ADVERTISEMENT

Banda acționa în Franța și Spania, dar există suspiciuni că ar fi comis furturi și în Elveția, Germania și Italia. Până să fie prinși de către poliția franceză în luna noiembrie, pe lângă diamantul furat  în Barcelona, românii și sârbii ar  fi furat și un diamant de 4.500.000 euro la Cannes.

Jaful diamantelor, cu o metodă foarte simplă

Un grup de români şi sârbi, nouă la număr, este responsabil pentru mai multe furturi de bijuterii şi obiecte preţioase în ţări ca Spania şi Franţa. Ultima lovitură importantă a însemnat furtul unui diamant în valoare de 15 milioane de euro, la Barcelona.

ADVERTISEMENT

Prima mare lovitură a fost dată pe 7 august 2019 în Franța când au furat un diamant în valoare de peste 4,5 milioane dintr-un salon al hotelului Martinez din Cannes. Potrivit publicației Nice Matin, metoda folosită a fost foarte simplă. Proprietarul diamantului, un rus, a fost convins să primeacă într-un salon al hotelului o cumpărătoare, o femeie de 53 de ani, presupus expertă în diamante.

După examinarea pietrei, presupusa cumpărătoare a pus cutia cu diamantul în geantă, dar vânzătorul i-a cerut să-l returneze până când banii îi vor ajunge în cont. Femeia i-a dat înapoi cutia, iar rusul a pus-o în seif. Apoi femeia a ieşit din încăpere şi i-a dat diamantul original unui membru al bandei, după care cei doi s-au despărţit. Rusul și-a dat mai târziu seama că a fost jefuit, când s-a uitat în cutie şi a descoperit că în locul diamantului se găsea doar o pietricică.

ADVERTISEMENT

Marea lovitură, intitulată de presa spaniolă drept „jaful secolului de la Barcelona”, a avut loc câteva luni mai târziu, pe 2 ianuarie 2020.Unul dintre membrii bandei a pretins că este gemolog şi l-a convins pe proprietarul diamantului de 15 milioane de euro să-i permită să evalueze piatra preţioasă pentru un presupus cumpărător. Înainte de a deschide cufărul în care se afla diamantul, el a cerut să-i fie permis să verifice şi sigiliul de securitate. În acel moment, a luat diamantul fără să fie observat şi a ieşit afară din cameră invocând că trebuie să-l anunţe pe cumpărătorul al cărui reprezentant pretindea că este. Când a proprietarul a constatat că „expertul” dispăruse, a verificat cufărul cu diamantul constatând că acesta dispăruse.

Marta Camps, expert al casei de licitaţii Balclis din Barcelona, a spus că hoții s-au folosit de faptul că este o procedură obișnuită ca tranzacţiile de pietre foarte valoroase să se facă prin intermediari care găsesc cumpărătorii şi îi pun în contact cu vânzătorii.

ADVERTISEMENT

Primul pas în identificarea hoților a fost făcut de către inspectorul Mossos Israel García, şef adjunct de investigaţii al Poliţiei din Barcelona. Când a introdus în baza de date amprentele hoţului rămase pe cufăr a descoperit că acestea erau identice cu cele ale unui hoţ de buzunare care acţionase în urmă cu opt ani în metroul din Barcelona.

Ulterior a descoperit că hoţii veniseră din Franţa şi a luat legătura cu Poliţia franceză. Membrii rețelei au fost arestați pe baza convorbirilor lor telefonice ce fuseseră interceptate de către poliție. Diamantele nu au fost recuperate, dar anchetatorii au găsit o valiză roz la fel ca cea pe care hoţii au folosit-o la jaful de la Cannes, două certificate de bijuterii, facturi false, 10.000 de euro şi un USB cu acces la un portofel de criptomonede. Hoții urmează să fie trimiși în judecată pentru jaf organizat şi fraude.

ADVERTISEMENT