Autorii atentatului terorist din Burgas, condamnați la închisoare pe viață. Bărbații sunt de negăsit

Flaviu Popa   
în HotNews
21/09/2020, 15:33
Autorii atentatului terorist din Burgas, condamnați la închisoare pe viață. Bărbații sunt de negăsit
Atentatul terorist din Burgas a omorât 7 oameni. Foto: Times of Israel

Doi libanezi, acuzați că au organizat un atentat terorist în Burgas, Bulgaria, în 2012, au fost condamnați la închisoare pe viață.

Meliad Ferah și Hassan el Hajj Hassan au fost condamnați în lipsă de către instanța bulgară, pentru atentatul terorist din 2012 în care și-au pierdut viața 5 turiști israelieni.

Libanezii ar fi afiliați grupării Hezbollah și l-au ajutat în 2012 pe Mohamad Hassan El-Husseini să amplaseze o bombă sub un autocar cu turiști israelieni.

Teroriștii din Burgas, Bulgaria, condamnați la închisoare pe viață

În urma exploziei au murit 5 turiști, cărora li s-a alăturat teroristul sinucigaș și șoferul autocarului care îi transporta pe turiști. Tribunalul a aplicat cea mai dură pedeapsă din codul penal bulgar în momentul în care a decis să-i condamne la închisoare pe viață pe cei doi indivizi.

„Tribunalul i-a condamnat la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea eliberării condiţionate”, a anunţat judecătoarea Adelina Ivanova de la tribunalul din Sofia specializat în crime teroriste, conform News.ro. Condamnarea poate fi atacată în 15 zile.

Procurorul Evghenia Htarkelova a demonstrat în timpul procesului că pe cei doi „acuzați îi leagă numeroase elemende concordante de atacul organizației teroriste Hezbollah”.

Gruparea Hezbollah a fost inclusă în 2013, și în urma atacului din Burgas, pe lista organizațiilor teroriste de către Uniunea Europeană. Statele Unite ale Americii considerau Hezbollah de multă vreme drept o „grupare teroristă străină”.

Atentatul din Burgas a șocat Uniunea Europeană

Atentatul din Burgas a zguduit lumea civilizată din Bulgaria în 18 iulie 2012, în condițiile în care cinci turiști au fost uciși pe aeroport de o bombă plasată într-un autocar. Pentru o stațiune balneară precum Burgas, cunoscută pentru lipsa conflictelor, atentatul a fost cu adevărat o lovitură puternică și a știrbit încrederea cetățenilor din Bulgaria în autorități.

Pe lângă cele 7 persoane decedate (incluzând atacatorul), alți 38 de turiști israelieni au fost răniți. Teroristul a fost identificat, ulterior, în persoana lui Mohamad Hassan El-Husseini, un francez-libanez în vârstă de 23 de ani.

Teroristul a avut doi complici, în persoana lui Meliad Ferah, un australian în vârstă de 31 de ani, care l-a ajutat pe terorist să construiască bomba și Hassan el Hajj Hassan, un canadian de 24 de ani în 2012, la momentul atentatului terorist.

Indivizii au părăsit Bulgaria în ziua atentatului și nu au mai fost găsiți niciodată. Numele lor sunt înscrise din 2015 pe lista neagră antiteroristă americană și se estimează că cei doi bărbați au fugit în Liban.

Hezbollah este o grupare politică controversată, fondată în anii ’80 în Liban. Războiul celor din Hezbollah se dă cu Israelul, însă mai multe state ale lumii o consideră grupare teroristă pentru că ar fi responsabilă de mai multe atentate sângeroase de la apariția sa.

Închide ×