News

Teama de coronavirus nu a ajuns încă pe Aeroportul Otopeni. Ce măsuri au luat autoritățile la cea mai mare poartă de intrare în România. Galerie FOTO

30.01.2020 | 14:33
Teama de coronavirus nu a ajuns inca pe Aeroportul Otopeni Ce masuri au luat autoritatile la cea mai mare poarta de intrare in Romania Galerie FOTO
ADVERTISEMENT

Epidemia de coronavirus care are principalul focar de infecție în China și care s-a răspândit pe tot mapamondul a început să producă efecte și în România. Mai mulți călători care au ajuns în țara noastră după ce au trecut recent prin China au fost verificați de către autoritățile române, printre care se numără și o trupă din Mioveni de 25 de persoane care a fost la un festival chiar în zona aflată în carantină.

Coronavirusul este un virus care face ravagii în spațe închise, motiv pentru care aeroporturile sunt cele mai sensibile zone în fața acestei epidemii. Cum în 2019 Aeroportul Otopeni – Henri Coandă a înregistrat un trafic record de aproape 15 milioane de pasageri, este clar că acesta reprezintă cel mai sensibil punct în fața infecției.

ADVERTISEMENT

FANATIK a mers pe cea mai mare poartă de intrare în țară pentru a vedea cum s-au pregătit autoritățile române în fața coronavirusului și ce părere au pasagerii despre călătoriile cu avionul, în contextul acestei epidemii.

Cum se pregătesc autoritățile de pe Aeroportul Otopeni în contextul epidemiei cu coronavirus

Autoritățile au luat câteva măsuri pentru a preîntâmpina o eventuală epidemie, dar acestea sunt foarte greu vizibile și sunt mai degrabă făcute de ochii lumii. Astfel, primul lucru care îți sare în ochi când ajungi la sosiri este că… nimic nu îți sare în ochi. Există într-adevăr câteva panouri scoase la imprimantă și puse pe pereți, unul exact lângă intrare, altele lângă ghișeele de check-in.

ADVERTISEMENT

Aceste afișe îi sfătuiesc pe cei care „planifică să viziteze China” să evite vizitarea „piețelor umede” sau ale locurilor unde sunt manipulate animale vii sau moarte și să evite contactul cu persoane bolnave. În mod tragicomic, afișul cu avertizarea pentru coronavirus este la loc de cinste, lângă cel cu pesta porcină africană.

Ce măsuri au luat autoritățile de Aeroportul Otopeni în fața epidemiei de coronavirus
Avertizarea de coronavirus, lângă cea de pesta porcină africană

Anunțuri ceva mai vizibile sunt pe televizoarele pe care rulează reclamele. Acolo unde între diverșii dezvoltatori imobiliari, reclame la mașini și ciocolată, mai apare și avertizarea privind călătoriile în zonele afectate de „pneumonia cu 2019 n-Cov”, numele științific al virusului care a băgat spaima în toată lumea.

ADVERTISEMENT

Pe lângă aceste afișe, autoritățile au luat și măsuri, însă numai pentru staff-ul care aparține de instituțiile publice! Astfel, fie că vorbim de muncitori, de femei care fac curățenie sau de paznicii Companiei Naționale de Aeroporturi București (CNAB), toți poartă măști și sunt obligați să le schimbe o dată la trei ore.

Ce măsuri au luat autoritățile de Aeroportul Otopeni în fața epidemiei de coronavirus
Angajații Aeroportul au primit mască din partea autorităților

În schimb, angajații operatorilor privați nu au primit din partea CNAB vreo mască sau indicații din partea autorităților. În schimb, aceștia au primit un protocol din partea EASA (European Union Aviation Safety Agency) în care sunt instruiți despre felul în care trebuie să colaboreze cu autoritățile sanitare. VEZI GALERIE FOTO

ADVERTISEMENT

Cum văd românii de pe Aeroport măsurile de siguranță luate de autorități

Forfota de pe Aeroportul Otopeni era însă la fel de intensă ca întotdeauna, în ciuda coronavirusului. Mulți călători păreau să nu fie îngrijorați de epidemia chinezească, dar mai mulți oameni care s-au informat din presă purtau măști pe față.

Un astfel de caz este și cel al domnului Niculae, un bărbat mai în vârstă care își însoțea soția pe Otopeni. Acesta ne-a răspuns politicos că poartă masca pentru „sănătatea lui, care e mai importantă decât toate”. Ne-a povestit că soția sa, care purta la rândul ei mască, urmează să plece în Australia și că nu au primit niciun sfat de la personalul de pe aeroport.

Am mai vorbit și cu un alt cuplu care urma să plece în Suedia. Aceeași poveste: „nu ne-a spus nimeni nimic, ne-am informat singuri”. Cu toate acestea, era mai mult optimism în vocea lui: „am încredere în autorități că și-ar face treaba dacă problema s-ar acutiza la noi”.

Ce măsuri au luat autoritățile de Aeroportul Otopeni în fața epidemiei de coronavirus
Forfotă imensă pe aeroportul din Otopeni

Ce nu se vede cu ochiul liber pe Aeroportul din Otopeni

Avertizările continuă și după zona de check-in și înspre porțile de îmbarcare, acolo unde există din nou alte monitoare pentru avertizarea pasagerilor, dar și un ecran mare, roșu, unde este scrisă avertizarea emisă de Ministerul Afacerilor Externe.

Lucruri mai importante se produc însă la „Sosiri”, acolo unde absolut oricine a trecut recent prin China și prezintă simptomele coronavirusului este întâmpinat încă de pe pistă de un echipaj medical, verificat și trimis, dacă este cazul, la spital.

Pe lângă acest control medical sumar, există și un ghișeu special pentru pasagerii care au trecut recent în statul asiatic și care sunt rugați să iasă de pe pistă în acea zonă.

ADVERTISEMENT
Tags: