News

Autoritățile nu știu câți profesori au murit de coronavirus. Ce se întâmplă cu cadrele didactice din alte ţări şi cum sunt protejate

Autoritățile nu știu câți profesori au murit de coronavirus, deși în mediile online cadrele didactice au început să-și plângă colegii dispăruți din cauza COVID-19
05.10.2021 | 15:43
Autoritatile nu stiu cati profesori au murit de coronavirus Ce se intampla cu cadrele didactice din alte tari si cum sunt protejate
Autoritățile din românia nu cunosc numărul profesorilor morți din cauza coronavirusului. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România a început să-și plângă profesorii morți de coronavirus, dar autoritățile încă nu cunosc un număr exact al celor dispăruți. Ministerul Educației, sindicatele și inspectoratele ridică din umeri și recunosc că n-ar strica o centralizare exactă a situației. Mai ales că anul școlar 2021 -2022 a venit cu schimbări importante. Este adevărat multe dintre ele anunțate din mers.

De altfel, campania de vaccinare a debutat cu numeroase probleme, unele dintre ele semnalate chiar de sindicate. Cadrele didactice s-au plâns că au fost aruncate în prima linie fără ca măcar să aibă timpul necesar pentru a se imuniza.

ADVERTISEMENT

Autoritățile nu știu câți profesori au murit de COVID-19!

Au încheiat cu greu un an școlar dificil și au așteptat coordonate noi din partea autorităților, coordonate care n-au mai venit niciodată. Un singur lucru au avut la dispoziție profesorii – vaccinarea. Nu toți au înțeles lucrul acesta și, spun tot sindicatele, comorbiditățile au jucat un rol important.

„Este un subiect greu. Nu avem date, recunosc că nu, dar poate ar fi un gest corect să ne interesăm. O să încercăm să furnizăm datele astea. Eu de obicei nu-mi pierd cuvinte, dar la astfel de subiecte…”, a spus ministrul educației pentru Școala 9, site care a publicat un tribut pentru 11 profesori care au dispărut din cauza virusului.

ADVERTISEMENT

Statistica nu a apărut încă, dar în fiecare săptămână Ministerul transmite o situație exactă a ceea ce se petrece în unitățile de învățământ. Astfel că, în urma centralizării raportărilor, ultima situație epidemiologică prezenta nu mai puțin de 8470 de preșcolari sau elevi confirmați deja cu COVID-19.

Atenție, 2688 de persoane au coronavirus, toți fiind angajați din învățământ, aici fiind inclus și personalul auxiliar. De asemenea există 6874 de clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate şi 167298 de copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, nimic despre profesorii care au încetat din viaţă după ce au luat virusul încercând să-şi facă meseria. Între timp, un adolescent de 17 ani, diagnosticat cu COVID-19, a murit şi el la Spitalul de Urgență din Craiova. Băiatul nu era vaccinat și era bolnav de diabet. Acesta a ajuns la spital în stare foarte gravă, cu saturație foarte mică şi nu a mai putut fi salvat.

Profesorii îşi plâng morţii în online

Lăsaţi de izbelişte, profesorii au ajuns să-şi plângă morţii în online, acolo unde îşi găsesc curajul să transmită şi situaţiile pe care sunt nevoiţi să le traverseze de la începutul pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

„Astazi, de Ziua Educatiei, ne înmormântăm o bună colega, prima victima Covid din şcoala noastră:( Pe lângă durerea pierderii ei, simţim spaima: cine va mai urma, câte victime ale inconștienței unora și altora vor mai fi?

Mesajul postat de o profesoară și distribuit de un elev al liceului Marin Preda. Sursa foto – facebook

M-am ținut departe de polemicile legate de boală în general și vaccin în special. Dar când ești expus la 627 de copii săptămânal, când îi rogi pe părinți și le aduci toate argumentele posibile pentru a-și vaccina copiii, când oameni care nu știu să scrie o scutire de mână corect gramatical știu totul despre procedurile medicale, când alți colegi te privesc ca pe un ciudat (și ciumat) pentru că te-ai vaccinat și nu ieși la mitinguri cu ei, deja e cam mult de suportat!!!

Dragă colegă, sper să fie o altă lume,”de dincolo”, în care să îți găsești liniștea! Condoleanțe familiei!”, a notat Maria Gabriela, profesor la Liceul Marin Preda din Capitală.

Cum au fost protejate cadrele didactice din alte țări

Situația din educație este ușor diferită în alte țări. Pentru a nu se ajunge la statistici negre, în New York, de exemplu, a devenit obligatoriu vaccinul COVID-19 pentru profesori, dar și pentru personalul auxiliar unităților de învățământ.

Autoritățile au plănuit să aducă suplinitori acolo unde era nevoie, primarul Bill de Blasio avertizând că angajații școlari nevaccinați vor fi plasați în concediu fără plată. De remarcat însă că 95% din cei aproximativ 148.000 de angajați ai școlilor publice din oraș au primit cel puțin o doză de vaccin, inclusiv 96% dintre profesori și 99% dintre directori.

„Părinții noștri trebuie să știe că toți copiii lor vor fi în siguranță”, a spus primarul. „Ne încredințează copiii lor. În acest scop este vorba despre acest mandat. Fiecare adult din școlile noastre este acum vaccinat și asta va fi regula în viitor”, a mai adăugat edilul din orașul care nu doarme niciodată.

Guvernul italian a decis la începutul lunii august că profesorii trebuie să aibă dovada imunității la COVID-19 înainte de a intra în sala de clasă și a făcut obligatoriu certificatul verde.

“Alegerea guvernului este să investească cât mai mult posibil în Green Pass pentru a evita închiderile și pentru a proteja libertatea”, a declarat ministrul Sănătății, Roberto Speranza.

Profesorii nu vor putea lucra fără certificat și după cinci zile de absență nu vor mai fi plătiți. Interesant este că Italia a mers pe urmele Franței, prima țară europeană care a declarat că face obligatorie dovada imunității pentru a accesa o serie de servicii și locuri.

Cum au fost prioritizați profesorii în întreaga lume

Interesant este că în luna martie atunci când campania de vaccinare era abia la început, pe baza datelor din 150 de țări s-a constatat că doar 19 state provenind din mai multe regiuni acordau prioritate profesorilor în primul grup pentru vaccinare.

Kirgizstan și Uzbekistan erau fruntașe atunci, precum și o serie de alte țări cu venituri medii și mici, inclusiv Chile, Cambodgia și Vietnam, Rwanda și Uganda.

Accentul pe careChile l-a avut asupra profesorilor a făcut ca țara să vaccineze mai mult de jumătate din cei 513.000 de profesori și lucrători din educație, la timp pentru începutul anului școlar

Alte 19 țări au alocat profesorii celui de-al doilea grup prioritar. A fost cazul unei serii de țări din Europa, inclusiv Germania, Malta și Spania, dar și din Africa de Sud, unde au fost raportate numeroase decese printre profesori.

Alte 20 țări au inclus profesorii ca grup prioritar pentru vaccinare în faza a treia, aici fiind o serie de state din America Latină, precum Brazilia, Ecuador, Guatemala, dar și Italia și Ucraina.

Au existat zeci de țări care n-au inclus deloc profesorii printre priorități. Angola, Burkina Faso, Ciad, Madagascar, Mali, Niger, dar și state europene precum Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia și Suedia au lăsat la liber vaccinarea. Multe dintre ele sunt printre fruntașe la capitolul dascăli vaccinați.

ADVERTISEMENT
Tags: